Gezondheid

Somber, moe, vergeetachtig: zo herken je een depressie

08 juni 2020 09:03 Aangepast: 09 oktober 2020 09:30
Beeld © iStock

Iedereen voelt zich weleens somber, bijvoorbeeld na een vervelende gebeurtenis. Dit gevoel trekt vaak na een paar uur of dagen vanzelf weer weg. Wanneer spreken we officieel van een depressie? Welke symptomen komen bij een depressie kijken en hoe kun je de symptomen van depressie herkennen? Je leest het hier.

Wat is depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis. Er is sprake van ernstige, langdurige neerslachtigheid die je hindert in het dagelijks leven. Naar schatting krijgt één op de zeven Nederlanders ooit in zijn of haar leven een depressie. Vrouwen krijgen er gemiddeld vaker mee te maken dan mannen. Er zijn verschillende specifieke vormen van depressie die elk een eigen verloop en karakter hebben. Voorbeelden zijn: een depressie na de zwangerschap (postnatale depressie), manisch-depressieve stoornis en chronische depressie (dysthymie).

Wat zijn de symptomen van depressie?

Je voelt je neerslachtig, bent moe, ziet alles somber in en hebt nergens zin in. Het zijn typische symptomen van depressie. Bij depressie is er altijd sprake van een overheersend somber gevoel of het verlies van interesse of plezier in activiteiten. Je voelt je dan al minstens twee weken heel somber, bijvoorbeeld verdrietig of juist leeg. Dit gevoel duurt het grootste deel van de dag en bijna elke dag. Bij verlies van interesse of plezier heb je eigenlijk nergens meer zin in en niets lijkt meer belangrijk of interessant.

Verder zijn bekende symptomen van depressie:

  • Gewichtsverandering of verandering in eetlust zonder bijvoorbeeld een dieet of ziekte.
  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of juist extreme slaperigheid.
  • Vermoeidheid of verlies van energie.
  • Traagheid in denken, bewegen en reageren.
  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en snel afgeleid zijn.
  • Besluiteloosheid.
  • Gevoelens van waardeloosheid, schuldgevoelens en/of een negatief zelfbeeld.
  • Gedachten aan de dood of zelfdoding.

Hiernaast zijn er nog verschillende andere symptomen van depressie. De officiële criteria voor een depressie staan vastgelegd in de DSM-5, een veelgebruikt handboek voor de diagnose van psychische stoornissen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Net moeder én depressief: 'Die eerste jaren heb ik niet kunnen genieten'

Depressie: test of je klachten bij depressie passen

Heb je al langer dan twee weken achter elkaar last van (enkele) bovenstaande symptomen en twijfel je of je depressief bent? Doe dan eens de depressietest op Gezondheidsplein. Deze test kan je een indicatie geven of er mogelijk sprake is van depressiviteit. Een specialist zoals de huisarts of een psycholoog kan officieel de diagnose stellen. Twijfel nooit om bij klachten hulp te zoeken! Dit kan zelfs online, gratis en anoniem.

Ga naar de depressietest

Depressie behandelen

Bij langdurige depressieve gevoelens is het verstandig om (professionele) hulp te zoeken. Een specialist kan je helpen omgaan met je depressie (klachten). Bovendien verklein je door de oorzaak aan te pakken – al dan niet samen met een specialist – het risico op het terugkeren van de depressie. Lees meer over de verschillende behandelopties op de pagina Omgaan met depressie.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore