Ga naar de inhoud
Gezondheid

Loopneus? Misschien ben je wel allergisch voor huisstofmijt

Beeld © Getty Images

Veel mensen lopen in de herfst rond met klachten als een loopneus, vermoeidheid en een droge, branderige keel. Je denkt dan al snel aan een verkoudheid of griepje, maar het zou ook een allergie kunnen zijn. We leggen uit wat het verschil is.

Een loopneus of verstopte neus, tranende of branderige, jeukende ogen, prikkelhoest, vermoeidheid en een droge, branderige keel: vaak denken mensen dan dat ze last hebben van de griep of een verkoudheid. Dat kan natuurlijk, maar het is ook mogelijk dat het om een huisstofmijtallergie gaat. Maar liefst twee miljoen mensen in Nederland weten niet dat ze hier last van hebben. Ook astma en eczeem kunnen hier symptomen van zijn.

Dit kun je eraan doen 

De herfst is door de hoge luchtvochtigheidsgraad het ideale seizoen voor de huisstofmijt. Als je hier allergisch voor bent, kan de herfst knap vervelend worden. Gelukkig is er veel aan te doen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en wat je doet als je vermoed dat je een huisstofmijtallergie hebt. 

'Wist je dat er in je bed wel meer dan een miljoen van die beestjes zitten?'

Wat is een huisstofmijt?

De huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd, is een klein, spinachtig beestje dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het leeft in huisstof, voedt zich met de huidschilfers van dieren en mensen en leeft graag in vochtige omgevingen en spullen. Denk hierbij aan matrassen, kussens, beschimmelde muren, gestoffeerd meubilair en pluche knuffelbeesten. Wist je dat er in een bed soms wel meer dan een miljoen van die beestjes zitten? 

Dol op vocht

In de herfst is de lucht in huis erg vochtig, de deuren gaan dicht en de verwarming gaat aan. Ideaal voor de huismijt die het beste gedijt bij een vochtigheidsgraad van boven de 55% en zich razendsnel vermenigvuldigt. Niet alleen het aantal huismijten groeit, maar ook de hoeveelheid uitwerpselen. 

Dit
Gezondheid
Dit is het verschil tussen griep en een verkoudheid

Uitwerpselen zijn de boosdoeners

Hoewel mensen vaak denken dat ze allergisch zijn voor de huisstofmijt zelf, zijn het de uitwerpselen van de huisstofmijt die de allergie veroorzaken. Kleine, onzichtbare deeltjes die rondzweven in ons huis en na uitdroging ingeademd kunnen worden. De kleine stofdeeltjes komen terecht in de keelholte, mondholte, bronchiën en longen, waarna ze voor allergische reacties kunnen zorgen. Als je allergisch bent voor huismijt, worden een verstopte neus en droge keel bij het wakker worden vaak veroorzaakt door de uitwerpselen die je die nacht hebt ingeademd.

  Zo ga je huisstofmijt te lijf

  Je kunt de huisstofmijt nooit helemaal uit je huis bannen, maar wel maatregelen nemen om ze te verminderen. Een paar tips:

  • Houd slaapkamers droog en koel.
  • Gebruik allergeendichte hoezen voor matrassen en hoofdkussens.
  • Zorg voor synthetisch beddengoed, geen dons.
  • Was je beddengoed wekelijks op zestig graden.
  • Houd je huis en vooral de slaapkamer(s) goed schoon.
  • Zet geen planten in de slaapkamer(s), deze geven extra stofvorming.
  • Was knuffels regelmatig op zestig graden.
  • Zorg voor een goede ventilatie in huis, lucht regelmatig en schaf eventueel een luchtontvochtiger of luchtreiniger aan.
  • Droog de was zoveel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten en houd de deur tussen de wasruimte en de rest van huis zoveel mogelijk dicht.

  Allergietest

  Als je vaak last hebt van verkoudheid-achtige klachten, kun je een allergietest aanvragen bij je huisarts. Mocht je inderdaad een allergie hebben, dan kan hij/zij medicijnen voorschrijven die je klachten kunnen verminderen. Op de website allesoverallergie.nl vind je meer informatie. 

  Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.