Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels bij... hardlopen

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels bij hardlopen.

De situatie

Ja hoor. Door weer en wind zie je ze asfalt vreten. Of duin. Of bos. Een rondje rennen wordt steeds populairder en dat zie je. De afgelopen jaren steeg het aantal aanmeldingen voor marathons zelfs met 13 procent. Maar hoe houd je het nou een beetje sportief, met al die zweters op dezelfde route?

De spelregels

 

1. Rechts regeert

Ren je rustig (of hard, wat jij wil) door de natuur, dan kun je alle paadjes kiezen die je wilt. Hoewel een ruiterpad misschien niet direct is wat je wilt. Maar goed. Loop je 's avonds laat nog een vijfje, dan zit het er dik in dat je langs de kant van de weg loopt. Lichtjes, fluorvest, de hele mikmak. Maar als je echt veilig - en goed zichtbaar - wilt zijn, dan loop je rechts. Aan die kant geen je het achteropkomend verkeer de kans om veilig in te halen en je ziet zelf het tegemoetkomend verkeer goed aankomen. Veilig voorwaarts!

 

2. Stoplichten tellen óók voor hardlopers

Start je direct vanuit je voordeur, dan zit het er dik in dat je ook een stoplicht tegenkomt. Geen handige horde als je net lekker op stoom bent. Stop, Garmin op pauze, op het knopje drukken, een beetje in beweging blijven en meteen weer rennen als het licht op groen gaat. Logisch dat je als fanatiekeling geen seconde wilt missen, maar veiligheid gaat nu eenmaal voor alles. Aan de voetgangerskant ja, want hoe hard je rent, je bent geen fietser.

'Even een kort groetje is wel zo gezellig'

3. Hier komt geen hond

Nog even over die plek. Want ja, de natuur geeft je vleugels. Het loopt heerlijk door de duinen of door de hei, maar dat vinden die miljoenen hondenbezitters ook. Dus als jij het niet met Lassie aan de stok wilt krijgen, check dan of je niet toevallig een losloopgebied op rent. Zo’n beest denkt dat jij wil spelen als-ie je ziet rennen en het aantal hondenbezitters dat hun beestje bij zich houdt als jij in een drafje passeert is dun gezaaid. Eerst even lezen dus!

 

4. Het leed dat inhalen heet

Iedereen loopt op zijn eigen tempo. Logisch, want die korte pootjes moeten vaker afzetten dan die lange stelten en de (dames met) dikke billen zijn nu eenmaal behept met wat extra bagage. No biggie, haal gewoon rechts in als je een rappe renner bent. En ben je een beginner, laat je dan vooral niet opjagen. Even een groetje naar je medelopers is wel zo gezellig. En een kleine moeite, toch?

'Rekken en strekken is belangrijk, maar doe het lekker thuis'

5. Rek je rot

Hardloopfora staan er vol mee: met rekken en strekken doe je je spieren een groot plezier. Doe deze fijne voorbereiding thuis, dan doe je je streekgenoten pas echt een lol. Niemand zit te wachten op een aanschouwing van de volle maan in een krappe lycra. Echt niet.

De
Liefde
De 5 spelregels van... online daten