Zomers koken

Dit zijn de mooiste kookboeken voor deze zomer (en de lekkerste recepten eruit)

21 augustus 2020 09:37 Aangepast: 22 augustus 2020 10:34
Zomers koken Beeld © Maarten van den Heuvel

Met de huidige temperaturen heb je misschien niet altijd zin om een (uitgebreide) maaltijd te bereiden, als je al weet wát je moet koken. In onderstaande kookboeken vind je zomerse recepten die je in een handomdraai op tafel zet. Enkele voorproefjes delen we ook. Tast toe!

Lekker & Simpel: '200 hoofdgerechten' (€21,99)

De naam zegt het al: lekker én simpel. Wat wil je nog meer? Met dit handige boek van Sofia Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie maak je met het grootste gemak de lekkerste hoofdgerechten. Geen ingewikkelde ingrediënten: alles koop je 'gewoon' bij je plaatselijke supermarkt.

Röstikoek met paprika Röstikoek met paprika

Röstikoek met paprika

2 personen | 30 minuten bereiding

Ingrediënten:

  • 3 aardappels
  • 1 paprika
  • Halve of hele courgette
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl tijm
  • Olijfolie
  • Snufje zout en peper

Bereiding

  1. Schil de aardappels en rasp ze.
  2. Snijd de paprika, courgette en ui in kleine stukjes, of rasp deze ook.
  3. Meng de geraspte aardappeltjes, stukjes paprika, courgette en ui in een kom. Voeg daarna de kruiden en het ei toe.
  4. Giet een scheut olie in een koekenpan en laat deze warm worden. Schep vervolgens het aardappelmengsel in de pan en druk het geheel een beetje plat.
  5. Zet het deksel op de pan en laat de röstikoek circa 10 minuten bakken op een laag tot middelhoog vuurtje.
  6. Draai de koek na 10 minuten om (tip: gebruik een bord) en laat hem nog 5-10 minuten bakken.

Variatiesuggestie: vervang de courgette eens door aubergine of wortel!

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo kom je nooit meer handen te kort in de keuken

Laura's Bakery: 'Het Borrelhapjes Bakboek' (€24,99)

Zomeravonden staan voor gezellig borrelen. Het liefst met zelfgemaakte hapjes. Geen inspiratie? Laura Kieft helpt je graag een handje. Zelf bakt ze ook graag en in haar boek laat ze zien dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn. Het boek staat boordevol heerlijke hapjes, die je zowel met als zonder oven eenvoudig kunt bereiden.

Gehaktballetjes met abrikoos-chipotle 

Recept voor 18 balletjes

Ingrediënten

  • 300 g kipgehakt
  • 1 ei
  • 5-6 el paneermeel
  • Handje peterselie, fijngesneden
  • Peper en zout
  • 100 gram abrikozenjam
  • 50 g chipotlesaus

Bereiding

  1. Kneed het gehakt, ei, paneermeel, peterselie, peper en zout goed door.
  2. Draai kleine balletjes van het mengsel.
  3. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom aan.
  4. Voeg de abrikozenjam en chipotlesaus toe en laat alles op een gemiddeld vuur pruttelen tot de gehaktballetjes klaar zijn.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Fit op vakantie: de beste tips & tricks

SLA: 'Easy salades' (€17,50)

Bij hoge temperaturen gaat er niks boven een frisse salade. Snel, simpel en voor iedere gelegenheid geschikt. In dit boek vind je 50 recepten voor toegankelijke salades én bowls, die je gemakkelijk thuis kunt maken. Gezónde recepten welteverstaan, want in elk gerecht speelt groente de hoofdrol.

Vierbonensalade met vleestomaat en waterkers Vierbonensalade met vleestomaat en waterkers

Vierbonensalade met vleestomaat en waterkers

4 personen | 15 minuten bereiding

Ingrediënten

  • 200 ml yoghurtdressing
  • 1 potje kikkererwten, uitlekgewicht 240 g
  • 1 potje borlottibonen, uitlekgewicht 240 g
  • 1 potje azukibonen, uitlekgewicht 240 g
  • 200 g diepvriestuinbonen
  • 3 vleestomaten
  • 100 g waterkers
  • 1 bos basilicum, gehakt
  • Snufje zwarte peper

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten, borlottibonen en azukibonen goed af met koud water. Laat ze uitlekken in een zeef.
  2. Kook de tuinbonen ongeveer 4 minuten in een ruime pan met kokend water en zout.
  3. Snijd de vleestomaten in stukjes van een halve centimeter en hak de waterkers fijn.
  4. Meng de ingrediënten in een grote kom en maak de salade af met de dressing, het gehakte basilicum en de peper.

Deze salade is lekker met zuurdesumbrood en extra vierge olijfolie om te dippen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Stressvrij op vakantie: zó doe je dat!

Delicious: 'Hét visboek!' (€19,99)

Bij mooi weer gaat de barbecue aan. Vlees, salades, lekkere sauzen, en ook heel erg zomers: vis! In dit prachtige kookboek neemt de redactie van Delicious je mee naar een zee vol verrassende smaken. Van ansjovis tot zeebaars en van oester tot octopus. Naast visrecepten vind je in het boek de ins en outs van het maken van de lekkerste sauzen en leer je alles over verschillende bereidingswijzen.

Scheermessen van de barbecue Scheermessen van de barbecue

Scheermessen van de barbecue

4 personen | 15 minuten bereiding

Ingrediënten

  • 500 g scheermessen of mesheften
  • 2 el olijfolie
  • 3 el dikke mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1 el fijngehakte dragon

Bereiding

  1. Steek de barbecue aan (of verhit een steelpan tot heel heet).
  2. Spoel de scheermessen voorzichtig in een bak water en leg ze daarna in een vergiet. Verwijder kapotte exemplaren. Dep ze droog met een stuk keukenpapier.
  3. Leg de scheermessen in een schaal en schenk de olie erover.
  4. Bestrooi met zout en peper en schep de schelpen even door elkaar.
  5. Leg de schelpen op het rooster van de hete barbecue en rooster ze 1-2 minuten tot ze opengaan.
  6. Roer in een kommetje de mayonaise, yoghurt en dragon door elkaar en serveer deze bij de geroosterde scheermessen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore