Ga naar de inhoud
MIND

Shanti verhuisde naar Bali: 'Nederland is ondraaglijk voor mij'

Shanti Silos Beeld © Maarten Huisman

Bewust kiezen voor je gezondheid; dat kan op allerlei manieren. Door te sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. Shanti Silos maakte de keuze om Nederland voorgoed achter zich te laten. Ze emigreerde naar Bali. “Op Bali voel ik me veel gezonder en ben ik gelukkiger.”

Eind 2010 maakte Shanti een vervelende val, waarbij ze de hoek van haar houten bed raakte met haar hoofd. “Twee dagen later kreeg ik veel pijn. Ik bezocht de huisarts, die een hersenschudding uitsloot. Diezelfde dag ging ik naar yoga, maar daar moest ik de les half kotsend verlaten.” Later bleek het toch mis te zijn. “Nader onderzoek wees uit dat ik een hersenstamschudding had. Dit is nog ingrijpender dan een 'gewone' hersenschudding, omdat dit grote impact heeft op je hersenstam - ook wel het besturingsmechanisme van je lichaam. Daarbij was mijn oogkas gekneusd, waardoor ik de helft van mijn zicht verloor.”

'Ik was bijna een kasplant geweest'

Ondraaglijke pijn 

Het eerste halfjaar na de val had Shanti veel pijn. “Ik bracht mijn dagen liggend door. Als ik langer dan een minuut rechtop zat, voelde het net alsof iemand een schacht door mijn hoofd had geslagen en er een vrieskou doorheen blies. Ook had ik gigantische oorpijn. Het duurde anderhalf jaar voordat ik weer meer dan vijf minuten rechtop kon zitten of kon lopen zonder pijn. Specialisten vertelden mij: ‘Als je je hoofd een millimeter meer naar links had gestoten, was je een kasplant geweest.’”

Met behulp van osteopathie in combinatie met dry needling begon Shanti aan een moeizame revalidatieperiode. Destijds was ze nog steeds in dienst bij haar oude werkgever, waar ze werkte als organisatieadviseur. “De directie en mijn leidinggevenden vonden mijn herstel te lang duren. Ze hadden wel kosten aan mij, maar geen opbrengsten. De druk werd opgevoerd, wat er uiteindelijk voor zorgde dat mijn klachten erger werden.”

Shanti besloot ontslag te nemen. “Die druk vanuit mijn werk was funest. Het zorgde er uiteindelijk voor dat mijn genezingsproces zeker drie keer zo lang geduurd heeft. Af en toe ging het beter met behulp van de behandelingen van specialisten, maar als ik dan een afspraak had met mijn manager, kreeg ik weer stress en kon ik weer opnieuw beginnen.”

Ramona
Gezondheid
Ramona wil volgend jaar 50 kilo lichter zijn: 'Dit keer lukt het wél!'

Vertraagd herstel door hoge werkdruk

Nadat Shanti stopte met haar vaste baan, knapte ze snel op. “Binnen een maand werden de klachten minder. Samen met een vriendin ging ik drie weken naar Zuid-Afrika. Tot mijn verbazing versnelde daar mijn helingsproces. Het was warm in Zuid-Afrika en voor het eerst sinds tijden voelde ik complete rust.” Op wonderbaarlijke wijze en tegen alle verwachtingen in beklom Shanti in de laatste week zelfs de Tafelberg bij Kaapstad. “Ik weet zeker dat het warme klimaat en de ontspannen sfeer eraan bijdroegen dat dat gelukt is.”

Tijdens haar herstel begon Shanti haar eigen bedrijf, waarvoor ze een paar jaar geleden voor een paar maanden naar Suriname vertrok. Daar ging het opnieuw mis. “Het ondenkbare gebeurde: ik liep op weg naar een event op hakken en viel! Toen ik thuiskwam, merkte ik dat mijn enkel gekneusd was. Al mijn oude klachten waren in één klap terug en ik kreeg weer last van ondraaglijke hoofdpijn, oorpijn en spierpijn.”

Weer moest Shanti vanwege de pijn plat op bed liggen, maar dit keer genas ze veel sneller. Haar pijnklachten bestreed ze met ume concentraat. Toch kon ze daar niet lang van profiteren. “Toen ik na drie maanden in Suriname weer naar Nederland vertrok, werd de pijn opnieuw onhoudbaar. Hoewel ze sterk tegen medicatie en pijnstillers is, moest ze er toch aan geloven. “Ik was teruggekomen om te werken en kon dat niet afzeggen. Tijdens evenementen ging ik naar buiten om even plat te liggen. Daarna kon ik verder.”

'Ik ontdekte een patroon: in Nederland kwamen de klachten steeds terug'

Bali

Na het afronden van haar werk in Nederland, besloot Shanti voor drie maanden af te reizen naar Bali. Het eiland trok haar altijd al. Je zou het bijna niet geloven, maar in Bali viel ze wéér. “Het was donker buiten. Ik bleef met mijn voet hangen in een diep gat in de weg, en maakte een harde smak op het asfalt. Wederom dezelfde klachten, maar deze verdwenen gelukkig snel! Ik hoefde maar een paar weken drie uur op bed te liggen, in plaats van de hele dag. Dat gaf hoop.”

Door de jaren heen ontdekte Shanti een patroon. Elke keer als ze terugkwam in Nederland voor werk of het bezoeken van haar familie, kwamen haar klachten weer terug. “Ik herstel blijkbaar beter en sneller in een land waar ik geen druk of stress voel.” Vorig jaar besloot ze daarom voorgoed te emigreren naar Bali. Ze voelt zich er meer thuis, en heeft er nauwelijks pijn. “Ik besefte dat ik niet meer terug wil naar Nederland, ook niet om mijn familie op te zoeken. Nederland is niet goed voor me.” Dat ze zo vaak is gevallen, daar zit dan weer geen aangetoond verband tussen. Ze is verder gewoon gezond, en gooit het zelf maar op klunzigheid en dikke pech. 

'Op Bali voel ik me goed. Er is geen druk, stress of drama'

Nooit meer terug

Shanti denkt dat er meerdere redenen zijn waarom ze het in Nederland niet volhoudt en op Bali wel: “Op Bali is er geen druk, stress of drama. Ik maak me er geen zorgen en heb niet het gevoel dat ik iets moet - wat in Nederland wel het geval is. Mijn motto is go with the flow en daarvoor is Bali perfect. Het weer is altijd goed en er hangt een prettige energie die positieve invloed heeft op mijn gezondheid.

Daarnaast speelt het weer een rol. “In Nederland moet ik slapen met een extra deken, onesie en sjaal, omdat ik anders klachten krijg door de kou. Op Bali is het altijd warm, dus dan hoef ik daar niet bang voor te zijn.”

Momenteel is Shanti voor haar werk in Nederland, maar over twee weken vertrekt ze weer naar Bali. “Dat is vanaf nu mijn nieuwe thuis. De enige reden waarom ik terugkom naar Nederland is voor mijn werk, maar dan ben ik het liefst zo snel mogelijk weer weg. Ik heb hier niets meer te zoeken. Mijn lichaam en geest vinden Bali een feestje, dus waarom zou ik hierheen komen om te lijden?”

Wat zegt de gezondheidsexpert?

Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van het boek Fokking Druk, is positief gestemd over Shanti haar beweegredenen. “Hulde, Shanti, dat je zo goed luistert naar wat jij en je lichaam nodig hebben - in plaats van je in bochten te wringen om zo snel mogelijk weer terug te keren op je werk. Als de manier van leven op Bali beter bij je gestel past, en je minder stress ervaart, klinkt dat voor nu als een goede keuze.”

Wel geeft hij nog een kleine waarschuwing mee: “Pas op: je voelt je vaak op reis beter, juist omdát het een afwisseling is met je ‘normaal’. Ga er dus vanuit dat er ook daar een routine in gaat slijten. Seneca zei het al: “Waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee.” De uitdaging wordt om ook op die nieuwe plek een manier van leven - en in Shanti’s geval ook werken - te vinden die op de lange termijn goed vol te houden is.”

'Ga uit van wat je kunt, niet van wat je moet'

“Hiervoor gelden overigens een aantal basics. Belangrijk zijn: slaap (voor de meeste mensen tussen de 6-8 uur. Even belangrijk is de timing/structuur van je slaap), gezonde voeding (veel groente, je dagelijkse vitamine en mineralen en voedingsstoffen), bewegen (zoveel als mogelijk en verstandig is), momenten van spel en momenten waarop je juist zo min mogelijk doet (rustig op de bank, een ontspannen wandeling, helaas telt Netflix niet). Dit alles zorgt ervoor dat je nieuwe levensstijl duurzaam is. Met andere woorden: ga uit van wat je kúnt, niet van wat je vindt dat moét. Je beslissing om je leven radicaal om te gooien geeft al aan dat je daar bewust mee bezig bent!”

Fotocredits: Maarten Huisman

Tekst: Paula Vaarkamp

'Dankzij
Gezondheid
'Dankzij lichttherapie heb ik geen winterdepressies meer'