Een goed stel hersens

4 manieren om je brein in goede conditie te houden

14 maart 2021 16:12 Aangepast: 30 maart 2021 15:28
Beeld © iStock

In het meest ideale geval houden we onze hersens zo lang mogelijk gezond. Maar hoe doe je dat?

Helaas: er bestaat geen magisch recept dat je kunt volgen om je brein zo lang mogelijk in goede conditie te houden. Maar er zijn gelukkig wel een aantal dingen die jou een eind op weg helpen.

Puzzelen

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder zorgt puzzelen voor een fitter brein. Hiermee bedoelt hij puzzelen in elke vorm. Het maken van een legpuzzel, of het maken van een sudoku of woordzoeker zijn allemaal vormen van puzzelen. Naast het fit houden van je brein, helpt puzzelen ook je geheugen te trainen. 

Het belangrijkste aan puzzelen is volgens de psycholoog dat je jezelf blijft uitdagen. Omdat je puzzels in verschillende niveaus kunt maken, kun je altijd een niveautje hoger gaan. Probeer eens wat vaker die puzzel van vier sterren om je hersenen echt fit te houden.

Lezen

Lezen (en schrijven) houdt onze hersenen gezond en fit, ook naar mate de jaren verstrijken. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die regelmatig hersenactiverende activiteiten als deze uitoefenen, een kleinere kans hebben om aan geheugenverlies te lijden.

Het onderzoek komt uit het medische blad 'Neurology', van de Amerikaanse Academie voor neurologie. Hierin staat het volgende: "Ons onderzoek wijst uit dat het belangrijk is om vanaf jonge leeftijd hersenstimulerende activiteiten uit te voeren, omdat dit ons brein jong houdt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

2020 in je brein: 'Alles waar emotie bij komt kijken, herinner je je beter'

Gezonde voeding

Wist je dat sommige voedingsstoffen een bewezen positief effect hebben op de werking en conditie van je hersenen? Eet evenwichtig, gevarieerd en gezond: dan heb je alles 'check' om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Met name vette vis, vitamine 12, vitamine C en vitamine E helpen je hersencellen een eind op weg. Zo kan het eten van te weinig vetzuren ervoor zorgen dat je concentratie achteruit gaat en dat je vergeetachtig wordt. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan bloedarmoede en vermoeidheid veroorzaken.

Tip: kauw altijd goed op je eten. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen beter doorbloed raken.

Voldoende beweging

Voldoende beweging is belangrijk om je hersenen fit te houden. Ga jezelf hierbij niet iedere dag helemaal afbeulen in de sportschool, maar loop eens wat vaker een rondje. Elke dag dertig minuten matig intensief bewegen is meer dan voldoende om cognitieve reserves op te bouwen bij jongere mensen.

Daarnaast stelt het ook de ontwikkeling van dementie uit bij ouderen. De witte stof in je hersenen wordt beter doorbloed en de verbinding tussen cellen en netwerken wordt hierdoor beter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wandelen wordt leuker met de 'Ommetje'-app

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore