Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of dagelijks te gaan wandelen. In deze rubriek vertellen lezers wat zij hebben gedaan om ongezonde patronen te doorbreken. Annemieke Heller (27) doet sinds drie maanden de Miracle Morning ochtendroutine, naar het gelijknamige boek.
"Ik verslind zelfhulpboeken. Heerlijk vind ik dat. Maar nooit eerder ben ik ergens zo enthousiast over geweest als over Miracle Morning van Hal Elrod. Ik werd erop gewezen door iemand die ik op Instagram volg. Zij had een post gemaakt over Miracle Morning en schreef dat ze er heel erg veel aan had. Haar tekst intrigeerde me en zo ben ik het boek ook gaan lezen. Wat de strekking daarvan is? Het leert je op een andere manier op te staan, om ervoor te zorgen dat je blij wakker wordt en mega productief kunt zijn. Een beter begin van de dag kan eigenlijk niet, toch? En dat komt uit een mond van een voorheen enorme uitslaper hoor, haha.
Sinds ik het boek van Elrod heb gelezen, wil ik bepaalde doelen bereiken. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het schrijven van een eigen boek. Maar als ik mijn bed niet uit kom, dan komt dat boek er ook niet. Met dat idee in m'n hoofd sta ik, sinds ik mijn nieuwe ochtendroutine heb, ook op. Voorheen kon ik echt uren uitslapen, heerlijk hoor maar dan was ik de rest van de dag eigenlijk enorm futloos en kwam er vrij weinig uit m'n handen. Zonde eigenlijk."
'Pas als ik mijn hele routine heb afgewerkt, zet ik mijn telefoon aan'
"Het idee van Miracle Morning is dat je iedere ochtend eerst iets doet waar je niet over na hoeft te denken – bijvoorbeeld plassen, of je tandenpoetsen – vervolgens een glas water drinkt, met het idee dat je de hele nacht geen vocht binnen hebt gekregen en je lijf dus nu wel weer wat nodig heeft, en daarna 6 vaste dingen doet. Die kun je altijd in dezelfde volgorde doen of in willekeurige volgorde, dat maakt niet zoveel uit.
Goed, ik begin dus met tandenpoetsen en drink daarna een glas water. De eerste van die zes dingen die ik doe is 'stilte'. Vijf minuten mediteren bijvoorbeeld. Daarna moet je bewegen. Ik doe vijf tot tien minuutjes jumping jacks. Het idee van bewegen is om je lijf warm te maken en het bloed rond te laten pompen. Als ik haast heb 's ochtends omdat ik bijvoorbeeld vroeg naar een werkafspraak moet, doe ik dat bewegen als laatst: dan fiets ik naar m'n afspraak. Je kunt het dus zelf zo indelen zodat het voor jou werkt."

Als derde maak ik affirmaties, dat zijn een soort korte, positieve mantra's. Ik gebruik dat om mijzelf zelfvertrouwen te geven. Het boek dat ik aan het schrijven ben bijvoorbeeld. Eerst dacht ik: wie zit er nou op mijn boek te wachten? Nu praat ik mezelf moed in en hou ik me voor dat ik het kan. Daarna, als vierde, ga ik mijn doelen visualiseren. Ik beeld mezelf in dat ik mijn uitgever de hand schud terwijl hij mij het eerste exemplaar van mijn boek overhandigt. Ik probeer er bewust iets levendigs van te maken zodat ik daar naartoe kan werken.
Als vijfde activiteit staat lezen op het lijstje. De schrijver zegt dat je het beste een zelfhulpboek kunt lezen, omdat je dan weer met zelfontwikkeling bezig bent. Dan heb je gelijk wat zinnigs gedaan aan het begin van je dag, schrijft-ie. Ik lees meestal één hoofdstuk. Als laatste ga je schrijven. Voor mij is dit laatste onderdeel een soort dagboek. Ik schrijf over de dingen die ik gedaan heb, een soort zelfreflectie. Ik vind dat heel prettig.
In totaal ben ik met mijn ochtendroutine - stilte, bewegen, affirmaties, visualisatie, lezen en schrijven - zo'n uurtje bezig. En pas daarna kan ik rustig gaan ontbijten. Ik zet ook dan pas mijn telefoon aan. Alleen dat al is heel lekker. Voorheen lag ik gerust een uur in bed 'wakker te worden' met een beeldscherm in m'n handen. Dat is eigenlijk helemaal niet relaxed."
'Ik sta niet idioot vroeg op, maar ga er nu wel tussen 7 en 8 uit. Gewoon als ik wakker word'
"Wat het boek me heeft gebracht? Zelfdiscipline en zelfvertrouwen. Ik sta niet idioot vroeg op, maar ga er nu wel tussen 7 en 8 uit. Gewoon als ik wakker word. Ik voel me fitter en positiever, waardoor de rest van de dag ook een stuk soepeler gaat. Hal Elrod raadt wel aan een maatje te vinden om elkaar op te peppen als een van de twee het even niet ziet zitten. Die heb ik nog niet gevonden en tot nu toe is het ook niet nodig geweest, maar zou dat wel graag willen.
Ja, je kan wel zeggen dat het mijn leven heeft verbeterd en veranderd, in positieve zin. Ik zit lekkerder in m'n vel - heb meer zelfvertrouwen door de affirmaties die ik iedere ochtend doe – en ben veel productiever. Ik ben vrolijker en haal nu alles uit m'n dag. Ik zou niet meer zonder willen en kunnen."
Wat zegt de gezondheidsexpert?
Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift en spreker op Healthy Fest legt uit: "Een ochtendroutine is een fantastische manier om je dag te kickstarten met dingen die jij echt belangrijk vindt. Zo win je direct de dag en kun je met een trots en dankbaar gevoel beginnen. Vaak klinkt het als een heel gedoe om zoiets op te starten en vol te houden, maar als eerste is het belangrijk je te beseffen dat je al een ochtendritueel hebt. Bijna iedereen doet een vaste set handelingen vlak nadat ze wakker worden, de vraag is vooral: kies je bewust en opzettelijk dingen die je helpen? Of ga je direct op de automatische piloot de sleur in?
Veel mensen starten hun dag met meteen op hun telefoon kijken, gehaast koffie maken om wakker te worden, snel nadenken over hun to-do list en zorgen maken of ze alles wel op tijd gedaan hebben. Dit onbehulpzame ochtendritueel start je dag met stress, haast en een negatieve mindset. Als je je ochtendroutine wil veranderen kun je dus ook kiezen om eerst de onbehulpzame dingen te vervangen met behulpzame dingen. Dingen als mediteren, bewegen en dagboek schrijven zijn fantastisch. Maar nog eenvoudiger kun je bijvoorbeeld ook met jezelf afspreken om het eerste half uur nadat je wakker wordt niet op je telefoon te kijken, en die tijd iets anders te doen dat in het moment goed voelt. Dan kun je stap voor stap steeds meer onbehulpzame dingen wegnemen en behulpzame dingen toevoegen tot een optimaal ritueel."

"Een goed ochtendritueel start in de avond: met een rustig gevoel naar bed gaan en goed en genoeg slapen, zorgen ervoor dat je s’ochtends goed kan beginnen. Maar een fijne start zorgt ook voor een betere dag en dus voor een betere avond en nachtrust. Wanneer je dus ofwel je nachtrust ofwel je ochtendritueel aanpakt, gaat je hele dag fijner lopen.
Onthoud wel dat iets nieuws integreren lastig kan zijn en dat je niet te streng hoeft te zijn voor jezelf. Als je een dagje overslaat, is dat geen mislukking, gewoon een dag met een ander resultaat waar je weer van kan leren. Word ook niet te rigide, het is totaal oké om sommige dingen na een poosje uit je ochtendritueel los te laten en iets nieuws toe te voegen. Jij bepaalt de regels en variatie houdt dingen interessant. Zoals ik in mijn boek omschrijf gaat het brein niet zo goed om met onbepaalde tijd of “altijd/nooit” voornemens. Het beste werkt om zo’n 30 dagen iets vol te houden en dan bij te stellen op basis van wat je geleerd hebt."