Ga naar de inhoud
MIND

4 tips om gelukkig(er) te worden

Noordwijkse duinen Beeld © Pixabay

Je maakt een mooie wandeling in de natuur, maar onderweg begint het onophoudelijk te plenzen. Baal je dan flink, kan het je weinig schelen of verwelkom je zo'n lekkere bui juist met open armen? Dat heeft te maken met je verwachtingen en die zijn weer van grote invloed op je geluksgevoel.

Tijdens de Healthy Academy Walk van Healthy Fest op 29 september kregen de deelnemers te maken met barre omstandigheden. Regen kwam af en toe met bakken uit de lucht vallen, maar dat mocht de pret niet drukken. Waarom niet? Omdat iedereen zich erop in had gesteld. Sommigen waren zelfs teleurgesteld op de momenten dat het níet regende.

Ap Dijksterhuis was één van de sprekers op het event en vertelde tijdens de walk onder andere welke manieren er zijn om je eigen geluk te bepalen en welke factoren daarbij een rol kunnen spelen. Aan de reactie op de regen die dag, kan je zien dat bijvoorbeeld verwachtingsmanagement belangrijk is: “Een groot deel van hoe je iets ervaart wordt bepaald door verwachtingen. Als wij hadden verwacht dat het zonnig en 25 graden zou worden, dan baalden we nu allemaal. Maar omdat we ons hebben ingesteld op het ergste, valt het allemaal reuze mee.” En hij heeft nog een paar haalbare tips om je geluksgevoel te vergroten.

Gedachten positief sturen

Dijksterhuis geeft aan dat het mogelijk is om je gedachten positief te sturen. Dit is voor mensen die in een depressie zitten vanzelfsprekend lastiger omdat ze minder controle hebben over hun gedachten. Maar als je goed en gezond in je vel zit, kun je zelf de regie krijgen over je gedachten. Realistische, of soms zelfs een beetje negatieve verwachtingen hebben is eigenlijk heel gezond, want dan kunnen dingen alleen maar beter uitpakken dan je vooraf had bedacht.

Wanneer je te graag wil dat dingen perfect verlopen, zal dit tegen kunnen vallen. “Denk maar aan vakantiestress. Mensen zijn op vakantie niet bereid om ook maar de kleinste tegenslag te verwerken, omdat op vakantie alles perfect hoort te zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het voelen alsof de vakantie niet geslaagd is.” Dit is bijvoorbeeld hetzelfde bij oud en nieuw. “Je gaat naar een feest met torenhoge verwachtingen, want oud en nieuw is ‘het feest van het jaar’. Maar zeg nou zelf: de meest spontane avonden zijn toch eigenlijk het leukst?”

Ga wandelen

Je leest het steeds vaker: ga wandelen, want dat is goed voor je. Maar waarom? Volgens Dijksterhuis zijn er meerdere bewezen redenen. “Wandelen is een goed middel tegen stress en burn-outs. Daarnaast heeft het een meditatief effect. Zie het alsof er lucht ontsnapt uit een ventiel. Wij zitten constant met zorgen en andere dingen in ons hoofd waarover we ons druk maken. Door te wandelen laat je deze ‘ellende’ ontsnappen.” 

Eerder schreven we al een artikel over Ruth, die mede dankzij regelmatig wandelen volledig genas van een zware burn-out.

Dat leegmaken van ons hoofd lijkt steeds belangrijker te worden. We hebben het echt nodig, terwijl dit vroeger niet zo was. Met vroeger bedoelen we de tijd waarin mobiele telefonie nog niet bestond. Want als je toen ergens op moest wachten, was je alleen met je gedachten. Je kon even mijmeren over dingen. Of een gesprek voeren met iemand en gedachten uitwisselen. Tegenwoordig pakt iedereen direct zijn of haar telefoon. 

Wandelen is daarnaast goed voor je denkprocessen. “Bijna alle schrijvers wandelen. Uit onderzoek blijkt dat ze dat meestal ’s middags doen. Tijdens zo’n wandeling denken ze dan na over de titel van het volgende hoofdstuk van hun boek. Bob Dylan zei ooit: ‘Als ik niet wandel, verzin ik niks’. Die man heeft de beste teksten ooit geschreven.” 

Ervaringen in plaats van spullen

Er is een groep mensen op de wereld die meer geld heeft dan nodig is voor hun eerste levensbehoeften. Deze groep breidt zich in rap tempo uit. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen met het geld dat ze over hebben, liever ervaringen kopen dan spullen. Het beleven van ervaringen draagt meer bij aan geluk dan het hebben van (dure) spullen.

Dijksterhuis: “Als we spullen kopen, zijn we vaak maar heel even blij. Bij een ervaring kan je het geluk voor altijd ervaren, want je houdt er een herinnering aan over. Daarnaast heb je bij ervaringen meer voorpret dan bij spullen. Voorpret is een vorm van geluk. Denk aan een het maken van een reis en hoe veel zin je vooraf hebt om te gaan. Daarnaast ben je niet alleen van tevoren gelukkig, je ervaart dat geluk ook tijdens – en zelfs na de reis.” 

Herinneringen van leuke – maar ook minder leuke – ervaringen worden steeds mooier naarmate de tijd verstrijkt. “Zestien uur in een bus zitten onderweg naar een prachtige locatie is niet leuk. Maar na die reis kijk je er hoe dan ook met een glimlach op terug: de busreis was verschrikkelijk, maar alles bij elkaar was het een prachtige ervaring. We onthouden en benoemen vaak alleen de positieve kanten van een ervaring en ook dat draagt bij aan geluk.”

Leef in het nu

We zijn geneigd om elke dag hetzelfde te doen, op dezelfde manier. Maar voor je geluk wijk je maar beter af en toe af van je routine: “Daag jezelf uit om iets anders te doen dan gebruikelijk. Ga naar een land of stad waarvan je zeker weet dat je er een enorme cultuurshock zal beleven. Je wordt dan gedwongen om in het nu te leven. Door dingen mee te maken en nieuwe ervaringen op te zoeken, stimuleer je dat. Alles doen wat niet in je standaard routine zit is gezond. Het ‘in het nu’ leven maakt dat je geen zorgen over morgen hebt en niet treurt om iets wat gisteren is gebeurd.”

Naast Ap Dijksterhuis spraken ook Nina Pierson en Gregory Sedoc op de Healthy Academy Walk. De aftermovie van het event vind je hier.

Paula Vaarkamp / Healthy Fest