Dit weekend wordt het tropisch warm in Nederland. Grote kans dat je net als vele anderen een dagje naar de waterkant gaat. Of misschien zoek je liever verkoeling binnen, bij de airco. Hoe dan ook: met deze hitte moeten we beter op onze gezondheid letten dan normaal. Hoe voorkom je dat je uitdroogt?
Bij deze voor Nederland zeldzaam hoge temperaturen, ligt uitdroging op de loer. Om dat te voorkomen, moeten we volgens Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum, op een aantal dingen letten. De eerste ligt voor de hand: "Voldoende vocht binnenkrijgen is het allerbelangrijkst. Doordat we zweten, verliezen we meer vocht dan normaal. Water drinken is het beste. Zo’n 2 liter per dag."
Om zeker te weten dat je voldoende water binnenkrijgt, raadt Lutgerink aan om elk uur van de dag een glaasje water te drinken. "Ook is het raadzaam om overal waar je heen gaat een fles water bij je te hebben. Kom je in de file te staan of heb je vertraging of pech, dan hoef je nooit bang te zijn dat je niks kunt drinken."

Uitdroging herkennen
Hoe herken je uitdroging? “Het eerste signaal is dorst hebben", zegt Lutgerink. "Een andere eenvoudige graadmeter is je urine. Heb je voldoende gedronken, dan is die lichtgeel en helder van kleur. Oogt je urine donkergeel, dan is dat een teken dat je lichaam meer vocht nodig heeft."
Een andere effectieve manier om te zien of je voldoende vocht in je lichaam hebt, is door de elasticiteit van je huid te beoordelen. “Knijp maar eens in de huid van je hand. Blijft die rechtop staan in plaats van dat-ie terugveert, dan kan dat een teken zijn dat je te weinig vocht in je lichaam hebt.”
Andere alarmsignalen zijn draaierig worden, minder gaan zweten en – in extremere gevallen – flauwvallen.
Beperk alcoholgebruik
Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen, dus zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Bier of wijn is natuurlijk ook vocht, maar vergis je niet: alcohol vergroot juist de kans op uitdroging. Het heeft een vochtafdrijvende werking. Wil je toch graag alcohol drinken, drink dan niet meer dan één glas en neem bij – of na – elk glas alcohol een glas water. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes. "Sowieso is dit geen gezonde keuze, omdat deze drankjes een hoog suikergehalte hebben, waardoor het zogeheten hypertone dranken zijn. Je lichaam kan het vocht uit deze drankjes niet goed opnemen. Laat ze links liggen of drink ook hier altijd een glas water bij."
Drinken dus, veel, maar liever geen suikerrijke drankjes en alcohol. Geef je borstvoeding, dan heb je met dit warme weer extra vocht nodig. Het Voedingscentrum adviseert tussen de 2 en 2,5 liter water per dag te drinken. "En op warme dagen mag dat gerust meer zijn."
Niets extra
Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben geen extra vocht nodig. Bij warm weer is het advies om baby’s vaker aan de borst te laten drinken. De moedermelk wordt vanzelf wateriger. Geef je je kindje flesvoeding? Dan kun je tussendoor een paar lepeltjes water geven bij warm weer. Tip: zet standaard een glas water klaar om telkens als de baby drinkt, zelf ook iets te drinken.

Sommige mensen denken dat ze, vanwege het warme weer en het vele zweten, veel zout verliezen en dat dit aangevuld moet worden met zoutrijke voeding of supplementen. Volgens Lutgerink is dit niet nodig. "Het is onwaarschijnlijk dat we zo veel zweten dat we een zouttekort krijgen. Zolang je normaal blijft eten is er niks aan de hand. Wij Nederlanders eten eigenlijk altijd al te veel zout: meer dan ons lichaam nodig heeft. Een beetje extra zweten kunnen we wel hebben. Ga je een hele dag intensief sporten, dan kan het misschien raadzaam zijn een sportdrankje te nemen om je energie, zout en mineralen op peil te houden."
Ouderen
Houd je je aan bovenstaande adviezen, dan moet het volgens Lutgerink goed komen. Wel wil ze benadrukken dat ouderen extra moeten oppassen. "Naarmate je ouder wordt, gaan je nieren minder goed werken. Hierdoor worden afvalstoffen slechter uit het lichaam verwijderd. Om alles goed te kunnen blijven doorspoelen, moeten ouderen daarom meer drinken. Bovendien werkt bij ouderen het dorstgevoel vaak minder goed en gebruiken ze soms medicijnen die van invloed zijn op de vochthuishouding. Let extra op ouderen die minder zelfredzaam zijn. Ook mensen die kampen met urine-incontinentieproblemen, obstipatie of andere ziekten zijn kwetsbaar."