Van onze partner Rijksoverheid

Natascha (31) is al vijf maanden lang aan het herstellen van long covid: 'Dit gun je niemand'

11 juni 2021 19:43 Aangepast: 17 juni 2021 14:54
Beeld © Getty Images

Natascha is 31 jaar en al ruim vijf maanden aan het herstellen van corona. Ze wil laten zien dat de gevolgen hiervan ook voor jonge mensen zeer ernstig kunnen zijn. Huisart Job Nievaart ziet de gevolgen van corona dagelijks in zijn praktijk. Hij ziet vaccineren als de enige oplossing en vertelt daarom graag meer over de mogelijke bijwerkingen hiervan. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

In deze artikelenreeks in samenwerking met de Rijksoverheid proberen we zoveel mogelijk vragen over het vaccineren tegen corona te beantwoorden. In dit eerste artikel komt Natascha aan het woord over wat de gevolgen van corona kunnen zijn, ook als je jong en fit bent. Zij heeft vijf maanden geleden corona gekregen en is nog steeds herstellende. Natascha had er alles voor over gehad om te kunnen voorkomen wat ze nu meemaakt, en wil met haar verhaal laten zien dat de gevolgen van corona ook voor jonge mensen heel ernstig kunnen zijn. Voor huisarts Job Nievaart zijn de gevolgen van corona dagelijks zichtbaar in zijn praktijk. Vaccineren is volgens hem de enige oplossing om uit de crisis te komen en hij vindt het belangrijk mensen te informeren en gerust te stellen over de bijwerkingen die je mogelijk kunt ervaren na vaccinatie.

Jong en long covid

Met een dochter van twee, twee eigen bedrijven én een baan in loondienst heeft Natascha (31) een druk maar leuk bestaan. Ze bruist van de energie. Totdat ze in januari 2021 corona oploopt. "Douchen, de vaatwasser uitruimen en een wandeling van vijftien minuten is tegenwoordig veel voor me op één dag. Terwijl ik dat voorheen niet eens als noemenswaardige activiteiten zag."

Alle symptomen

Natascha kan in januari alle bekende coronasymptomen afvinken: hoesten, koorts, hevige hoofdpijn, vermoeidheid. Na anderhalve week is ze het ziek zijn zat en gaat ze weer aan het werk. Maar na een volle week werken stort ze helemaal in: "M’n lijf kon niets meer, m’n hoofd kon niets meer: ik zat er echt totaal doorheen."

Conditie van 25%

Ze besluit twee weken de tijd te nemen om echt goed te herstellen, maar de enorme vermoeidheid blijft: "Na vier weken waren mijn lijf en hoofd nog steeds extreem vermoeid. Ik wist totaal niet waar ik goed aan deed en dat was zowel fysiek als mentaal zwaar.” Natascha besluit de huisarts te bellen, die haar doorverwijst naar de fysio. Deze neemt een conditietest af waaruit blijkt dat Natascha nog maar op zo’n 25% van haar normale conditie zit. “Niet leuk om te horen natuurlijk, maar het verklaarde wel waarom het zo’n enorme uitdaging was om de dag door te komen."

Natascha vijf maanden geleden en nu Natascha vijf maanden geleden en nu

Fel licht en hard geluid

Naast de enorme vermoeidheid heeft Natascha ook last van prikkels als fel licht en hard geluid. "Autorijden is sowieso heel vermoeiend voor me nu, maar toen het laatst tijdens het rijden begon te regenen heb ik de auto aan de kant gezet. Door het harde geluid van de regen lukte het me niet meer om te rijden."

Dochtertje

Het ergste van alles vindt Natascha dat het haar momenteel niet lukt om alleen voor haar dochtertje te zorgen, dat is nog te zwaar. "Dat vind ik echt vreselijk. Ik ben van de ene op de andere dag van leuke, werkende moeder veranderd in iemand die bijna niets meer kan. M’n dochter is een heel zorgzaam meisje dus tegenwoordig komt ze me ’s avonds een verhaaltje vertellen en een nachtzoen geven. Heel lief natuurlijk, maar het zou andersom moeten zijn."

Heftige momenten

Job Nievaart is huisarts en heeft een eigen gezondheidscentrum in Nieuwegein. Hij heeft het afgelopen jaar dagelijks te maken met corona en alle gevolgen van dien. Nievaart: "Het is een jaar dat ik niet snel zal vergeten, maar ook een jaar waarin ik nog blijer dan normaal was met mijn werk als huisarts omdat ik tenminste iets kon doen." Wat Nievaart het meest bijgebleven is, zijn de situaties waarin hij mensen moest doorverwijzen naar het ziekenhuis. "Dan kwam ik thuis bij ze langs om hun zuurstofgehalte te meten en bleek dit zo laag te zijn, dat ze per direct opgenomen moesten worden. Zeker in de eerste periode was er absoluut geen bezoek toegestaan in de ziekenhuizen, dus moesten mensen bij de voordeur afscheid nemen van hun familie. Niet wetende of ze hen nog terug zouden zien. Dat waren hele heftige momenten, waar ik meerdere van meegemaakt heb."

Mogelijke bijwerkingen coronavaccinaties

Gelukkig is het einde nu in zicht: Nievaart heeft de afgelopen maanden met zijn team heel wat coronavaccins mogen zetten. Hij krijgt vaak de vraag wat de bijwerkingen nou zijn van de vaccins en of je daar iets tegen kunt doen. De bijwerkingen na vaccinatie verdeelt hij onder in een plaatselijke reactie op de plek waar de prik gezet is en een reactie in de rest van je lichaam. Nievaart: "Zo’n plaatselijke bijwerking kan bestaan uit een blauwe plek of stijve of gezwollen arm en komt na alle soorten vaccinaties wel voor."

Bij bijwerkingen in de rest van het lichaam moet je denken aan koorts, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid. Verschijnselen dus die best wel lijken op griep- of zelfs coronaverschijnselen.

Paracetamol

"Inderdaad" zegt Nievaart, "Die verschijnselen ontstaan doordat je lichaam afweercellen aanmaakt tegen het vaccin wat eigenlijk een klein, bewerkt en afgezwakt deel van het virus is. En dat is natuurlijk het hele idee van vaccineren: je lichaam maakt als reactie op het vaccin afweercellen aan, zodat die sneller en feller kunnen reageren wanneer je later in aanraking zou komen met het echte virus." Nievaart: “Voor al deze bijwerkingen geldt dat ze meestal mild zijn en binnen een paar dagen verdwijnen. Indien nodig kun je natuurlijk altijd paracetamol nemen om de klachten te verlichten." Of je veel of weinig last van bijwerkingen zult krijgen, is helaas niet te voorspellen. Nievaart: “Daar is echt niets over te zeggen, het immuunsysteem reageert bij iedereen anders.”

Enorme impact

Nievaart vindt het belangrijk om te benadrukken dat de nadelen van vaccineren, mogelijk een paar dagen last van bovengenoemde bijwerkingen, in zijn ogen onomstotelijk opwegen tegen de voordelen van vaccineren: voorkomen dat je ernstig ziek wordt door corona. Nievaart: "De impact van corona is zo enorm: ouderen die overlijden, maar ook jonge en fitte mensen die er heel ziek van kunnen worden of maanden tot een jaar nodig hebben om te herstellen. En daarnaast natuurlijk de wereldwijde lockdown waar iedereen last van heeft. De enige oplossing die we hebben is vaccineren."

Revalidatiecentrum

Voor Natascha is er nog weinig zicht op een oplossing. Ze is inmiddels vijf maanden verder en boekt ondanks hulp van fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en psycholoog nog steeds weinig vooruitgang. "Mijn therapeuten weten het ook niet meer zo goed. Ik sta nu op de wachtlijst voor een revalidatiecentrum gespecialiseerd in coronaherstel en hoop daar in juli terecht te kunnen."

Voorkomen is beter dan genezen

Natascha had er alles voor over gehad om te kunnen voorkomen wat ze nu meemaakt en wil met haar verhaal laten zien dat de gevolgen van corona ook voor jonge mensen heel ernstig kunnen zijn. Natascha: "Ik dacht ook dat ik weinig risico liep, maar ik weet nu wel beter. En geloof me: dit gun je echt niemand."

Natascha heeft haar vaccinatie inmiddels achter de rug: "Omdat ik corona heb gehad, hoef ik maar één prik. Behalve een beetje spierpijn in mijn arm heb ik er verder gelukkig niets van gemerkt."

Heb je vragen over het vaccineren tegen corona? Dat is heel begrijpelijk. Ga naar de website van de Rijksoverheid of bel het publieksinformatienummer: 0800-1351.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore