Gezondheid

Hoe je metabolisme verandert als je ouder wordt

16 september 2019 08:30 Aangepast: 16 september 2019 09:59
Beeld © iStock

50 is tegenwoordig echt niet meer oud. Sterker: volgens velen liggen de mooiste jaren nog voor je. Maar dan is het wel fijn als je lekker actief en gezond van deze nieuwe levensfase kan genieten. Houd dan vooral je metabolisme in de gaten.

Voor levensgenieters van boven de 50 gaat deze week de 50 Plus Beurs van start, met alles wat het leven op middelbare leeftijd zo leuk maakt: van vakanties en entertainment tot mode en lekker eten. En juist met dat laatste wordt het wel een beetje oppassen als je Abraham of Sarah inmiddels gezien hebt. 

Want weet je nog dat je op de middelbare school eindeloos veel kon snoepen zonder ook maar een grammetje aan te komen? Of hoe je als student gigantisch aan het snacken sloeg na het stappen, maar daar eigenlijk nooit iets nadeligs van merkte? Dit blijft helaas niet altijd zo. Door de jaren heen zal je lichaam en dus ook je metabolisme veranderen. Maar wat doet je metabolisme precies en hoe kun je jouw lichaam een handje helpen als alle calorieën niet meer zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Metabolisme

Je metabolisme is een natuurlijk proces dat het eten en drinken dat je binnenkrijgt in energie verandert. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe sneller je calorieën verbrandt. Gedurende je leven zal je lichaam een hormonale verandering doormaken. Er is dus niet een bepaalde leeftijd of periode waar je dit aan kunt koppelen. Wel is het zo dat je lichaam het meest verandert tijdens de menopauze of penopauze. Die hormonale verandering zorgt ervoor dat je metabolisme steeds trager wordt. Hierdoor krijgt je lichaam steeds meer moeite met het verwerken en het verbranden van de calorieën die je binnenkrijgt. Afvallen kan daarom lastig zijn tijdens de overgang.

Wie is de schuldige?

Je lichaam gaat dus nogal door wat veranderingen heen als je richting de dertig en veertig gaat. Maar is dat de enige oorzaak van die hormonenchaos in je lichaam? Kijk eens naar je leefstijl. Hoe ziet je eetpatroon eruit? Beweeg je veel? Of zit je angstvallig veel achter je bureau? En lig je ’s avonds eigenlijk alleen maar languit op de bank en grijp je snel naar allerhande snacks? Daar kun je verandering in brengen!

Wat kun je eraan doen?

Je kunt jouw lichaam op twee manieren een handje helpen. Door middel van meer beweging en betere voeding zorg je dat het hele veranderproces dat je lichaam doormaakt wordt vertraagd.

1. Beweging

Misschien sport je al, dat is hartstikke goed! Wel kun je je sportroutine misschien eens veranderen, of op zo’n manier aanpassen dat je weer wat uitdaging hebt. Zeker nu je calorieën niet meer zo snel verbrandt als eerst, is het een goed idee om je lichaam wakker te houden. Het is ook goed om meer beweging toe te passen in de rest van je leven. Dat wil zeggen: ga vaker wandelen, neem de fiets, ga zwemmen met collega’s of vrienden en neem waar je ook maar kunt áltijd de trap. 

Bekijk ook eens het Dokterdokter-dossier 'Fit worden in vijf stappen' voor meer tips.

2. Voeding

Ook de manier van eten kun je wellicht iets aanpassen. Probeer koolhydraatarm te eten en ga voor natuurlijk voedsel. Denk hierbij aan vers of bevroren fruit, groenten en magere eiwitten. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn eieren, peulvruchten, pompoenpitten, noten, kipfilet en verschillende soorten vis (tonijn, kabeljauw, zalm).

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore