Gezondheid

5 tips om insecten te vermijden: "Laat je zoete parfum staan"

29 juni 2020 08:52 Aangepast: 30 juni 2020 09:09
Beeld © iStock

Muggenbulten, wespen op je eten, kriebelbeestjes in het gras: soms kunnen insecten behoorlijk vervelend zijn. De experts van Gezondheidsplein leggen uit hoe je ze op afstand houdt.

Zit jij ook onder de muggenbulten na een nacht slapen met je raam open? En zoemen de eerste wespen buiten aan de picknicktafel alweer rond je drankje? Door het mooie weer van de afgelopen maanden is het insectenseizoen volledig van start.

Goed nieuws voor de planten in je tuin: zij worden volop bestoven door de bijen en vlinders. Maar voor ons mensen is het niet altijd even prettig, al die insecten om je heen. Vooral niet als je een allergie hebt voor bijen- of wespensteken.

Allergie voor bijen of wespen

Ben je heel erg allergisch voor bijen- of wespengif? Dan kun je in een anafylactische shock raken en overlijden. Sommige allergische mensen zijn dan ook zo bang dat ze ’s zomers niet naar buiten durven te gaan. Om toch veilig naar buiten te kunnen, vind je hier 5 tips om insecten te vermijden: 

  1. Vermijd bloeiende bloemen, een paradijs voor insecten.
  2. Vermijd plekken met zoetigheden en andere etensresten, zoals picknicks en vuilnisbakken.
  3. Drink niet rechtstreeks uit een blikje met zoete dranken. Er kan ongemerkt een insect in gevlogen zijn.
  4. Loop buiten niet op blote voeten. Sommige bijen en wespen bouwen hun nesten in de grond.
  5. Gebruik geen sterk geurende verzorgingsproducten, zoals parfum of wasmiddelen. Dit trekt insecten aan.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze insecten zijn het meest schadelijk voor je tuin (en dit doe je eraan!)

Mensen denken vaak dat er naast bovenstaande tips niks te doen is aan een insectengifallergie. Maar wist je dat de mogelijkheid bestaat om een behandeling met immunotherapie te volgen?

Allergie

Deze behandeling is bedoeld om je overgevoeligheid voor insectengif te verlagen en daarmee allergische klachten te verminderen. Lees hier meer over de mogelijke behandeling tegen een allergie.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore