Gezondheid

Is spierpijn noodzakelijk voor spiergroei?

09 september 2019 10:00 Aangepast: 09 september 2019 11:48
Beeld © iStock

Als je collega opmerkt dat je toch wel een beetje stijfjes uit je stoel komt, ben je trots. Want al die spierpijn na je training van gisteren, dat betekent dat je goed bezig bent. Toch? Veel mensen denken dat spierpijn noodzakelijk is voor spiergroei, maar is dat ook zo?

Heb je na een heftige training wel eens geen spierpijn gehad waardoor je ging twijfelen of je wel goed getraind had? Dan ben je niet de enige! Dokterdokter.nl zoekt uit hoe het precies zit.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een zeurend gevoel van stijfheid in een bepaalde spiergroep als gevolg van een zware of onbekende krachtinspanning. Spierpijn kan ook veroorzaakt worden door verschillende ziektes. In dit artikel gaat het om spierpijn tijdens of na het sporten, en hoe dit werkt.

Verlate spierpijn

Dit is de bekendste vorm van spierpijn die wij kennen van sportbeoefening. Het treedt meestal op na 24 uur en kan tot zeven dagen aanhouden; tussen 24 en 72 uur na je training is de pijn het heftigst. Verlate spierpijn wordt ook wel een spierkater genoemd. Deze spierkater wordt veroorzaakt door het strekken van de spier, hierna past de spier zich snel aan om spierschade en dus meer spierpijn te voorkomen bij het herhalen van de beweging.

Acute spierpijn

Acute spierpijn is spierpijn die gelijk optreedt tijdens of direct na een inspanning, bijvoorbeeld bij een fitness-oefening of het langdurig sprinten op een racefiets. Door de inspanning hebben de spiercellen onvoldoende zuurstof tot hun beschikking en produceren zij melkzuur. Dit gevoel kan maximaal een uur aanhouden. Acute spierpijn is dus niet de spierpijn die je later dan een uur na het sporten nog ervaart.

Hoe verhelp je spierpijn

De meest geopperde theorie is dat een warming-up en cooling-down helpen tegen spierpijn. Maar uit onderzoek blijkt dat het geen verschil maakt of je rekoefeningen doet of een warming-up uitvoert. Wat wel werkt is een gezonde leefstijl. Spieren herstellen door gezond eten en een goede nachtrust. Wanneer spieren de juiste voedingsstoffen krijgen zijn ze na een training of inspanning beter in staat te herstellen. Wanneer je een nieuwe trainingsmethode voorzichtig aanpakt in het begin verklein je de kans op spierpijn ook enorm. Een massage van een expert kan ook goed helpen om spierpijn te verminderen.

Is spierpijn noodzakelijk voor de opbouw van spiermassa?

Zoals gezegd is de mate van spierpijn per persoon verschillend, omdat deze afhankelijk is van allerlei factoren. De belangrijkste factor hierbij is de gevoeligheid van de pijnreceptoren. Spierpijn is niet altijd een indicatie van spiergroei. Als je bijvoorbeeld na lange tijd een voetbalwedstrijd hebt gehad waar je lichaam niet meer aan gewend is, kun je ook veel spierpijn hebben zonder spiermassa aangemaakt te hebben. Je lichaam heeft ook maar een beperkte capaciteit om zich te herstellen. Wanneer je de inspanningslimiet overschrijdt dan zal het herstel sowieso langer duren en kun je zelfs meer afbreken dan je opbouwt. Dit wordt supercompensatie genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Review: zijn dit de beste oordopjes voor sporters?

Juiste opbouw

Bij zowel cardio als krachttraining is het belangrijk dat je een juiste opbouw kiest. Houd daarbij rekening met de belasting - hoe zwaar je traint - en belastbaarheid - wat je lichaam kan hebben. Belast je jouw lichaam te veel en overschrijd je de belastbaarheid? Dan loop je kans op vervelende blessures en overbelasting. Het advies is een fitnessschema te zoeken wat hier rekening mee houdt, bijvoorbeeld het persoonlijke fitnessschema van FIT.nl. Dat kun je gratis downloaden zodat jij op een goede en effectieve manier traint.

Conclusie

Spierpijn is een reactie van het lichaam na een krachtsinspanning van de spieren. Deze reactie is ontwikkeld door het lichaam zelf als bescherming voor de spieren. Wanneer je spierpijn ervaart kan je dit zien als een indicatie van je lijf dat er belasting is geweest op de spieren. Deze pijn is niet per definitie een teken van een heftige training of aanmaak van spiermassa. Spierpijn is namelijk afhankelijk van veel andere factoren zoals adaptatie (een nieuwe sport, dus nieuwe belasting voor je lichaam) en de gevoeligheid van de pijnreceptoren in de spiercellen. Het zou goed kunnen zijn dat je wel degelijk vooruitgang boekt zonder spierpijn, maar er geen vervelende spierpijn aan overhoudt. Spierpijn zegt dus niet alles!

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`