Honger of dorst?

Hoe herken je het verschil tussen honger en dorst?

20 maart 2021 17:58 Aangepast: 30 maart 2021 15:28
Beeld © iStock

Een rammelende maag geeft je vaak de indruk dat je trek of honger hebt. Toch kan het ook betekenen dat je meer moet drinken. Hoe onderscheid je een hongergevoel van dorst? We zochten het voor je uit.

Het gevoel tussen honger en dorst is soms lastig te herkennen, omdat je in beide gevallen last kunt hebben van hoofdpijn, een rommelige maag of een leeg gevoel in je buik.

De eerste en meest voor de hand liggende manier is om terug te denken aan het moment dat je voor het laatst iets at of dronk. Vraag je daarbij ook af wát dat gene dan precies was. Als je net iets hebt gegeten met veel vezels, maar heb je toch een knorrende maag? Dan is het aannemelijk dat het om dorst gaat. 

Energie nodig

Het komt ook voor dat je een paar uur geleden iets voor het laatst hebt gegeten. In dat geval is waarschijnlijk honger. Je lichaam reageert, omdat je energie nodig hebt om weer goed te kunnen functioneren. 

Daarbij geldt: wat het ook is, het is altijd goed om even een glas water te drinken. Dit stilt het vervelende gevoel in ieder geval voor een tijdje, ongeacht of het honger of dorst is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Portiecontrole: 5 tips om te voorkomen dat je te veel eet

Om signalen te herkennen, is het ook handig om te weten hoe een hongergevoel en dorst nou eigenlijk precies ontstaat. Honger- en dorstprikkels beginnen in de hersenen. Het deel waarin dit gebeurt heet de hypothalamus, een deel dat vooral bezig is met alle basisbehoeften die je hebt. Denk hierbij aan eten, slapen, bewegen, et cetera.

Hormonen

Daalt je bloedsuikergehalte tot een bepaald niveau, dan gaat er een signaal naar je hypothalamus. Deze stuurt vervolgens prikkels naar je lichaam, om bepaalde hormonen vrij te laten komen. Deze hormonen zorgen voor het herkenbare hongergevoel. 

Soms heeft je lichaam water nodig en kan het gebeuren dat je lichaam een honger-seintje naar je hersenen geeft, terwijl het eigenlijk een seintje voor meer vocht zou moeten zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Afvallen met intermittent fasting: 'Ik wilde wel lekker kunnen blijven eten'

Het verschil herkennen tussen honger en dorst

Allemaal leuk en aardig, maar hoe herken je nou het verschil?

Er zijn een aantal dingen die je, bij gevoel van honger, voor jezelf kunt checken. Ga bij jezelf na of je één van onderstaande kenmerken hebt:

  • droge mond
  • droge keel
  • weinig gedronken
  • onlangs vezelrijk gegeten
  • hoofdpijn
  • urine met (donker)gele kleur

Heb je het gevoel dat je honger hebt, maar kun je bijna alle kenmerken hierboven afstrepen? Dan is de kans zeer aannemelijk dat je dorst hebt. 

Je kunt het altijd ook testen door twee glazen water te drinken. Heb je na een tijdje nog steeds hetzelfde gevoel? Dan is het misschien toch honger en is het handig om wat te eten.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore