Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

Beeld © iStock

Het belooft weer een heftig hooikoortsjaar te worden, zo verwachten experts. Dat is geen prettige boodschap voor de anderhalf miljoen Nederlanders die aan hooikoorts lijden. Die krijgen dit jaar waarschijnlijk maximaal last van een lopende neus, niesbuien, hoofdpijn, jeukende en tranende ogen, een piepende ademhaling en/of vermoeidheid. Maar je kunt er iets aan doen om de klachten binnen de perken te houden.

1. Kies de juiste medicijnen

Het is niet altijd eenvoudig om het voor jou meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt zelf verschillende middelen  - neussprays, oogdruppels, misschien zelfs hooikoortstape- uitproberen, maar let wel goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

2. Begin op tijd met slikken

Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van hooikoortsmedicijnen. Je kunt het beste vroeg beginnen: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

3. Mijd pollen zo veel mogelijk

In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen: daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... hooikoorts

4. Zoen veel

Een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

5. Kies het juiste moment om te gaan sporten

De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook 's ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

6. Boek een strandvakantie

In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. Dat is dus de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Zoek je een land waar je in de zomer helemaal geen last hebt van je hooikoorts, dan is IJsland een goede optie.

7. Hou je huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis 's ochtends, dan is de concentratie pollen buiten het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Je kunt je daarom beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. Was ook regelmatig je haren.

Esmiralda
Lees ook:
Esmiralda (45) genas van hooikoorts na hypnose: 'Nog nooit zo'n mooi jaar gehad'

8. Smeer vaseline rond de neus

Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline rond hun neusgaten smeren. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline en kan zo niet de neus in. 

9. Nachtlenzen 

Iedere lenzendrager met hooikoorts weet: tranende ogen, jeuk én lenzen gaan niet samen. Wil je overdag goed kunnen zien, maar geen lenzen dragen, probeer dan eens nachtlenzen. Doordat je deze ’s nachts draagt, blijven de pollen niet tussen het oog en de lens zitten.

10. Niet wrijven, gebruik een washandje

Je kunt beter niet in je jeukende ogen wrijven, omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels te koop die brandende ogen kalmeren.

11. Houd je huisdieren schoon

Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Het is daarom goed om de dieren regelmatig te wassen of te borstelen.