Nijmeegse Vierdaagse

(Bijna) nooit meer een blaar

15 juli 2019 11:24 Aangepast: 15 juli 2019 16:23
Bert van der Lans gisteren bij het ophalen van zijn deelnamebewijs. Beeld © ANP

Tienduizenden wandelaars verschijnen deze week in alle vroegte aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. En veel van hen zullen onderweg ook ergens even stranden bij de blarenpost. Hoe kun je dat zo veel mogelijk voorkomen?

Wat zijn blaren?

Blaren zijn oppervlakkige blaasjes en blazen in de huid. Ze zijn gevuld met helder vocht. Meestal zitten ze op plaatsen die aan te veel wrijving hebben blootgestaan. Zoals je voeten dus bijvoorbeeld, als je een lang stuk gaat wandelen. 

Meestal voel je vooraf al dat bepaalde plaatsen van je voet(en) te veel belast worden. In eerste instantie ontstaat er lokale roodheid. Als je dan toch doorgaat met de belasting (bijvoorbeeld wandelen) ontstaan daar later blaren.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan dus door wrijving, en vooral als de huid vochtig is, als je zweet bijvoorbeeld. Die abnormale wrijving kan ontstaan door:

- Slecht passende schoenen (te groot of juist te klein).

- Slecht passende sokken (te ruim, te krap met naden of gestopte plekken).

- Afwijkingen aan de voeten (bijvoorbeeld bij eksterogen of hamertenen).

- Langdurig lopen, vooral op aflopend terrein.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Een stukje gezondheid (en suiker)

Wat kan je eraan doen?

Kleine, niet al te pijnlijke blaren, kun je het beste maar intact laten. Die genezen normaliter vanzelf in de loop van de tijd. Doorprikken van de blaren leidt juist vaker tot infectie. Grote en pijnlijke blaren kunnen als volgt behandeld worden:

- Maak de omgeving van de blaar en de blaar zelf goed schoon met een desinfecterend middel, bijvoorbeeld jodium, chloorhexidine of alcoholoplossing.

- Snijd of prik met een steriel mesje of naaldje twee kanten van de blaar voorzichtig in. Als je geen steriele naald of mesje voorhanden hebt, kan je die eerst schoonmaken met alcohol.

- Druk de blaar voorzichtig leeg met een wattenstokje (rollend er overheen strijken) of gaasje. Desinfecteer de wond daarna opnieuw en laat die nadrogen.

- Dek de blaar af met pleister (een gewone of speciale pleister, zoals: hydrocolloïdpleister, zinkoxidepleister of steriele gaaspleister).

- Trek daarna droge sokken aan en strooi zo mogelijk een klein beetje talkpoeder in de schoenen of sokken.

Hier lees je meer over wanneer doorprikken een goed idee is en wat je dan het beste kan doen.

Let op: soms ga je als gevolg van de blaren (onbewust) anders lopen. Dat kan belastend zijn voor je gewrichten, spieren, nek en rug en daarmee tot nieuwe klachten leiden.

Een deelneemster van de Nijmeegse Vierdaagse in 2018. Een deelneemster van de Nijmeegse Vierdaagse in 2018.

Wanneer naar de huisarts?

In de meeste gevallen worden voetblaren gezien bij grote sportevenementen zoals wandeltochten. Soms raakt een blaar geïnfecteerd. De blaar wordt dan rood en er ontstaat pus. Een dergelijke infectie heeft heel zelden zelfs een ontsteking van de lymfebanen en regionale lymfeklieren (in de liesstreek) tot gevolg. Loopt er vanaf de blaar een rode streep over de huid omhoog en/of heb je last van pijnlijke en/of gezwollen lymfekliertjes in de liezen of oksel, neem dan contact op met je huisartsenpraktijk.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het is erg belangrijk dat de kans op wrijving in de schoen zo klein mogelijk is. Schenk daarom vooraf wat aandacht aan de volgende zaken:

- Schoenen: deze moeten goed passen bij looptemperatuur, goed ingelopen zijn en goed kunnen ventileren. Het gebruik van neopreen of custom-made inlegzooltjes kan blaarvorming voorkomen. Een podotherapeut kan advies geven over het juiste schoeisel om blaren te voorkomen.

- Sokken: goede sokken hebben geen stoppen en naden. Plooien bevorderen namelijk de blaarvorming. Het beste is goed beproefde sokken te dragen. Dat kunnen zowel gewone (wandel)sokken zijn als dunne naadloze sokken van acryl of polyester (deze weefsels voorkomen het nat worden en daardoor zacht worden van de huid door een goede afvoer van het transpiratievocht) met daaroverheen dikkere speciale wandelsokken.

- Voetverzorging: door goede training vooraf kan je huid wennen aan de wrijving. Vooral veel lopen dus! En ook de verzorging van de teennagels is van belang. Harde en dikke eeltplekken moeten voorkomen worden. Het aanbrengen van stukjes tape of pleister op de plekken waar normaliter eelt ontstaat kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Douche eens koud en activeer je bruine vet

Samengevat

Zorg voor goed passende schoenen en sokken. Als je een grote wandeltocht gaat maken, is het raadzaam vooraf goed te trainen en schoenen te dragen die goed ingelopen zijn. Houd je voeten en sokken goed droog tijdens de wandeling. Probeer drukpunten te voorkomen. Je kunt ze eventueel zelf intapen, op de plaatsen waar veel wrijving optreedt. Als het pijn gaat doen, probeer dan te wisselen van drukpunten, bijvoorbeeld door de schoenen iets anders te veteren, de sokken te wisselen of eventueel de drukplekken af te schermen met pleisters of tape.  

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`