Gezondheid

De eikenprocessierups is er weer: hier moet je op letten

18 mei 2020 08:40 Aangepast: 19 juni 2020 15:57
Beeld © iStock

De eikenprocessierups is er weer. Waarom kan dit beestje zo vervelend zijn en wat doe je als je last krijgt van pijn of jeuk? De specialisten van Gezondheidsplein.nl leggen het uit.

De eerste eikenprocessierupsen kregen halverwege mei brandharen. Dat is het moment waarop ze nesten gaan vormen en ze in je omgeving zichtbaar worden. 

Krijg je te maken met de eikenprocessierups in je eigen tuin of grondgebied? Het RIVM raadt aan om het nest niet zelf te bestrijden. Vraag om advies bij je gemeente.

Spinsels rondom de eikenboom

Eikenprocessierupsen zijn larven van nachtvlinders. Ze zijn ongeveer drie centimeter groot en je herkent ze aan hun witte, behaarde uiterlijk. Zodra de eitjes uitkomen, komen de eikenprocessierupsen samen in grote nesten op de stam van de eikenboom. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei: half mei brandhaarden

Jeuk en irritatie

Elke eikenprocessierups bevat 700.000 brandhaartjes. Deze haartjes van ongeveer 0.3 millimeter groot hebben weerhaakjes. Bij verdediging schiet de rups deze brandharen af. Als de brandharen via de wind op je lichaam terechtkomen, kunnen ze binnendringen in je huid, ogen en luchtwegen. Je kunt hierdoor klachten ervaren zoals een jeukende huid, geïrriteerde ogen of een benauwd gevoelLees hier verder over de mogelijke klachten. 

'Ga je naar een gebied waar de processierups leeft? Bedek je lichaam dan goed'

Vermijd contact met de rupsen

Je kunt klachten die ontstaan door de processierups voorkomen. Raak nooit processierupsen of hun nesten aan, of liever nog: vermijd plekken waar de rupsen voorkomen. Ga je toch naar een gebied waar de processierups leeft? Bedek je lichaam dan goed. Meer tips om klachten te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Run op koolmezenhuisjes in strijd tegen eikenprocessierups

Pijn en jeuk verlichten

Ben je toch in aanraking gekomen met de processierups? Krab of wrijf dan niet als je jeuk hebt. Probeer de aangedane huid te ‘strippen’ met plakband. Spoel vervolgens je huid af met lauwwarm water. Smeer er daarna een pijn- en jeukstillende crème op. Lees meer over hoe je klachten kunt verlichten.

Let op: neem altijd contact op met huisarts als je last krijgt van een oogontsteking of een allergische reactie door de eikenprocessierups.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore