Medicijnen als alternatief

Onderzoek: hartoperatie vaak niet nodig

17 november 2019 08:16 Aangepast: 17 november 2019 08:23
Een hartoperatie (archieffoto) Beeld © AFP

Het is niet nodig om mensen met ernstige, maar stabiele hartproblemen standaard te opereren. Een behandeling met medicijnen is net zo effectief als een operatie, blijkt uit groot Amerikaans onderzoek.

Nu is het nog zo dat patiënten met vernauwde bloedvaten vaak standaard worden gedotterd. In het bloedvat wordt dan een stent, een soort klein buisje geschoven. In ernstige gevallen wordt er een ader verlegd. Volgens het onderzoek daalt het risico op hartaanvallen door deze chirurgische ingrepen niet meer dan bij alleen medicijngebruik.

Belangrijk hierbij is wel dat de patiënt meer moet bewegen, gezonder moet eten en niet meer mag roken. Cardiologen kiezen vaak voor stents omdat de patiënt er zich vrijwel direct daarna beter door voelt.

Zinloos

De conclusies van het onderzoek van de American Heart Association, dat 100 miljoen dollar heeft gekost, bevestigen het beeld dat uit twee eerdere onderzoeken is gekomen. Maar dit onderzoek was groter dan ooit, onder 5000 mensen uit 37 landen.

Als de operaties die zinloos zijn niet meer worden uitgevoerd, dan scheelt dat op de lange termijn vele honderden miljoenen aan kosten voor de zorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén pil tegen hart- en vaatziekten? 'Nogal grof geschut'

Volgens onderzoeksleider Judith Hochman is een operatie voor sommige patiënten nog wel degelijk nuttig, bijvoorbeeld als de kransslagader vernauwd is. 

Nu is het nog zo dat voor alle patiënten met vernauwde slagaders een operatie wordt aanbevolen, maar volgens Hochman 'hoeven artsen hierbij geen haast te hebben'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore