Eczeem verdween

Pip drinkt elke dag geperste zaden: 'Het heeft meer effect dan ik ooit had gedacht'

07 juni 2019 10:18 Aangepast: 22 augustus 2019 15:52
Beeld © iStock

Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te gaan mediteren. Pip besloot een voedingssupplement te gaan gebruiken, gewoon om een tikkeltje gezonder te worden. Dat had niet alleen een onverwacht lichamelijk effect, maar het zette nog veel meer gezonde keuzes in gang.

Als student is het best lastig om gezond te leven, zegt Pip van Kan (21) uit Eindhoven. "Gezond eten kost veel tijd om te bereiden en geld om de goede producten te kopen. Dat geldt voor iedereen, maar ik geloof dat het voor studenten extra lastig is. We hebben het hartstikke druk en hebben weinig te besteden, dus voor ons moet het allemaal snel en goedkoop zijn. Dan ga je niet elke dag uitgebreid koken of meal preppen. Zeker niet als de snackbar tegenover je huis is. Ik merkte dus dat ik veel minder gezond was gaan eten sinds ik studeerde. Dat wilde ik wel veranderen, maar ik wist niet zo goed hoe."

Ook sporten deed ze niet. "Dat had vooral te maken met mijn eczeem, waar ik al mijn hele leven last van heb. Ik kon wel gaan sporten voor een mooi lichaam. Maar als je mij in bikini zag, dan zag je toch altijd eerst die eczeem. Daardoor verloor ik de motivatie om te sporten: het had wat mij betreft geen zin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De voedseltrends van 2019

Drankje in een zakje

"Mijn moeder was in die tijd bezig met een voedingssupplement; geperste zaden. Ze zei dat ik dat ook eens moest proberen, omdat het allerlei positieve gezondheidseffecten zou hebben. M'n moeder heeft altijd al wat gehad met alternatieve geneeswijzen. Ik had daar juist altijd wat tegen, dus ik hield het in eerste instantie af. Tot ik besefte dat die zaden gewoon voeding zijn en dat het een simpele manier was om iets meer vitamines binnen te krijgen. De zaden zijn geperst tot een drankje, wat in een zakje zit. Je drinkt het in één keer op, heel makkelijk."

Pip ging dus overstag. "En ik merkte inderdaad effect. Als eerste merkte ik dat ik meer concentratie had, maar na verloop van tijd begon opeens ook mijn eczeem te verdwijnen. Dat terwijl ik mijn hele leven nog nóóit iets had gevonden om van de eczeem af te komen. Ik heb allerlei zalven gebruikt, maar niets hielp echt. Die zalfjes behandelen de eczeem van buitenaf. Daarmee wordt het wel minder, maar je pakt het probleem niet aan. De eczeem breekt dan later weer opnieuw uit. Maar nu ben ik vrijwel helemaal eczeemvrij. Alleen als ik veel stress heb, komt het soms nog opzetten. Blijkbaar was het voor mij nodig om aan mijn voeding te gaan werken, om van de eczeem af te komen. Ik drink nu elke dag zo’n zakje geperste zaden, het zit standaard in m’n tas."

"Pas als je geen eczeem meer hebt, realiseer je je wat een groot deel die jeuk van je leven uitmaakt. Sinds ik er vanaf ben, leef ik op veel meer vlakken een stuk gezonder."

Positieve switch

"Pas als je geen eczeem meer hebt, realiseer je je wat een groot deel die jeuk van je leven uitmaakt", zegt Pip. "Sinds ik er vanaf ben, leef ik op veel meer vlakken een stuk gezonder. Nu heb ik bijvoorbeeld wél de motivatie om te gaan sporten en een fit lichaam te krijgen. Sindsdien sport ik dus twee keer per week. Ook probeer ik nu geen frisdrank meer te drinken, maar water met fruit te nemen. Een positieve switch omzetten in je leven kan dus leiden tot meer positieve switchen. Het geeft de motivatie om die gezonde vibe verder door te zetten."

Pip wil benadrukken hoe belangrijk voeding is en wat het van binnenuit voor je kan doen. "Voor mij zijn het de zaden die het doen, maar als mensen een andere manier vinden om gezonder te eten, dan kun je ditzelfde effect krijgen. Ik begon met die zaden om op een zo makkelijk mogelijke manier wat extra vitamines binnen te krijgen. Dat mijn eczeem ervan zou afnemen, had ik nooit verwacht. Mensen denken te vaak dat er geen verbetering meer mogelijk is. Dat idee moet eruit, want het blijkt dus wel te kunnen."

Wat zegt de gezondheidsexpert?

"In het verhaal van Pip herken ik enkele barrières voor gedragsverandering. Wat mij als eerste opvalt bijvoorbeeld, is haar idee dat gezond eten veel tijd en geld kost", zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum en spreker op Healthy Fest. "Als dat in je hoofd zit, is het vaak een grote stap om gezonder te gaan eten. Gezond eten betekent niet meteen dat je heel uitgebreid moet gaan koken en het hoeft ook niet duur te zijn. Het is belangrijk dat mensen zichzelf hiervan gaan overtuigen." Groente hoeft bijvoorbeeld niet rechtstreeks van de groenteafdeling te komen, zegt Hermans. "Het kan ook diepvriesgroente of groente uit pot zijn: daar zitten net zoveel voedingsstoffen in. Dat scheelt geld en het is heel makkelijk te bereiden."

"Pip maakt een goed punt, dat een gezondheidskeuze wel moet passen in je leven. Dat klopt; als je het nieuwe gedrag lang wil volhouden moet het wel aansluiten bij jouw dagelijks leven. Dus als jij het heel druk hebt of weinig te besteden hebt, dan zul je inderdaad je eigen weg daarin moeten vinden. Als er een snackbar tegenover jouw huis zit, is dat verleidelijk, omdat je daar snel en goedkoop eten kunt halen. Een kant-en-klaar maaltijd in de supermarkt is ook snel, maar niet per se goedkoop. Ook hier zie je dat gedragsverandering moeite kan kosten. Door echter goed voorbereid boodschappen te doen, een lijstje te maken en aanbiedingen in de gaten te houden, kun je goedkoper uit zijn. Ook hier speelt houding ten opzichte van gezond eten weer een rol. Gezond eten is ook gewoon een aardappel, flink wat groente en een stukje vlees of vegavariant. Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan om een Schijf van Vijf maaltijd te kunnen koken."

Wat je bij Pip mooi ziet, is dat een succeservaring ook andere positieve veranderingen in gang kan zetten. "Daarom adviseer ik ook altijd om kleine concrete doelen te stellen, in plaats van één groot doel wat eigenlijk een onhaalbare stip op de horizon is", zegt Hermans. "Pip merkt dat één kleine verandering positieve effecten op haar gezondheid heeft en gaat daarna kijken welke kleine doelen ze nog meer kan stellen. Ze drinkt nu bijvoorbeeld ook geen frisdrank meer. Daar is voor veel mensen gezondheidswinst mee te behalen, dus dat moedig ik zeker aan."

Over het effect van de geperste zaden kan Hermans niet veel zeggen. "Dat effect ken ik niet. De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig.  Alleen specifieke groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben worden geadviseerd om bepaalde supplementen te nemen: zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Val je niet onder zo’n groep maar wil je toch supplementen nemen, doe dat dan op basis van professioneel advies. Maar kijk altijd eerst naar je eigen eetgedrag, of daar nog ruimte voor verbetering is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore