Op je gezondheid

Jaldhara eet alleen maar rauw voedsel: 'Ik ben nu 35 kilo lichter'

21 augustus 2019 08:15 Aangepast: 26 augustus 2019 11:15
Beeld © iStock

Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of dagelijks te gaan wandelen. In deze rubriek vertellen lezers wat zij hebben gedaan om ongezonde patronen te doorbreken. Jaldhara Groeneveld (58) eet sinds begin 2017 alleen nog maar raw food.

"In 2017 woonden mijn man Briant en ik in Thailand en zaten we allebei op ons hoogtepunt van dik-zijn. We zijn allebei enorme levensgenieters en lusten bijna alles qua eten en drinken. Je kon het zo gek niet bedenken of wij aten het. We vinden het leven ontzettend leuk, maar met onze lijven gingen we het niet lang volhouden. Ik woog op mijn zwaarst 95 kilo.

Een vriend die in Canada woonde vertelde dat hij ging vasten, door alleen maar kokoswater te drinken. Nou, als hij dat in Canada kan doen, kunnen wij dat in Thailand al helemaal. De kokosnoten liggen hier voor het oprapen. Gekscherend besloten we mee te doen. Briant en ik spraken met elkaar af dat we net zoveel kokoswater zouden drinken als dat we honger hadden. We gingen niet ook nog eens extra streng zijn voor onszelf en maar drie keer per dag een glaasje drinken ofzo. Nee, het moest wel leuk blijven."

'We gingen naar een fantastisch raw food restaurant en bestelden alles op de kaart'

"Je gelooft het of niet, maar we hebben toen 21 dagen alleen maar kokoswater gedronken. De eerste drie dagen waren lastig. We hadden de mazzel dat we in Thailand zaten en geen afspraken hadden, want die eerste drie dagen hebben we heel veel geslapen. De vierde en vijfde dag voel je je opeens heel fit, een stuk lichter ook. Het ging eigenlijk best heel goed. Zo goed, dat we dus drie weken hebben gevast.

Halverwege dat vasten hadden Briant en ik het over onze gezondheid en besloten we dat we iets in ons voedingspatroon wilden veranderen. Tijdens een eerder verblijf in Ibiza waren we al eens met raw food in aanraking gekomen en we zeiden tegen elkaar dat dit misschien wel het moment was om op louter rauw – niet gekookt – voedsel over te gaan. En dat deden we. Na die 21 dagen vasten zijn we in Bangkok in een fantastisch raw food restaurant gaan eten en bestelden we alles op de kaart om te ontdekken wat raw food nou precies is. Een grandioos succes."

"Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en ben ik al 35 kilo afgevallen. Briant had heel veel vocht in zijn been en droeg een steunkous. Inmiddels is zijn been weer dun. Waanzinnig. We eten bijna volledig rauw. Heel af en toe kook ik mijn eten kort omdat ik dan last heb van mijn buik bijvoorbeeld. Maar raw food is onze basis. Hoelang we dit nog doen? Zolang er geen reden is om niet meer rauw te gaan eten. Het is ook meer een lifestyle dan een dieet hoor. Vitamine B12 slikken we bij, want dat haal je niet uit groenten. En collageen, want je huid verschrompelt ook." 

'Een rauwe kaasplank kan ook hoor, en pasta en pizza'

"We wonen momenteel op Bali, en als je ergens geweldig raw kan eten, dan is het hier. Toen ik net begon dacht ik dat ik alleen maar sla kon eten. Hoe saai zou mijn leven dan zijn. Maar als je je erin gaat verdiepen is er zoveel mogelijk! Raw pasta, raw pizza en ga zo maar door. Thuis eten we alleen maar koude, rauwe, gerechten: veel smoothies met fruit, groente, zaden en pitten, rijke salades met een notensaus, sashimi van aloë vera.

Als ik zin heb in iets warms dan ga ik uit eten in een raw food restaurant. Die hebben namelijk een dehydrater – een oventje waarmee je het eten tot 42 graden kunt verwarmen. Tot die temperatuur blijft je eten rauw en is het dus toegestaan. Wat er zoal op het menu staat? Och, je kunt het zo gek niet bedenken. Sashimi natuurlijk, heel veel fruit, groenten, noten en zaden. Een rauwe kaasplank kan ook hoor, en pasta en pizza (verwarmd tot 42 graden). En al die nagerechten en zoetigheden zijn niet aan te slepen. Nee, keuze en variatie genoeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sanne eet koolhydraatarm: 'Vooraf dacht ik: wat een onzin'

"Zelf haal ik mijn inspiratie en recepten via Youtube, van Fully Raw Kristina. Zij maakt hele simpele en lekkere gerechten. Weet je wat het met raw food is? Je hele emotionele huishouding komt bloot te leggen. Net als je fysieke huishouding. Alsof alle deuren in een keer opengaan. Het is heel intens. Wat mij betreft valt raw food onder het kopje 'zelfhealing': je hele lijf moet resetten. Je zou het ook eens kunnen proberen. Als je maar een maaltijd per dag raw eet dan ben je al goed op weg voor je gezondheid."

Wat zegt de gezondheidsexpert?

Astrid Postma-Smeets is expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Ook al voelt Jaldhara zich heel fit, volgens Postma-Smeets is alleen maar rauw voedsel eten niet echt gezond: "Doordat raw-foodisten onvoldoende rauwe groente kunnen eten voor een volwaardige maaltijd kunnen tekorten aan voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium ontstaan. Het voordeel van groente en fruit weegt dan niet op tegen de vele nadelen van het raw-foodisme op lange termijn. Ook leveren rauwe groenten niet méér voedingsstoffen dan gekookte groente. Integendeel, doordat koken de celwandstructuur openbreekt, kan het lichaam veel gekookte groente beter verteren en de voedingsstoffen gemakkelijker opnemen. Uitsluitend rauw eten kan dus tot problemen leiden, zoals mogelijk ondergewicht en tekorten aan voedingsstoffen.

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten dus het is goed dat hiervoor supplementen worden geslikt. Aanvulling met noten, zaden en pitten en sashimi zorgen voor het ijzer. Bij het eten van rauw dierlijk voedsel zoals sashimi is een goede hygiëne belangrijk omdat hier ziektekiemen in kunnen voorkomen met als risico een voedselvergiftiging.

De hele dag door eten van bijvoorbeeld smoothies, pasta en pizza nagerechten en zoetigheden om zo voldoende binnen te krijgen vergroot het risico op tandbederf. Pizza, zoetigheden en nagerechten worden ook niet ineens gezond als ze raw zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Floor drinkt geen alcohol meer: 'Ik voel me een stuk helderder'

De rubriek Op je gezondheid is een samenwerking van RTL Nieuws en met Healthy Fest. Op Healthy Fest vind je nog veel meer artikelen over hoe je van je leven een gezond feestje maakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore