Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gezondheidszorg

Kamer: weg met de falende zorgbestuurders

07 juli 2016 03:11 Aangepast: 07 juli 2016 09:48

Zorgbestuurders van slecht functionerende verpleeghuizen moeten weg, vinden leden van de Tweede Kamer. Zeker als het gaat om instellingen die structureel onder de maat blijven.

Coalitiepartij VVD en onder meer de SP en PVV willen dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) snel orde op zaken stelt en dat de veiligheid in verpleeghuizen wordt gegarandeerd.

De Kamer debatteerde over de falende zorg in verpleeghuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sprak in een rapport zorgen uit over de veiligheid. Over elf van de 150 onderzochte instellingen zijn de bedenkingen zeer groot. Wij maakten deze reportage, waarin te zien is dat personeel van een verpleeghuis niet door had dat een vrouw haar heup had gebroken:

In Den Haag ging het tijdens een spoeddebat vooral over de 'carrousel van disfunctionerende zorgmanagers', zoals Kamerlid Fleur Agema (PVV) het noemde. Van Rijn of de inspectie zou die als het als het aan haar ligt zo snel mogelijk moeten ontslaan. Ook Renske Leijten van de SP vindt dat de staatssecretaris bestuurders moet wegsturen die al jaren niet goed presteren.

Veiligheid garanderen

Sjoerd Potters (VVD) wil dat Van Rijn belooft dat de veiligheid bij het verstrekken van medicijnen voor het einde van de zomer op orde is. Ook hij vindt dat falende bestuurders weg moeten.

Maar harde maatregelen als het wegsturen van bestuurders of zelfs sluiting, zijn op korte termijn niet te verwachten, bleek tijdens het debat. Van Rijn liet weten dat de komende maanden, in ieder geval tot oktober, eerst wordt gekeken of de instellingen zich weten te verbeteren.

Maandag sloeg Van Rijn zelf harde taal uit. Hij liet weten dat een interventieteam 'geen enkele maatregel zou schuwen' om orde op zaken te stellen bij slecht presterende verpleeghuizen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Woedende brief Hugo Borst over zorg aan zijn moeder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore