Van zee tot zwembad

Te water! (Maar dan wel veilig)

05 juli 2019 10:45 Aangepast: 05 juli 2019 11:56
Beeld © iStock

Als de temperatuur stijgt, trekken we massaal naar meertjes, zwembaden of stranden. Lekker afkoelen. Maar hoe weet je of het water schoon genoeg is? Wat doe je als je door een kwal wordt gestoken? En mag je in een rivier poedelen?

Plassen, grachten en rivieren

Het is heet, je voelt je plakkerig en je kan wel een duik gebruiken... Ho stop! Niet meteen de gracht of die boerensloot achter je huis induiken. Volgens inspecteur Zwemwater Francis Langenberg kan zo'n zwempartijtje eindigen met maag- of darmklachten. "Wij raden aan om alleen te zwemmen op officiële zwemplekken die we om de twee of vier weken controleren op intestinale enterokokken en E.colibacteriën. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van vogels, dieren en mensen en als we daarvan weinig in het water aantreffen is de zwemwaterkwaliteit goed."

Tussen de drollen

Daarnaast controleren de zwemwaterinspecteurs ook of de zwemplaatsen veilig zijn: of de bodem niet plotseling diep afloopt en of er geen riooluitlaatkleppen op uitkomen. Francis Langenberg: "Als het hard regent kunnen riolen overlopen. Om te voorkomen dat het water dan in je wc omhoog komt, gaan die kleppen open om het overtollige water af te voeren. Dat kan ook in de gracht of kanaal zijn waarin jij wilt duiken en dan zwem je dus tussen de drollen. Daarom kun je beter op een officiële zwemplaats te water gaan."

Schoon water

Op Zwemwater.nl vind je de zwemlocaties die worden gecontroleerd. Bij de locaties zelf staan borden die de waterkwaliteit aangeven. Drie sterren betekent dat het water van uitstekende kwaliteit is, met twee sterren is het goed, bij één ster aanvaardbaar en een minnetje betekent dat de waterkwaliteit slecht is. Dan zie je ook een verboden te zwemmen-bord.

Zwemmersjeuk

Als je in zoet water zwemt, kun je zwemmersjeuk oplopen. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van een platworm. Wanneer het warm weer is, kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. Ze zoeken een eend om op te leven, maar als er een mens voorbij zwemt, komen ze daar ook in groten getale op af. Dan boren ze een gaatje in je huid, en dat veroorzaakt rode vlekken die branderig aan aanvoelen of jeuken. Gelukkig overleven de larven niet op mensen. Er zijn geen medicijnen tegen zwemmersjeuk. Koelen kan verlichting geven, en soms helpt deppen met azijn of mentholpoeder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veilig zwemmen? Check de zwemwater app

Blauwalg

Zie je in het water een stinkende blauwgroene brij liggen, dan is er sprake van blauwalg. Het zijn bacteriën die bij warm weer zo snel groeien dat ze een wierachtig uiterlijk krijgen. De onderkant van de brij sterft af en dan komen er komen gifstoffen in het water terecht. Kom je daarmee in aanraking dan kan je huid geïrriteerd raken. Een klein beetje blauwalg in het water is vaak geen probleem.

Een brug is geen duikplank

Zwemmen in rivieren is levensgevaarlijk. De stroming in rivieren is niet overal even sterk waardoor je plotseling meegevoerd kunt worden. Ook kun je in de zuiging van een binnenvaartschip terechtkomen. Dan denk je veilig in het ondiep water te staan, maar word je opeens omvergetrokken door het terugtrekkende water. Nog een slecht idee: van een brug afspringen. Als je van grote hoogte springt, dan kan de klap op het water zo hard aankomen dat je je nek breekt. Daarnaast ligt er vaak allerlei rotzooi op de bodem waarop je lelijk kun terechtkomen.

Zwembaden

Hoe verfrist raak je eigenlijk van een duik in het zwembad? Het goede nieuws is dat het water van de ruim 700 zwembaden in Nederland minimaal twee keer per dag wordt gecontroleerd. Of dat correct gebeurt, controleren de inspecteurs Zwemwater regelmatig. In principe moet op elke badgast dertig liter schoonwater aan het badwater worden toegevoegd, maar als het superdruk is, lukt dat niet meer. Inspecteur Francis Langenberg: "Het zou al veel schelen als iedereen gaat douchen voor het zwemmen, en niet zijn onderbroek onder zijn zwembroek aanhoudt."

Daarom ruikt het naar chloor

Is het water niet schoon, dan kun je er darm- of maagstoornissen aan overhouden. Met chloor wordt zwembadwater gedesinfecteerd. Te weinig chloor betekent kans op ziektes, te veel dat je ogen of slijmvliezen geïrriteerd raken. Vooral in kinderbadjes kan het erg naar chloor stinken. Dat komt doordat urine een reactie aangaat met chloor, met als gevolg prikkende ogen en een geïrriteerde keel. Bah.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zwembaden pakken raddraaiers aan na rumoerig weekend

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die zeer besmettelijk is. Schimmels zijn dol op vocht, en daarom zijn zwembaden de ultieme infectiehaard. Als je voeten geïnfecteerd zijn, zie je nattige schilferende plekjes tussen je tenen, of rode plekken met een schilferend randje aan de zijkant van je voet. Soms kunnen zelfs kloofjes ontstaan. Voetschimmel voorkom je door de je voeten na het zwemmen goed af te drogen. Bij de drogist zijn er allerlei producten te koop om schimmels mee te bestrijden. Het kan soms weken duren voordat de behandeling aanslaat, dus je moet even doorzetten.

Zee

Als de temperaturen oplopen, is het aan zee vaak heerlijk fris. Ook zeewater wordt door de inspecteurs Zwemwater regelmatig gecontroleerd op de ziekmakende intestinale enterokokken en E. colibacteriën. Op Zwemmen.nl en Blauwevlag.nl vind je schone zwemplekken.

Levensgevaarlijk: muien

Elk jaar overlijden zwemmers omdat ze in een mui terechtkomen. Tussen twee zandbanken in stroomt het water bij eb terug naar zee. Dit heet een mui en de stroming kan hier zo sterk zijn dat je niet terug kunt zwemmen naar de kust. Probeer dat daarom ook niet, maar blijf rustig en roep of zwaai om hulp. Laat je met de stroom meevoeren tot je voorbij de zandbanken bent, en zwem dan een stuk naar rechts of links. Nu kun je terug naar de zandbank zwemmen, en vervolgens naar het strand.

Kramp

Ineens schiet het in je been of kuiten: een pijnlijke kramp. Blijf rustig en ga op je rug drijven en gebruik de armen en benen die je wel kunt bewegen om boven water te blijven. Als het lukt, probeer dan je verkrampte been of kuit te masseren. Kramp kan een gevaarlijke situatie opleveren en dat is de reden dat je beter niet in je eentje ver in zee of in een meer gaat zwemmen.

Vieze kwal

Vooral bij oostenwind kan het zeewater vergeven zijn van de kwallen. Een kwallensteek voel alsof je in aanraking geweest bent met brandnetels. Pijnlijk, maar ongevaarlijk of je moet toevallig allergisch zijn. Kwallen steken wanneer je aan de tentakels komt. Dat kunnen ze ook doen als ze zijn aangespoeld op het strand. Ben je gestoken, blijf dan van de plek af want wrijven maakt het alleen maar erger. Spoel de plek ook niet met water, omdat je daardoor het gif activeert. Huishoudazijn maakt het gif onschadelijk. Doe wat azijn op een verband of wattenschijfje en leg dat op de plek. Oh en: eroverheen plassen helpt écht niks

Tips met kids

* Ga altijd samen met je kind in het water en ga niet dieper dan zijn knieën. Houd je kind voortdurend in het zicht. Vergeet niet dat kleintjes al in een laagje water van 10 centimeter kunnen verdrinken.

* Vlinderbandjes zijn geen goed idee. Door de wind of de stroming kan je kind daardoor extra snel afdrijven.

* Doe je kind een polsbandje om met je telefoonnummer of schrijf met watervaste stift je telefoonnummer op de arm van je kind.

* Spreek met je kind een herkenningspunt af. Bijvoorbeeld een strandtent of een verdwaalpaal.

Kind kwijt, wat nu?

Waarschuw onmiddellijk de reddingsbrigade en begin dan met zoeken. Je grootste angst is dat je kind de zee in is gegaan, maar in de praktijk blijkt dat een kind meestal is weggelopen over het strand met de wind of de zon in de rug. Meisje met lang haar lopen vaak tegen de wind in.

Maartje Fleur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore