Ga naar de inhoud
Gezondheid

Er zijn meer acute vergiftigingen sinds de lockdown gemeld. Zo voorkom je ze

Beeld © iStock

Er zijn mensen die niet goed omgaan met vitaminepillen, desinfecterende handgel en bouwmaterialen. Het gevolg: sinds de coronacrisis zijn er meer vergiftigingen gemeld. Zo kun je ze voorkomen.

In quarantaine was je vaker je handen en probeer je gezond te leven. Hiervoor haal je misschien wel middelen in huis, zoals handdesinfectiemiddelen en vitaminepillen. De vraag is alleen: ga jij goed met deze middelen om? Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldt dan ook een verhoogd aantal vergiftigingen, waarvan er veel ontstaan door kleine kinderen die toegang hebben tot de middelen.

Handdesinfectiemiddelen

Waarschijnlijk heb je inmiddels desinfectiemiddelen gekocht voor je handen. Deze handdesinfectiemiddelen bevatten hoge concentraties van ethanol (ook wel bekend als alcohol) en/of isopropylalcohol.

Als je (kleine) kind hiervan een slokje neemt of als het middel in je ogen komt, kan dit tot serieuze klachten leiden, zoals verwardheid, misselijkheid en een lage bloedsuikerspiegel. In ernstige gevallen kunnen ook ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen ontstaan.

Multivitaminen- en mineralen

Wil jij je weerstand verhogen en slik jij vitaminen en mineralen? Let er dan op dat je niet te hoge concentraties inneemt en dat je kind er niet van snoept. Gelukkig treedt vergiftiging pas op als je grote hoeveelheden van deze supplementen inneemt. Vooral vitamine Avitamine D en ijzer 2+ zijn dan gevaarlijk. Klachten blijven vaak beperkt tot maagdarmklachten, zoals misselijkheidovergeven en diarree.

Bouw- en constructiematerialen

Ben jij thuis ook lekker aan het klussen geslagen? Wees dan voorzichtig met materialen zoals voegmiddelen, cement, purschuim, glaswol en vulmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van chemische brandwonden wanneer je huid of ogen in contact komen met nat cement dat nog niet is uitgehard. Komt niet-uitgehard cement in je mond terecht, dan kunnen je slijmvliezen in je mond, keel, slokdarm en maag beschadigd raken. Oppassen, dus.

Vergiftigingen voorkomen

Om vergiftigingen te voorkomen is het belangrijk om middelen buiten het bereik van kinderen te houden. Dan hebben we het niet alleen over geneesmiddelen, maar ook over de middelen in je keukenkastje, zoals schoonmaakmiddelen. 

Lees hier wat je moet doen bij een vergiftiging.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.