Ga naar de inhoud
Gezondheid

Wandelen wordt leuker met de 'Ommetje'-app

Beeld © iStock

Ligt de yogamat alweer opgerold in de kast? En ben je ook al gestopt met de fitnessoefeningen van je sportschool? De hoogste tijd om weer in beweging te komen. Goed nieuws: je hoeft echt niet drie keer in de week jezelf in het zweet te werken. Maak gewoon een ommetje!

Aan het begin van de lockdown was je misschien nog optimistisch. Veel sportscholen begonnen met het geven van online lesgeven (die jij stuk voor stuk volgde). De yogamat lag klaar en je hebt zelfs gewichtjes in huis gehaald. Maar eerlijk is eerlijk, deze liggen sinds de feestdagen in de kast.

Tja, dan kan het best lastig zijn om weer aan de slag te gaan en weer motivatie te vinden. Start daarom rustig op en maak eens een ommetje. Even de deur uit, een frisse neus halen. Het doet meer voor je (en je hersenen) dan je denkt.

Wandelen houdt je hersenen gezond

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ideaal dus als je aan het vechten bent tegen de middagdip. 

Eerder sprak RTL Nieuws hersenonderzoeker Erik Scherder. Volgens Scherder zorgt bewegen voor een betere doorbloeding, waardoor ook je hersenen beter gaan werken. Een ommetje of lange wandelingen maken past daar helemaal in. "Je krijgt betere motivatie, je gaat meer initiatief nemen, je hebt betere controle over impulsen, dat zijn dagelijks heel belangrijke functies", zegt Scherder. "Als je de hele dag op de bank hangt, merk je vanzelf dat je nergens meer zin in hebt."

Scherder heeft nog meer goed nieuws. Of je nu drie keer per week heel intensief beweegt of dat je elke dag een halfuurtje pakt, maakt volgens hem weinig uit. Sterker nog: té intensief bewegen is zelfs schadelijk voor je immuunsysteem. "Het allerbeste is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en die je eenvoudig in je huidige dagbesteding kunt inbouwen. Zo voelt het niet als 'extra' of 'ik moet' en kun je het gemakkelijk volhouden", voegt Scherder nog toe.

Goed
Lees ook:
Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out

Ommetje-app zorgt voor motivatie

Alleen maar voordelen dus! Daarom heeft Hersenonderzoeker Erik Scherder in samenwerking met de Hersenstichting een app ontwikkeld genaamd Ommetje. Zo wordt een stukje wandelen een stuk leuker. Met deze app kun je namelijk een wandelcompetitie starten met vrienden en familie. 

Wanneer je een wandeling maakt met de Ommetje-app verdien je punten en maak je kans op medailles. Hoe vaker je loopt, hoe meer punten je krijgt. Op deze manier strijd je tegen je vrienden en familie. Je wil niet helemaal onderaan staan, dus het zorgt ook nog eens voor wat extra motivatie. 

Aan het einde van je wandeling deelt Scherder een hersenfeitje met je in de app. Niet alleen leuk, het is nog leerzaam ook.

Download de Ommetje-app in de App Store

Of ga naar Google Play