Gezondheid

Allergisch voor de zon

24 juni 2019 12:30 Aangepast: 24 juni 2019 14:50
Beeld © GettyImages

Heerlijk, die zomerse zonnestralen op je huid! Maar als je na een paar dagen zon jeukende rode bobbeltjes op je gezicht krijgt, ben je minder blij. Dat is niet de zomerlook die je in gedachten had... Misschien heb je wel last van een zonneallergie.

Bij zonneallergie krijg je een abnormale huidreactie na 'normale' blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen. En een zonnebrandmiddel helpt niet. Sterker, dat werkt soms zelfs averechts.

Hoe herken je zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Polymorfe lichteruptie wil zeggen: huiduitslag die zich in verschillende uitingsvormen voordoet, onder invloed van (zon)licht. Meestal begint de allergie op jongvolwassen leeftijd.

Zonneallergie ontstaat doorgaans één tot vijf dagen na blootstelling aan zonlicht. Enige uren worden de delen die zijn blootgesteld aan de zon rood. Er kunnen ook blaasjes of bultjes ontstaan die hevig jeuken. Je huid voelt droog aan en kan schilferen. Kenmerkend is dat de delen van je gezicht die zich in de schaduw bevinden niet zijn aangedaan, zoals het bovenste gedeelte van je kin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rachelle staat elke dag om 5 uur op: 'Ik heb veel meer rust in mijn kop'

UVA-licht grootste boosdoener

Een zonneallergie ontstaat uiteraard door blootstelling aan zonlicht. Maar vooral door een bepaald deel ervan. Zonlicht bestaat deels uit ultraviolet licht dat niet voor het oog zichtbaar is. Dit ultraviolette licht kun je onderverdelen in kortgolvig (UVB) en langgolvig (UVA). UVA wordt beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van zonneallergie. UVB-licht speelt de grootste rol bij zonnebrand. Daarom bevat zonnebrand voornamelijk bescherming tegen UVB-licht. 

Primaire oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van zonneallergie. De meest voorkomende oorzaak is dat je gewoonweg gevoelig bent voor zonlicht. Net als dat iemand bijvoorbeeld allergisch is voor noten. Bij de meeste mensen beginnen de klachten in het voorjaar en verdwijnen ze in de loop van de zomer. Dit komt door lichtgewenning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zonnebrandsprays factor 30 blijven soms steken op factor 15

Het is nog niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet, maar het huidtype kan mogelijk een rol spelen. Mensen met een lichte huid hebben namelijk vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur of mensen die van nature gemakkelijk bruin worden.

Secundaire oorzaken: fotoallergie

Zonneallergie kan ook een secundaire oorzaak hebben. Dat wil zeggen dat het veroorzaakt wordt in combinatie met een chemische stof, bijvoorbeeld een medicijn. In dat geval spreek je over fotoallergie.

Sommige antibiotica, pijnstillers, anti-jeukmiddelen of plastabletten kunnen een allergische reactie geven in combinatie met zonlicht (fototoxiciteit). Ook kan contact met bepaalde plantensoorten een abnormale zonlichtreactie geven. Bijvoorbeeld de berenklauw, selderij, peterselie, dille of Sint-janskruid. Ten slotte kan gebruik van bepaalde cosmetica verkeerd uitpakken. Bijvoorbeeld musk ambrette, een grondstof voor parfum, die voorkomt in aftershave, zeep en cosmetica. Ook middelen tegen muggenbeten kunnen fotoallergie veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat iedereen wil weten als je 5 dagen niet eet

Hulp van de huidarts

Vermoed je dat je zonneallergie of fotoallergie hebt, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een huidarts. Die onderzoekt meestal of de boosdoener UVA-licht of UVB-licht is. Als de huidreacties zich ook voordoen achter glas, in de schaduw of tijdens lichte bewolking, dan gaat het waarschijnlijk om UVA. Merk je de allergie alleen na blootstelling aan de zon op, dan is het probleem waarschijnlijk UVB.

Het is handig om te weten waar je overgevoelig voor bent, zodat je betere voorzorgsmaatregelen kunt nemen. De huidarts kan je ook adviseren wat de beste behandelmethode is voor jouw zonneallergie, bijvoorbeeld lichttherapie of medicijnen. Als de oorzaak secundair is, bijvoorbeeld een geneesmiddel, dan stopt de allergische reactie meestal na het stoppen met het geneesmiddel. Overleg altijd met de huisarts of apotheker wat de beste optie is.

Zelf voorzorgsmaatregelen treffen

Bij gevoeligheid voor de zon kun je zelf een hoop maatregelen treffen om de schade aan de huid te beperken. Houd de volgende weetjes en tips in je achterhoofd:

- Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00 uur.

- Kleding geeft de beste bescherming tegen zonnestralen.

- Achter glas bereikt UVA de huid wél en UVB niet.

- Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht.

- Wind werkt verkoelend, maar maakt zonnestralen niet minder sterk.

- Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig.

- Een zonnebril die aan de zijkant gesloten is, geeft de beste oogbescherming.

- Zonlicht komt ook onder de parasol, met name UVA.

- Een zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen UVB en weinig tegen UVA.

- De zon heeft een groter effect als je stil ligt, dan als je beweegt.

- Zelfs als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde. Houd daar rekening mee.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore