Ga naar de inhoud
Gezondheid

Kom uit je luie stoel: stilzitten kost tientallen miljarden

Deelnemers van de Hakken en Pakken Run op de Zuidas in mei. Beeld © ANP

Te weinig lichaamsbeweging heeft de wereldwijde economie in 2013 ruim 60 miljard euro gekost aan gezondheidszorg en productiviteitsverlies, zo hebben wetenschappers berekend. Maar er is hoop: een uurtje per dag minder stilzitten kan die kostenpost wegvagen.

Dat niet bewegen slecht is voor je gezondheid wisten we al langer, maar nu plakken onderzoekers er ook een bedrag op. Uit een internationale studie onder één miljoen mensen uit 142 landen blijkt dat stilzitten de wereldeconomie in één jaar tijd 67,5 miljard dollar heeft gekost. 

Productiviteitsverlies

Het bedrag wordt onderverdeeld in directe kosten (zorguitgaven) van 53,8 miljard dollar en indirecte kosten (productiviteitsverlies) van 13,7 miljard dollar. Ook berekenden de onderzoekers dat dit de belastingbetaler 31,2 miljard dollar heeft gekost.

Volgens hoofdonderzoeker Melody Ding van de Universiteit van Syndey gaat het bovendien om een voorzichtige schatting, vanwege de conservatieve meetmethodes die zijn gebruikt en het gebrek aan data in veel landen, schrijft zij in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Met name de rijke landen zorgen voor hoge kosten.

Je wordt er ziek van

Een gebrek aan beweging wordt al langer gelinkt aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Met name diabetes is met 37,6 miljard dollar een gigantische kostenpost.

Uit eerder onderzoek van dezelfde groep epidemiologen, die onderzoek doen naar het verspreiden van virussen en het voorkomen van ziektes, sterven er jaarlijks zelfs meer mensen door een gebrek aan beweging (5,3 miljoen) als door roken (5,1 miljoen). Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het in het geval van roken overigens om 6 miljoen doden per jaar.

Lichte inspanning

De remedie is zoals altijd simpel: lichaamsbeweging. Zelfs de meeste lichte inspanningen zijn voldoende, legt de Noorse sportprofessor Ulf Ekelund uit aan Reuters. "Je hoeft geen sport uit te oefenen of naar de sportschool te gaan, maar je moet wel minstens een uur per dag in beweging zijn." Daarbij is volgens hem een looptempo van 5,6 kilometer per uur en een fietstempo van 16 kilometer per uur voldoende.

Uit dit laatste Lancet-onderzoek blijkt dat mensen die voor lange periodes zitten en niet bewegen het grootste risico lopen op een voortijdige dood. Eerder berekenden de onderzoekers al dat één op de tien doden wereldwijd is te wijten aan het feit dat werknemers niet opstaan en te weinig fysieke beweging, zoals vijf dagen per week 30 minuten per dag wandelen, krijgen.  

Meer bij rtlz.nl: