Ga naar de inhoud
MIND

Biohacker Kasper: ‘Ik feliciteer mensen met een burn-out’

Healthy Podcast 8

In de nieuwste aflevering van de Healthy Podcast gaat Arie Boomsma in gesprek met Kasper van der Meulen. Als mindset specialist en biohacker weet hij als geen ander hoe je jezelf een mentale boost kan geven. Ook vertelt hij in deze podcast waarom een burn-out krijgen zelfs positief kan uitpakken.

Een aantal jaar geleden kampte Van der Meulen zelf nog met een burn-out, lichamelijke klachten, verschillende verslavingen en overgewicht. Hij is niet de enige. Burn-outs komen steeds vaker voor. Dit komt doordat ons brein wordt overprikkels in de tijd waarin we nu leven. We hebben steeds meer last van stress en zorgen. 

Over de schreef

Toch hoeft een burn-out niet gelijk negatief te zijn. “Heel vaak feliciteer ik mensen met een burn-out”, zegt de biohacker. “Bijna iedereen die een burn-out heeft gehad en zichzelf nu beter voelt, zegt dat de burn-out het beste is wat hen ooit is overkomen. Velen realiseren zich nu pas dat levenskwaliteit, gezondheid en geluk belangrijker zijn dan productiviteit en ‘in het plaatje passen’.” Volgens Van der Meulen is het heel belangrijk om jezelf voorop te stellen en dat beseffen mensen pas nadat ze over hun eigen grenzen zijn heengegaan

Als mindset specialist weet Van der Meulen ook veel op het gebied van ademhaling. “Ademhaling is de basis van wie we zijn”, legt hij in de podcast uit. “Door de juiste focus en ademhaling kun je je zenuwstelsel trainen, waardoor je je nog energieker voelt.” Aan de andere kant kun je jezelf door middel van je ademhaling ook kalmeren. Normaal gesproken ga je in een stressvolle situatie snel en kort ademen, terwijl je beter rustig kunt ademen of soms zelfs je adem even inhouden. “Minder zuurstof in je lichaam betekent dat je hartslag omlaag moet en daar word je automatisch kalm van.” In de podcast geeft hij halverwege een hele simpele, maar effectieve ademhalingsoefening. 

Falen

Ben jij het type dat ieder jaar weer op 1 januari met zichzelf afspreekt gezonder te gaan eten en vaker naar de sportschool te gaan? Maar heb je halverwege de maand voor je gevoel al ‘gefaald’? Dat is niet heel gek volgens Van der Meulen. In de podcast legt hij uit waardoor deze plannen bijna altijd in duigen vallen en de voornemens mislukken. Ook geeft hij tips zodat het de volgende keer wél lukt. 

De Healthy Podcast van Healthy Fest is speciaal voor jou gemaakt, zodat jij tijdens het hardlopen of wandelen kunt luisteren naar inspirerende verhalen van gezondheidsexperts. Om je te informeren én je te helpen aan je dagelijkse beweging, duren alle podcasts 30 minuten. Wil je meer uitleg over je ademhaling en ben je benieuwd naar de tips van Van der Meulen om meer focus en energie te krijgen? De nieuwe podcast beluister je hier of bekijk de vodcast hieronder.

Demi Schoenmakers