Ga naar de inhoud
Gezondheid

Hoge bloeddruk? Dit doe je ertegen

Beeld © iStock

Een hoge bloeddruk is niet gezond. Gelukkig kun je er zelf veel tegen doen. Vijf tips van de experts van Gezondheidsplein.

Een te hoge bloeddruk (hypertensie) is schadelijk voor je gezondheid. Het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en kan verschillende klachten veroorzaken. Gelukkig kun je zelf verschillende dingen doen om je (te) hoge bloeddruk omlaag te brengen. Wij delen vijf tips tegen een hoge bloeddruk.

Tip 1: Beweeg

Geregeld bewegen is een van de beste manieren om een hoge bloeddruk te bestrijden. Het advies is om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Meerdere keren per week fietsen of wandelen heeft bijvoorbeeld al een positieve invloed op je bloeddruk. Het is wel zo dat je dat voordeel snel weer kwijt bent als je een tijdje weinig beweegt. Dagelijkse beweging moet dus deel uitmaken van je leefstijl.

Tip 2: Val af en eet gezond

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor een te hoge bloeddruk. Ben je te zwaar? Dan doe je je hart en je vaten een plezier door af te vallen, zeker wanneer je ook een te grote buikomvang hebt. 5 tot 15 procent afvallen kan al een positief effect op je bloeddruk hebben.

Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen, maar zeker als je een verhoogde bloeddruk hebt. Extra aandachtspunten hierbij zijn:

  • Eet veel voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, peulvruchten, (een handje) noten, vis en volkorenproducten.
  • Gebruik minder zout.
  • Kies magere zuivelproducten.
  • Matig met vlees en kies magere varianten zoals kip of kalkoen. Varieer vlees met vis, peulvruchten, ei en noten.
  • Drink minder - of liever nog geen - alcohol.
  • Beperk drop en zoethoutthee. Deze bevatten glycyrrhizine, een bloeddrukverhogende stof.

Tip 3: Slaap beter

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde bloeddruk. Elke nacht een uurtje te kort slapen, kan al tot een verhoogde bloeddruk leiden. Genoeg daglicht overdag, vooral in de ochtend, een half uurtje sporten per dag en op tijd naar bed gaan vergroten de kwaliteit van je nachtrust.

Misschien
Lees ook:
Misschien heb jij ook wel een te hoge bloeddruk, hier moet je op letten

Tip 4: Stop met roken

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, en dus op een hoge bloeddruk. Stoppen met roken is dan ook een belangrijke remedie bij een (te) hoge bloeddruk.

Tip 5: Bestrijd stress

De oorzaak van een hoge bloeddruk is niet altijd lichamelijk. Permanente stress of vaak boos en geërgerd zijn, kunnen ook bloeddrukverhogend werken. Bij stress wordt vaak gedacht aan een hoge werkdruk, maar stress kan ook veroorzaakt worden door (on)bewuste angsten, de neiging alles te willen controleren, het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, of situaties niet in de hand hebben. Bij gestreste mensen kunnen de hormoonspiegels van bijvoorbeeld adrenaline, noradrenaline en cortisol permanent hoog zijn. Dit heeft een directe invloed op het functioneren van organen, de samenstelling van je bloed en ook op je bloeddruk.

Heb je last van stress? Bestrijding van hoge bloeddruk als gevolg van stress begint met het zoeken naar de oorzaak. Bespreek je angsten, ergernissen of andere stressbronnen met je omgeving en zoek eventueel medische hulp. Een coach of psycholoog vind je op solvo.nl. Ontspanningsoefeningen, rusttijden plannen in je agenda en meer beweging kunnen je lichaam goed helpen te ontstressen.

Gezonde leefgewoontes zijn belangrijk voor iedereen. Het gaat hierbij niet alleen om goede voeding, maar ook om voldoende beweging en een gezonde mindset.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.