Ga naar de inhoud
SPORT

Het beweegdagboek van plancoördinator in de bouw Egbert (31) 

Egbert Caron

In de rubriek ‘Het Beweegdagboek van…’ komt steeds iemand aan bod die vertelt over zijn of haar lichaamsbeweging van de afgelopen week. Deze week: senior plancoördinator Egbert Caron (31). 

Egbert werkt als senior plancoördinator bij een groot bouwbedrijf in Breda en is dagelijks bezig met de technische en financiële uitwerking van een gebouwontwerp. Dit betekent dat hij veel achter z’n bureau op het kantoor zit en heel af en toe langs de bouw gaat om alles te controleren. 

Hij woont samen met zijn vrouw Sharon (30) in Oosterhout. In juli zijn ze trotse ouders geworden van hun eerste dochter Sophie Lynn. Egbert houdt er een druk leven op na. “Momenteel ben ik in mijn vrije tijd veel aan het trainen voor Mud Masters later dit jaar. Samen met twee vrienden gaan we dan een parcours van 18 kilometer met obstakels trotseren”, legt hij uit. Ook gaat hij regelmatig met vrienden voor de gezelligheid golfen.

Maandag

“Dit is mijn allereerste werkdag na vijf weken vakantie en vaderverlof. Voor mijn werk ben ik vaak op het kantoor, wat betekent dat ik veel zit. Gelukkig bestaat de dag uit verschillende vergaderingen, waardoor ik toch wat beweging heb tussendoor. Ik heb ook een smartwatch die zo nu dan aangeeft dat ik wat moet bewegen. Erg handig! Op zo’n moment ga ik even wat drinken halen voor mezelf en mijn directe collega’s. Vandaag is het qua sport een rustdag.” 

Beweging: -

Dinsdag

“Ook vandaag heb ik vooral op het kantoor gewerkt en dus veel gezeten. ’s Avonds ben ik wel lekker gaan sporten. Ik heb speciaal voor Mud Masters een aangepast trainingsschema opgesteld voor mezelf. Hierbij ligt de focus vooral op mijn conditie. 18 kilometer door de modder rennen is niet niks natuurlijk. Vandaag heb ik 6,5 kilometer hardgelopen door de bossen van Oosterhout. We hebben gekozen voor zoveel mogelijk zandoppervlaktes om onszelf goed voor te bereiden.”

Beweging: 

 • 40 minuten hardlopen (6,5 kilometer)

Woensdag

“Het was vandaag erg druk op het werk. Ik heb veel aan m’n hoofd gehad, dus dan is het des te lekkerder om ’s avonds even je hoofd leeg te maken. Daarom ben ik samen met een vriend gaan golfen. Wij zijn sowieso regelmatig te vinden op de golfbaan in Oosterhout. Vandaag hebben we 9-holes gelopen. Heerlijk met een zonnetje in de rug en een rustige, natuurlijk omgeving.”

Beweging: 

 • 1,5 uur wandelen

Donderdag

“Wederom een drukke werkdag vandaag. ’s Avonds heb ik thuis een workout gedaan van 20 minuten. Je begint dan met 10 burpees, 10 squats en 10 push-ups. Vervolgens ga je aan de slag met 10 lunges en 10 jumping jacks. Deze volgorde herhaal je in totaal vier keer. Ik heb me letterlijk in het zweet gewerkt, maar het voelde heerlijk. Onze dochter Sophie was toeschouwer en keek me aandachtig aan terwijl ik de oefeningen deed.”

Beweging: 

 • 20 minuten krachttraining

Vrijdag

“Na een lange (tikkeltje saaie) werkdag, hebben we met wat collega’s nog een drankje gedaan tijdens de vrijdagmiddagborrel. Aangezien ik nog wilde gaan hardlopen ’s avonds, heb ik geen biertjes maar cola zero gedronken. Bij thuiskomst ben ik ondanks het warme weer nog 12 kilometer gaan hardlopen. Hier heb ik ongeveer 80 minuten over gedaan.” 

Beweging: 

 • 1 uur en 20 minuten hardlopen (12 kilometer)

Zaterdag

“Het is vandaag de verjaardag van het zoontje van onze vrienden, dus daar zijn we even op visite geweest. Vanwege het mooie weer, hebben we ervoor gekozen om lopend te gaan, zodat onze kleine meid heerlijk kon slapen in de kinderwagen. Onze vrienden wonen ongeveer dik 2 kilometer van ons vandaan. Dus dat was uiteindelijk een mooie wandeling van 5 kilometer.” 

Beweging: 

 • 1 uur wandelen

Zondag

“Vorig jaar hebben we een nieuwbouwhuis gekocht. Ze zijn in maart dit jaar gestart met de bouw. Sharon en ik gaan regelmatig even kijken hoe het ervoor staat. Als bouwkundige vind ik dat natuurlijk erg interessant om te volgen. Ik ga ook vaak tijdens het hardlopen even langs ons toekomstige huis om de vorderingen te bekijken. Vandaag heb ik samen met mijn vrouw en dochter een wandeling gemaakt langs de nieuwbouw. In totaal was de wandeling 6 kilometer.” 

Beweging:

 • 1 uur en 20 minuten wandelen

Reactie van expert Danielle de Wildt, Essentrics Master Trainer EU

“Egbert komt bijna dagelijks aan zijn minimale beweging toe, wat hartstikke goed is. Zijn smartwatch is daarbij een goede gadget. Heel slim en praktisch ook dat hij af en toe thuis een workout van 20 minuten doet. Efficiënt als je zo’n drukke planning hebt en het is echt niet nodig om altijd langere trainingen te doen als je gewoon lekker in conditie wil blijven. 

Al staat bij Egbert natuurlijk Mud Masters voor de deur. En dat is echt een fysieke uitdaging waar je je goed op moet voorbereiden voor maximaal plezier en minimale kans op blessures. 18 kilometer rennen door de modder met meer dan 40 obstakels moet je echt niet onderschatten. 

Je spieren, gewrichten en bindweefsel hebben tijd nodig om zich aan te passen. Ik raad Egbert aan zijn wekelijkse trainingsschema uit te bouwen naar: 

3 keer een looptraining

 • 1 intervaltraining Bijvoorbeeld 5 minuten rustig inlopen, dan 4 x 400 meter voluit rennen. Tussendoor kun je wandelen of joggen tot je hartslag weer rustig is. Je conditie gaat met sprongen vooruit en het kost niet veel tijd. 
 • 1 looptraining met hoogteverschillen Mooi dat Egbert traint op zandvlaktes, maar probeer ook nat gras en andere lastigere ondergronden.
 • 1 duurloop Stop af en toe voor een korte stop waarbij je oefeningen doet, zoals 10 squats, 10 burpees, 10 push-ups en een paar keer planken. 

1 à 2 keer een krachttraining

Zo wordt je lichaam voorbereid op alle verschillende obstakels die je tegen gaat komen tijdens de run. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Een workout vanuit huis
 • Crossfit
 • Bootcamp

Stretching / foam rolling

Maak dit een vast onderdeel van elke training. Wanneer het mogelijk is kun je een stretch/souplesse training toevoegen aan je weekschema. Het losmaken van het lichaam is vaak een ondergeschoven kindje, maar zorgt er juist voor dat je blessurevrij blijft, sterker wordt, sneller bent en meer plezier haalt uit je run. Zorg dat je alle spieren in je lichaam stretcht en niet alleen de hamstrings en kuiten. Je haalt veel spanning van enkels, knieën, heupen, lage rug en schouders door de zijdes van je lichaam goed te stretchen. Goede trainingen die je thuis of in de gym kan doen zijn: Essentrics, Foam rolling en Yoga for Runners."