Gezondheid

10 'rampen' die je vakantie kunnen verpesten

20 juli 2020 09:57
Beeld © iStock

Langzaam gaan de grenzen weer open en wordt een vakantie in het buitenland weer mogelijk. Naast het risico op corona, kun je op vakantie ook last krijgen van een vervelende zonnesteek, insectenbeet of migraine. Voorkom dat jouw vakantie een regelrechte ramp wordt.

Veel Nederlanders zoeken in de zomer hun vakantiebestemming op. Hoewel de meeste vakanties en reizen goed verlopen, gaat er ook opvallend vaak iets mis. Een kwart van alle vakantiegangers krijgt te maken met diefstal, geweld, pech of medische problemen. Veel mensen schatten de kans op ellende in het buitenland veel te laag in. Wees dus goed voorbereid op onderstaande rampsituaties, zodat onverwachte tegenvallers je vakantie niet bederven.

1) Oeps, vergeten!

Je zit net op de snelweg voorbij Luik als je er achter komt dat het koffiezetapparaat waarschijnlijk nog aanstaat, dat de stekker van je strijkijzer nog in het stopcontact zit of dat je vergeten bent om die belangrijke brief nog even te posten. Je hoeft misschien niet terug te rijden als je het telefoonummer bij de hand hebt van je buren of de mensen die op je huis passen. En een laatste check voordat je de deur achter je dichtgooit wil ook nog wel eens helpen. Zorg in ieder geval altijd dat iemand je huissleutel heeft.

2) Je bent betrokken bij een aanrijding

Vakantiegangers beginnen vaak vermoeid aan een lange autoreis. 'Mensen moeten vlak voor hun reis nog snel hun werk afmaken, dingen regelen en spullen inpakken', zegt verkeerspsycholoog Adriaan Heino. 'Daarom gaan automobilisten slecht uitgerust langdurig de weg op, wat leidt tot meer irritatie en frustratie dan normaal het geval is.' De meeste ongelukken gebeuren aan het begin en het eind van de rit. Dat zit zo: meteen na het vertrek willen bestuurders snel veel kilometers maken. Die haast leidt vaak tot fouten. Aan het eind van de rit gaan vermoeidheid en concentratieverlies hun tol eisen, en rijden mensen wat langer door om niet te laat op de bestemming te arriveren. Het advies van Adriaan Heino: 'Doe het voor het vertrek een dag kalm aan, en rust tijdens de rit regelmatig even uit.'

3) Je raakt spullen kwijt

Vaak raak je spullen kwijt omdat je niet goed oplet of omdat je moe of slordig bent. En voor je het weet is je portemonnee weg of rooft iemand je tasje. Dag bankpasjes, creditcard, rijbewijs en paspoort! Maak thuis dus een lijstje met belangrijke telefoonnummers of zet ze in je mobiele telefoon: wie moet je bijvoorbeeld bellen om je pasjes te laten blokkeren en wat is het telefoonnummer van je reisverzekeraar? Maak ook een kopie van je paspoort en je rijbewijs.

4) Je hebt dagenlang barstende koppijn

Het overkomt vooral veel mensen die halsoverkop op vakantie zijn gegaan nadat ze wekenlang te hard gewerkt hebben of anderzins veel stress hebben ondervonden: een barstende koppijn die zo hevig is dat je nauwelijks kan genieten van al je vrije tijd. Een pijnstiller kan verlichting geven, maar slik er niet teveel, want dat kan de hoofdpijn soms ook juist verergeren. Ook migraine heeft de neiging zich te laten gelden aan het begin van de vakantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekker de zon in? Slim smeren doe je zo

5) De EHBO-doos blijkt bijna leeg te zijn

Recent onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat we niet genoeg medicijnen meenemen. Zorg dus voor een goed gevulde ehbo-set of medicijntas. Met daarin natuurlijk pleisters, diverse soorten verband, pijnstillers, eventueel medicijnen tegen hooikoorts, een tekentang of tekenlasso, een middel tegen diarree, een middel tegen verstoppingDEET of een andere insectenspray of -crème, en een anti-jeukmiddel zoals azaron.

6) Je kunt niemand verstaan

Er gebeurt op vakantie vaak iets onverwachts, waardoor je hulp nodig hebt van lokale autoriteiten, een plaatselijke garage of een dorpsapotheek. Als je niet weet wat een bijensteek of een brandstofslang in het Frans of Italiaans is, maakt dat de communicatie best lastig. Neem dus een vakantiegidsje mee met de meest voorkomende buitenlandse termen. Er bestaat trouwens ook een medisch vakantiewoordenboek in vijf talen. Of, als je een smartphone hebt, download de gratis applicatie 'Hulp op zak', waarmee je eenvoudig alle medische termen vertaalt.

7) Je wordt gek van de beestjes

Rondom je tent zoemen onophoudelijk muggen, het idyllische strand wordt bevolkt door kwallen of je kunt niet in de tuin van je vakantiehuisje eten omdat wespen de rust verstoren. Ongedierte kan de pret behoorlijk bederven. Neem in ieder geval wat spullen mee voor als je gebeten of gestoken wordt door wespenkwallentekenmuggenbijen en dazen.

8) Je bent zo rood als een kreeft

Heel dom, maar toch heel menselijk: je niet goed insmeren voordat je naar het strand gaat, een dagje gaat fietsen of gewoon een dagje lekker gaat luieren. Je krijgt er altijd spijt van, vooral als je 's nachts niet kan slapen omdat je schouders, je nek en je rug branden van de pijn. Altijd braaf smeren dus, ook je kinderen, en zelfs dan moet je af en toe de schaduw opzoeken, want voor je het weet loop je een zonnesteek op. En dan is je vakantie echt voor een paar dagen verpest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinds het heftige ongeluk in Cuba, reist Mandy (29) niet meer met de bus

9) Je hebt de hele tijd ruzie

Op vakantie denk je aan ontspanning en rust, en niet aan ruzie en conflicten met je partner, je kinderen of je vrienden. Toch is vakantie hét moment om ruzie te krijgen. Oude ergernissen, verschillen van inzicht over de dagindeling en conflicten over de opvoeding zijn berucht. Vertel wat je dwars zit, neem de tijd om oplossingen te zoeken en denk mee over mogelijke compromissen of afspraken. En als de lucht geklaard is, kun je allemaal alsnog volop genieten.

10) Je puberkind ligt dwars

Helaas, je puberzoon of -dochter heeft heel eigen ideeën over de invulling van de vakantie: lang uitslapen, een beetje rondhangen, soms ineens heel boos of opstandig zijn, totaal geen zin hebben om mee te gaan om weer zo'n bijzondere kerk te bezichtigen... Het helpt misschien als je weet dat het brein van een puber heel anders functioneert. Blijf rustig, laat je kind vrij waar het kan en stel grenzen waar het moet.

En dan weer naar huis...

Een hoop mensen zijn blij dat ze weer naar huis gaan, maar veel vakantiegangers hebben een kater als ze met Hollands zomerweer binnen hun mail gaan checken, wetende dat ze weer aan het werk moeten. Als je weet dat je daar last van hebt, plan voordat je op vakantie gaat iets leuks voor als je weer terug bent: ga bijvoorbeeld barbecueën met vrienden, lekker uit eten met het gezin of ga een dagje uit, om op een prettige manier "af te kicken" van de vakantie. En ga niet meteen aan het werk.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore