Gezondheid

Het beweegdagboek van dansdocent en danseres Nadine Koster (25)

09 juli 2019 10:45 Aangepast: 15 augustus 2019 12:27
Nadine Koster

In de rubriek ‘Het Beweegdagboek van…’ komt iedere week iemand aan bod die vertelt over zijn of haar lichaamsbeweging van de afgelopen week. Deze week: dansdocent en danseres Nadine Koster (25).

Nadine Koster werkt als dansdocent bij een van de bekendste dansscholen van Nederland. Naast danslessen aan volwassenen geeft ze ook dansles aan dreumesen, kinderen of tieners. Nadine danst al vanaf haar vierde en heeft van haar hobby haar beroep kunnen maken. Ze heeft 2 dansopleidingen afgerond en vindt het fantastisch om haar passie met haar leerlingen te delen. 

Verder werkt ze bij deze dansschool ook nog als office medewerker. Hier werkt ze momenteel 4 dagen, maar dat zal vanaf volgend dansseizoen anders zijn. Dan hoopt ze nog meer lessen te kunnen geven en slechts 2 dagen per week werkzaam te zijn als office medewerker. Naast dansen heeft ze ook altijd getennist en gehockeyd. Verschillende sporten die ze nog steeds graag doet. 

Maandag

“In de ochtend werk ik vandaag op het kantoor en ik begin om 08.45 uur. We starten de dag met een bespreking waarin we kort overleggen wat iedereen deze week te doen heeft. Ik probeer tijdens deze ochtend af en toe even mijn benen te strekken. ’s Middags ga ik even langs de supermarkt voor de lunch. Dit is ongeveer 10 minuutjes lopen. Dan heb ik ook weer wat beweging gehad. Na de lunch kruip ik weer achter mijn computer om mijn taken af te maken voor die dag. Ik maak veel social media posts voor onze Instagram en Facebook. Achter mijn bureau werk ik de ideeën uit en daarna kan ik lekker aan de slag met het maken van foto’s en filmpjes. Dan beweeg ik ook lekker wat. In de avond geef ik een uur les aan volwassenen. Zij volgen een moderne dansles bij mij. Ik kom om 22.00u thuis en ga moe maar voldaan lekker slapen.”

Beweging:

 • 10 minuten wandelen
 • 1 uur moderne dansles

Dinsdag

“Ook vandaag begin ik mijn werkdag op kantoor. Ik ga met de auto, want ik geef dansles in Veldhoven, maar woon zelf in Nuenen. Dit vind ik iets te ver fietsen, bovendien ben ik ook niet echt een ochtendmens. In de ochtend ben ik druk bezig met mijn office taken. Ik kijk uit naar de middag en avond waarin ik lekker 4 uur moderne dans mag gaan geven. Om 15.00u uur vertrek ik met de auto weer terug naar Nuenen om les te gaan geven, want een uur later begint de les al. Ik geef les op beide locaties. Ik moest mijn auto een stukje verder weg zetten, want er was geen plek op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Hierdoor moest ik een stukje lopen, wat ik niet heel erg vond. De eerste dansles geef ik aan kinderen van 8 tot 12 jaar. Gelijk daarna start de dansles voor 12 tot 16-jarigen. Om 18.00 uur ben ik klaar met de lessen in Nuenen. Ik stap weer in de auto en rijd terug naar Veldhoven. Ook hier geef ik 2 uurtjes les aan tieners. Na deze fijne dag duik ik om 23.00 uur mijn bed in.

Beweging:

 • 10 minuten wandelen
 • 4 uur dansles

Woensdag

“Zoals gewoonlijk start ik de dag op het kantoor. Maar gelukkig mag ik al na een uur kinderen van 2,5 jaar dansles geven tijdens de dreumesles. Heel schattig! Daarna ga ik even verder met m’n kantoorwerk en niet veel later is het alweer lunchtijd. Ik loop weer even langs de supermarkt om wat lekkers voor de lunch te halen. Na het middageten hoef ik nog maar 2 uurtjes op het kantoor te werken. Daarna heb ik een uurtje vrije tijd, of ja vrije tijd… Ik rijd naar Roosendaal voor een dansrepetitie die 3 uur gaat duren. We werken aan een dansvoorstelling, ik dans namelijk ook nog bij een dansgezelschap genaamd Particles.”

Beweging:

 • 1 uur dreumesdansles
 • 10 minuten wandelen
 • 3 uur dansrepetitie

Donderdag

“Deze donderdag werk ik vooral op het kantoor. Tussendoor loop ik wel even naar de supermarkt voor de lunch, maar voor de rest beweeg ik niet zo veel. Wel volg ik ’s avonds zelf nog anderhalf uur modern. Deze les volg ik bij het CKE en is een gevorderden dansles. Deze volg ik sinds ik ben afgestudeerd aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Dit doe ik omdat ik het leuk vind, om mezelf uit te blijven dagen en mijn techniek vast te blijven houden. Eigenlijk een training voor mijzelf.”

Beweging:

 • 10 minuten wandelen
 • 1 uur moderne dans

Vrijdag

“Vandaag hoef ik lekker een dagje niet naar het kantoor. Het is sowieso een rustig dagje, want ik hoef ’s ochtends alleen een uur een ballet work-out te geven aan volwassenen. In de middag  ga ik zelf nog een uurtje squashen en duik ik nog even de danszaal in, om alvast wat voorbereidend werk te doen voor de voorstelling van Particles. Mijn lichaam kan dan alvast even een beetje opwarmen, en de dansstof van woensdag nog even doornemen. Het is natuurlijk weekend en ik hou er van om sociaal lekker met vrienden en vriendinnen te kletsen en wat te drinken. Vanavond heb ik met mijn vriend wat gedronken op het terras.”

Beweging:

 • 1 uur balletwork-out
 • 1 uur dansrepetitie
 • 1 uur squashen

Zaterdag

“In het weekend vind ik het heerlijk om lekker uit te slapen, maar dat lukt helaas niet altijd meer. Om 11.30 uur start mijn eerste dansles van de dag. Ook aan deze kids geef ik moderne dans. Ze zijn 8 tot 10 jaar oud. Na een uurtje dansen met deze kids, staat de volgende groep al weer te popelen om te beginnen. Ook deze les duurt een uur en daarna zit het lesgeven er voor vandaag al weer op. De rest van de dag ben ik voornamelijk druk bezig met de repetities. Vandaag duurde de repetitie 5 uur… Best wel een pittige dag! Ik kwam uitgeput thuis, dus ik ging lekker op tijd slapen.

Beweging:

 • 2 uur dansles kinderen
 • 5 uur dansrepetitie 

Zondag

“Mijn dag begint met het geven van dansles aan kinderen van 10 jaar. Deze les duurt iets langer dan normaal, namelijk anderhalf uur. Dit komt doordat deze kinderen erg getalenteerd zijn en mogen deelnemen aan wedstrijden. Een erg leuke, maar zware training voor de meiden. Het is heel gaaf om te zien dat ze zo gemotiveerd zijn en met stappen vooruitgaan. Na deze training stap ik weer in de auto om te gaan repeteren in Roosendaal. Ook vandaag mag er weer getraind worden. De repetitie duurt weer 5 uur. Na de training ben ik nog even wat gaan drinken met mijn collega’s van het dansgezelschap. Samen even de training en dag afgesloten. Ook redelijk op tijd weer naar bed gegaan, want morgen ligt er weer een hoop werk klaar voor de week!”

Beweging:

 • 1,5 uur dansles kinderen 
 • 5 uur dansrepetitie

Reactie van expert Isha Peeters, national trainer bij Les Mills

"Aan lichaamsbeweging in ieder geval geen gebrek bij Nadine! Je kan zien dat ze weet wat goed is voor haar lichaam door het zitten tijdens haar kantoorbaan regelmatig te onderbreken om de benen te strekken of gedurende de lunchpauze even te gaan wandelen. Ook het verder weg parkeren van de auto zorgt ervoor dat ze voldoende dagdagelijkse beweging krijgt naast haar danslessen. De combinatie van lesgeven, zelf les volgen, repeteren en een kantoorbaan is best pittig en rust is dan ook een aandachtspuntje om ervoor te zorgen dat ze zichzelf niet voorbij holt. Ze pakt het al zeer goed aan door op tijd te gaan slapen maar ze mag niet onderschatten dat het geven van lessen ook enorm veel energie vraagt op zowel fysiek als mentaal vlak. Een tip voor Nadine zou zijn om regelmatig een momentje voor haarzelf in te lassen voor ontspanning.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore