MIND

De Healthy Podcast met biohacker Eduard de Wilde: 'Ik at 2 maanden niks dan vlees'

20 augustus 2019 14:08 Aangepast: 05 juni 2020 11:51
Eduard de Wilde

In de nieuwste aflevering van de Healthy Podcast gaat Arie Boomsma in gesprek met Eduard de Wilde. Eduard is ‘biohacker’. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! In 35 minuten legt Eduard je uit wat biohacking precies is en hoe het zijn leven op positieve wijze veranderde.

Eduard de Wilde is biohacker en oprichter van LiveHelfi en NoordCode. Volgens Eduard is biohacking "het manipuleren van de biochemische processen in je lichaam, om daarmee een betere versie van jezelf te maken". Hij bedoelt hiermee dat een biohacker door middel van techniek, biologie en doe-het-zelf-wetenschap probeert zijn of haar leven te optimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van elektronica in je lichaam, maar ook het testen van een pilletje dat de werking van je hersenen zou moeten verbeteren of het dagelijks nemen van een ijsbad. 

Depressief

Door bijwerkingen van een anti-malariamiddel op Kameroen liep Eduard in 1999 een angst- en paniekstoornis op. De angststoornis was zo ernstig dat hij eigenlijk niet meer met het vliegtuig terug naar Nederland durfde. Op sommige momenten dacht hij zelfs dat hij ter plekke zou sterven. Het werd hem teveel: "Ik kon niet meer werken. Hooguit één uur per dag was ik in staat om iets te doen, daarna was ik kapot. Het was een onmogelijke situatie en in de jaren daarna, volgde ik maar liefst 40 verschillende therapieën."

Een échte oplossing

Eduard gaf een vermogen uit aan mogelijke oplossingen. Veel artsen en therapeuten waren tevergeefs met de beste bedoelingen bezig geweest om Eduards symptomen te bestrijden, maar een oplossing bleef uit: "Op een gegeven moment zei een arts tegen mij dat het niet beter ging worden en ik er maar mee moest leren leven. Dat was voor mij de trigger om zelf aan de slag te gaan en te kijken of ík het zelf kon oplossen."

Voeding

De eerste stap in het biohacken was voor Eduard het radicaal veranderen van zijn voeding: "Ik ging van normaal eten, naar 'high fat, low carb'. Veel vetten en weinig koolhydraten." Arie reageert: "Vet? Maar vet is toch de vijand?" Dat was ook wat Eduard eerst dacht. Hij legt uit: “Er bestaan bepaalde paradigma’s, oftewel geloofsopvattingen in onze maatschappij, omdat iedereen elkaar gewoon napraat, ‘omdat mensen het nou eenmaal zo doen’. Hoe komen we erbij dat vetten zo slecht zijn? Is daar bewijs voor? Ik kwam erachter dat steeds meer onderzoek uitwijst dat vetten helemaal niet slecht zijn. Sterker nog, je hebt ze nodig."

Experimenteren

Eduard experimenteert heel wat af op zichzelf. In zijn laatste experiment at hij twee maanden niets anders dan vlees: “Momenteel is het carnivore diet een hype. Omdat ik daar een mening over wil kunnen vormen, at ik twee maanden alleen maar vlees en vis." Als Arie verbaasd vraagt: "Maar toch ook wel groenten?" zegt Eduard: "Nee, echt alleen maar vlees!" In de podcast hoor je wat Eduard precies at tijdens zijn dieet.

Bijzondere ochtendroutine

Door het biohacken houdt Eduard er een bijzondere ochtendroutine op na. Zo neemt hij bijvoorbeeld iedere dag een ijsbad. “Ik heb een diepvrieskist in mijn garage staan en deze is gevuld met water. Daar ga ik in zitten.” Maar dat is niet het enige. In de podcast legt hij uit wat hij voor bijzondere dingen hij nog meer iedere dag doet en wat voor effect dit heeft op z'n gezondheid.

Wil je meer uitleg over Eduards experimenten, biohacking en hoe bijvoorbeeld zijn vrouw omgaat met al deze ‘gekkigheid’? De nieuwe podcast beluister je hier of bekijk de vodcast hieronder.

De Healthy Podcast van Healthy Fest is speciaal voor jou gemaakt, zodat jij tijdens het hardlopen of wandelen kunt luisteren naar inspirerende verhalen van gezondheidsexperts. Om je te informeren én je te helpen aan je dagelijkse beweging, duren alle podcasts 30 minuten. 

RTL Healthy Fest / Paula Vaarkamp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore