Ga naar de inhoud
OP JE GEZONDHEID

Elke dag 20 minuten wandelen hielp Ruth genezen van haar burn-out

Ruth Rottiné Beeld © Ruth Rottiné

Bewust kiezen voor je gezondheid, dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. Ruth kreeg in 2016 een burn-out en loopt sindsdien elke dag 20 minuten om haar hoofd leeg te maken en beter in haar vel te zitten.

Burn-out

In 2016 werd Ruth (37) uit Stiens gediagnosticeerd met een burn-out. “Na mijn studie ging ik fulltime werken in de marketing en communicatie. Ik kon snel doorgroeien naar een managersfunctie en werkte veel. Zo veel, dat ik er onrustig van werd.” Om de onrust te verjagen, ging ze stresscoaching studeren. De opgebouwde wetenschap over stresshantering zorgde er uiteindelijk juist voor dat Ruth een burn-out ontwikkelde.  

Ruth merkte dat ze klachten had, maar kon hier door haar werk als stresscoach goed mee omgaan. “Op het moment zelf zag ik het niet, maar ik raakte de dupe van hetgeen waarin ik zelf gespecialiseerd was. Ondanks dat ik vaak gestrest en vermoeid was, bleef ik doorwerken. Op een dag viel ik flauw. Ik vermoedde wel dat ik een burn-out had, maar liet die gedachte niet toe. Het voelde als falen”, vertelt Ruth. “Ik kon niet aan mezelf toegeven dat het een burn-out was. Ik had op dat moment twee kleine kinderen en kon het me voor mijn gevoel gewoon niet permitteren.”

Uiteindelijk moest Ruth stoppen met werken: haar lichaam kon het niet meer opbrengen. Twee maanden lang lag ze alleen maar op bed en kon ze niks anders dan slapen. Haar man zorgde voor haar. Zodra het iets beter ging, probeerde ze langzaamaan haar conditie weer op te bouwen door op advies van haar huisarts te gaan wandelen. Dat ging niet bepaald makkelijk. “Ik was ontzettend bang om weer flauw te vallen en kreeg daarnaast ook nog last van angst- en paniekaanvallen. Wandelen was één grote nachtmerrie voor mij.”

Exposure trainingen

Ruth zocht hulp bij een psychologenpraktijk en ontdekte daar exposure trainingen. Dankzij deze trainingen durfde ze weer de straat op. Elke keer voordat ze de deur uiting, deed ze de oefeningen die bij de training horen. Hierdoor kon ze langzaam weer gaan wandelen. “In een paar maanden bouwde ik het wandelen op van 5 naar 20 minuten per dag.”  

Inmiddels is Ruth weer aan het werk, als freelancer in de marketing en communicatie. “Ik werk nu voornamelijk thuis. De ene dag zit ik beter in mijn vel dan de andere dag”, vertelt Ruth. Elke dag gaat ze een stukje wandelen en dat helpt haar nog steeds enorm. Langzaam krijgt ze de balans weer terug in haar leven. “Soms heb ik hoofdpijn en krijg ik een soort blokkade in mijn hoofd. Dan ga ik naar buiten om te wandelen en kom ik vol energie en inspiratie terug. Het is niet alleen goed voor mijn eigen gezondheid, maar ook waardevol voor mijn creatieve werk.”

Waarom wandelen?

Maar waarom nou per se wandelen? “Wandelen zet je letterlijk in beweging. Er ontstaan nieuwe creatieve ideeën of oplossingen en je staat stil bij de dingen die je gedaan wil krijgen. Dingen waar je thuis of op kantoor geen ruimte voor kunt vinden om over na te denken. Het is een makkelijke ‘sport’ waar je meteen mee kunt beginnen, zonder dat je iets nodig hebt.” Volgens Ruths therapeut werkt 20 minuten wandelen al stressverlagend. Onderzoek wijst uit dat het ook werkt tegen depressies. 

Elk jaar gaat het beter met Ruth. De burn-out was zwaar, maar ze geeft aan dat de ziekte maar tijdelijk is. "Je kunt genezen als je maar doet en blijft doen waar jij van houdt. Ze geeft nog een extra tip: “Het is misschien lastig, maar probeer het te doen: neem je telefoon niet mee. Geniet van wat je onderweg ziet! De kleinste dingen maken je bewust van het feit dat jouw uitdagingen maar een klein onderdeel zijn van een groter geheel.” 

Ruth heeft ondanks een zware periode gemerkt dat het uiteindelijk altijd goed komt. Dit wil ze dan ook graag aan anderen meegeven: “Ook al ben je alles kwijt en gebeuren er vervelende dingen. Heb vertrouwen. Wat er ook gebeurt, je bent nog steeds wie je bent. Het heeft mij enorm geholpen dat iemand dat ooit tegen mij zei. Daardoor kreeg ik de kracht en het vertrouwen in mezelf om door te gaan. Dus hierbij wil ik dat ook graag delen met alle anderen die in een burn-out zitten!”

Wat zegt de gezondheidsexpert?

"Een herkenbaar verhaal en wat mooi dat Ruth dit verhaal heeft gedeeld", zegt Inge Mol, lifecoach bij Coach voor je Leven

"Daarnaast geeft het ook hoop. Er is leven na een burn-out! Het is oké om hulp in te schakelen als je ergens niet uitkomt. Dat is geen falen, maar goed voor jezelf zorgen. Stap voor stap kom je erachter dat je dat te lang niet hebt gedaan.

Een lichaam zit heel mooi in elkaar. Als we uit balans raken, laat ons lichaam dat weten door signalen af te geven. Wordt daar niet op gereageerd? Dan gaat het lichaam over tot hardere maatregelen. Net zolang tot je letterlijk wordt gevloerd en, net als Ruth, alleen nog maar in bed kan liggen.

In veel gevallen is het zo dat je de signalen achteraf wel herkent. Deze inzichten zijn erg waardevol, want die kan je de rest van je leven blijven inzetten. Je leert ontzettend veel van je dieptepunten. Ik ben zelfs dankbaar dat ik een burn-out heb gehad, want ik leef nu echt.

De basis is, net als Ruth heeft ervaren: doe waar je van houdt. Dan krijg je energie, vervul je jezelf en vergroot je je levensgeluk. Zet je daarbij ook nog eens fysieke beweging in, zoals wandelen, dan heb je de succesformule te pakken!

Niet voor niks is wandelcoaching zo populair. In beweging ga je mentaal namelijk ook ‘lopen’. Je creatieve brein gaat aan, je voelt ruimte door het buiten zijn en bent op deze manier ontvankelijk voor mooie eye-openers.

Tips voor mensen die zich in het verhaal van Ruth herkennen:

  • Praat erover met een ervaringsdeskundige. Je voelt je minder alleen, het lucht op en je zet daarmee de eerste stap van overleven naar leven!
  • Start elke dag met iets voor jezelf. Zet desnoods de wekker een half uur eerder. Ga schrijven, muziek luisteren, wandelen, mediteren of doe een yoga-sessie. Wat jij maar fijn vindt.
  • Plan je agenda in met jezelf als prioriteit. Dus niet eerst de dingen die je denkt die moeten, want dan pas jij er niet meer bij en zo ben je immers uit balans geraakt.
  • Eerst jij. Een momentje niks? Theedrinken met een vriendin? Netflixen? Daarna komt de rest. Voelt ontzettend onwennig in het begin, maar het is het waard. Jij bent het waard! 
  • Kom in beweging. Alleen jij, in de buitenlucht. Adem de frisse lucht in en laat je benen en gedachten ‘lopen’. Tijd om je comfortzone op te rekken? Wandel dan eens een route die je nog niet eerder hebt gelopen en laat je verrassen!"

Paula Vaarkamp / Healthy Fest