Gezondheid

Drie redenen waarom de zon juist wél goed voor je is

19 juli 2016 15:43 Aangepast: 05 april 2018 15:06
Een man ligt in de zon op het strand.

Dat we ons goed moeten insmeren en vaak de schaduw moeten opzoeken om het risico op huidkanker te verkleinen, weten we ondertussen wel. Maar het is ook belangrijk om af en toe juist wel de zon in te gaan, zeggen dermatologen.

De zon is namelijk niet alleen slecht voor je. Er zijn gelukkig een aantal redenen om met mooi weer juist wel in de zon te gaan zitten. Dermatologen Menno Gaastra en Loek Habbema geven er een paar.

1. De zon werkt soms goed tegen huidaandoeningen

Heb je psoriasis, acne of eczeem? Grote kans dat het helpt om even een terrasje te pakken, zegt Gaastra. "Veel huidaandoeningen worden rustiger door de zon. Dat komt doordat je immuunsysteem het wat kalmer aandoet dankzij zonlicht, dus je huid wordt er beter van."

2. Je hebt vitamine D nodig

Wie te weinig vitamine D aanmaakt, kan last krijgen van krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie. Maar geen nood: als je wat meer in de zon gaat zitten, is dat tekort zo weer aangevuld. "Een kwartier in de zon per dag is al wel voldoende voor de aanmaak van vitamine D", zegt Habbema. "Maar je moet er wel op letten dat je dat haalt."

3. Lagere kans op hart- en vaatziekten

Wie iedere dag een paar minuten in de zon zit, heeft op den duur minder last van hart- en vaatziekten. UV-straling zorgt er namelijk voor dat je minder gespannen bent, zegt Gaastra. "Door het zonlicht maak je stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest gaat voelen. Daardoor daalt je bloeddruk en dan ga je je beter voelen. Ook daarom is het dus belangrijk om af en toe in de zon te zitten."

Geniet, maar met mate

Toch waarschuwen de twee dermatologen ook: de risico's die je loopt als je te lang in de zon zit, wegen niet op tegen de voordelen. Habbema: "Ik zou heerlijk genieten van de zon, maar smeer je vooral ook in met voldoende zonnebrandcrème en zoek de schaduw op. Een kwartiertje zon per dag is echt voldoende."

Ook Gaastra is terughoudend. "Het algemene advies is toch wel om de zon te mijden. In de schaduw krijg je ook genoeg zonlicht op je huid. Zorg er dus voor dat je niet in de zon zit als de zon op z'n hoogste punt staat."

Meer op rtlnieuws.nl:
Je huid checken op verdachte plekjes, zo doe je het

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore