Ga naar de inhoud
Gezondheid

Er is een nieuwe website voor alles wat je wilt weten over voedingssupplementen

Beeld © iStock

Welke vitamines zijn goed voor je weerstand? Moet je supplementen slikken als je veel en intensief sport? En wat helpt bij het afvallen? Op die - en nog veel meer vragen - geeft het nieuwe online platform IVG het antwoord.

Onlangs is het online Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) gelanceerd. Je vindt hier informatie over hoe je aan je gezondheid kunt werken met voedingssupplementen, als aanvulling op gezonde voeding. Het doel van IVG is om je op een wetenschappelijk onderbouwde manier voor te lichten. Het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen komen uitgebreid aan bod.

Werken aan je gezondheid 

Het informatiecentrum laat aan de hand van leefstijl, leeftijd, ongemakken of andere situaties zien hoe je met voedingssupplementen aan je gezondheid kunt werken. Ook kun je zoeken naar verschillende stoffen, zoals vitamines, mineralen, kruiden en overige ingrediënten die in voedingssupplementen voorkomen. Wat kunnen supplementen doen voor je gezondheid en hoe zit het met de veiligheid? Deze én andere vragen worden online beantwoord.

Zo
Lees ook:
Zo herken je een alcoholverslaving

Rinske van den Barg, voedingskundige bij het nieuwe platform, licht toe: "We merken dat er bij gebruikers van voedingssupplementen behoefte is om meer informatie te krijgen over hoe het precies zit met een vitamine, mineraal, kruid, visolie, probioticum of ander supplement. Soms zien ze door de bomen het bos niet meer, omdat er veel verschillende informatie rondgaat op internet."

Betrouwbare informatie 

"'Wat kan ik gebruiken?' en 'Hoeveel mag ik ervan nemen?', zijn vragen die worden beantwoord, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Mensen zoeken naar betrouwbare informatie over hoe je het best aan je weerstand kunt werken of wat je als sporter voor extra’s kunt gebruiken. Ook lezen ze het laatste nieuws op het gebied van voedingssupplementen en gezondheid."

'Een team van voedingsexperts is verantwoordelijk voor de inhoud en ziet daar streng op toe'

IVG informeert je over gezondheidseffecten die wetenschappelijk zijn bewezen of waar sterke aanwijzingen voor zijn. Rinske: "Bij vitamines, mineralen en overige supplementen informeren we over de gezondheidseffecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Goed onderbouwde en wettelijke toegestane gezondheidseffecten worden gemarkeerd met drie blaadjes."

Strenge controle 

"Wanneer er aanwijzingen zijn dat een bepaalde stof een positief effect in het lichaam heeft, maar de wetenschappelijke onderbouwing nog beperkt is of van traditioneel gebruik komt, wordt dit duidelijk aangegeven. Dit is vaak het geval bij kruidensupplementen. Een team van voedingsexperts is verantwoordelijk voor de inhoud en ziet daar streng op toe."

Goed
Lees ook:
Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out

Gezondheidswinst kan op verschillende manieren worden behaald. Zo zijn er veel vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan je weerstand, een van de belangrijkste pijlers voor je algehele gezondheid. Een bekend voorbeeld hiervan is vitamine C. Als je op IVG zoekt op ‘weerstand’, kun je lezen welke stoffen nog meer kunnen bijdragen aan een goede weerstand. Ook lees je er welke vitamines de Gezondheidsraad aanbeveelt om extra in te nemen. Denk hierbij aan vitamine D voor vrouwen boven de vijftig jaar. Of aan foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden.

Advies 

Medicijngebruik is ook een belangrijk onderwerp. Je ziet gemakkelijk waarop je moet letten als je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruikt. Er is zoveel te vertellen over wat voedingssupplementen voor jouw gezondheid kunnen betekenen. Zeker nu gezondheid belangrijker is dan ooit, hoopt IVG van meerwaarde te kunnen zijn voor Nederlanders, die met supplementen aan hun gezondheid willen werken.

P.S. Wil je betrouwbare informatie over voeding? Daarover vind je alles op Voedingscentrum.nl 

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.