Gezondheid

Dit is waarom je zelfs in de winter onder de koude douche wil springen

10 november 2020 20:56 Aangepast: 21 november 2020 11:55
Beeld © iStockphoto

's Ochtends onder zo'n heerlijk warme douche stappen. Even rustig opstarten. Wat nu als we je vertellen dat juist ijskoud douchen een goed idee is? Lees hier waarom het het proberen waard is.  

Koud douchen als wake-up call

De douchekraan een draai naar standje 'blauw' geven, waarschijnlijk niet iets waar je volmondig 'ja' op zou antwoorden. Totdat je weet wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn. En ja, die zijn er genoeg.

Let wel op: hartpatiënten, doe voorzichtig met té koud douchen en luister naar je lichaam.

1: Energieboost

Waar je lichaam bij een warme douche direct terugdenkt aan het warme bed, is dat bij koud douchen wel anders. In een paar luttele seconden ben jij wakker en klaar voor de dag. Geen douchesessie van minuten, in een halve minuut stroomt de adrenaline door je lichaam.

Bovendien krijg je meer prikkels op de huid die seintjes naar de hersenen uitsturen. Plus je lichaam maakt extra endorfine aan. Precies, het gelukshormoon!

2: Vet lekker

In het begin gaat zo'n koude douche flink wennen zijn. Maar wat nu als we je vertellen dat het ook nog een positief effect op je ongezonde lichaamsvet heeft? Het is namelijk zo dat ijskoud water je stofwisseling stimuleert.

Dit betekent dat je extra calorieën én vet verbrandt. En daarbij maakt je lichaam extra bruin vet - essentieel vet - aan. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat dat type vet de strijd met de ongezonde, witte vetten aan gaat.

3: Verlaag je stressniveau

Zo'n koude douche, daar schrikt je lichaam van. Zo'n schrikreactie is een stressfactor. Nu heeft stress altijd iets negatiefs aan zich kleven, maar we kunnen niet zonder. Juist door elke dag een ijskoude douche te pakken, leert je lichaam te wennen aan die stressfactor. En hoe beter je lichaam daarmee weet om te gaan, des te beter je er tegen kan.

4: Cooling down

Afkoelen doe je zeker van zo'n koude douchebeurt. Maar wist je dat het ook een absolute aanrader is na het sporten? Het zorgt niet alleen voor een beter herstel van je spieren, maar kan ook blessures en ontstekingen voor zijn.

5: Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu

Zo'n (ijs)koude douche nodigt niet uit om zo 10, 20 of misschien zelfs wel 30 minuten onder te gaan staan. Zeker in het begin weet je niet hoe snel je onder die koude douchepartij vandaan wil. Met zo'n kleine switch in je levensstijl bespaar je veel water en energie. Je stookkosten verlagen, waarmee je zo tientallen euro's bespaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore