Gezondheid

Diarree, kramp en vermoeidheid: dit is colitis ulcerosa

08 mei 2019 11:33 Aangepast: 10 mei 2019 11:34
Beeld © GettyImages

'Miljoenen Nederlanders hebben buikklachten', kopten we deze week. In het artikel vertelt Renske Ros hoe het is om te leven met colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Maar wat is dat precies voor ziekte?

Als donderslag bij heldere hemel werd Renske op haar 29e ineens ziek. Ze bleek colitis ulcerosa te hebben, een bijzonder ongemakkelijke aandoening, omdat je zomaar op ieder moment naar de wc kan moeten - en daar ook geen moment mee kunnen wachten. Samen met Gezondheidsplein.nl kijken we naar wat deze ziekte precies behelst en ook naar wat er aan behandeling mogelijk is.

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische darmziekte waarbij de dikke darm ontstoken is. De binnenkant van de darm (het slijmvlies) wordt rood en zwelt op. Vervolgens kunnen er zweren ontstaan. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies van de dikke darm, maar kan zich wel uitbreiden over de gehele dikke darm. De klachten en darmproblemen die ontstaan door de ontsteking en zweren komen regelmatig terug.

Daarnaast is het goed om te weten dat de ziekte wel gelijkenis heeft aan de bekendere ziekte van Crohn, maar niet hetzelfde is. Hier kan je meer lezen over de verschillen.

De oorzaak

De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is niet bekend. Er zijn wel factoren bekend die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van ontstoken darmen:

 • Het afweersysteem. Je afweersysteem beschermt je normaal gesproken tegen indringers zoals bacteriën en virussen, maar kan ook in de war raken en je eigen lichaam aanvallen. We spreken dan van een auto-immuunreactie.
 • Bacteriën. De bacteriën die van nature aanwezig zijn in je verteringsstelsel kunnen van invloed zijn op het ontstaan van colitis ulcerosa.
 • Erfelijkheid. Het lijkt erop dat een erfelijke factor een rol speelt bij colitis ulcerosa. Als iemand in je familie deze ziekte heeft, dan is de kans licht verhoogd dat je het zelf ook hebt of krijgt.
 • Stress. Stress kan zorgen voor ergere klachten, maar lijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van de ziekte.

De symptomen 

Symptomen of kenmerken die kunnen voorkomen bij colitis ulcerosa zijn:

Soms komen ook andere klachten voor:

De diagnose

Als er een vermoeden is dat je colitis ulcerosa hebt dan kan je arts de volgende onderzoeken doen om tot een diagnose te komen:

 • Bloedonderzoek. Bij het bloedonderzoek wordt vooral gekeken naar de aanwezigheid van ontstekingscellen en of je wellicht last hebt van bloedarmoede.
 • Ontlastingsonderzoek. Om uit te sluiten dat je last hebt van een bacteriële infectie, wordt je ontlasting onderzocht.
 • Endoscopie. Bij een endoscopie worden je darmen van de binnenkant bekeken. Dit doet de arts door een flexibele slang met een camera in de darm te brengen via de anus.
 • Virtuele coloscopie. Bij deze mogelijkheid wordt er geen gebruik gemaakt van een flexibele slang om de binnenkant van de darmen te bekijken, maar worden uitgebreide beelden gemaakt met behulp van een CT- of MRI-scan.

Behandeling van colitis ulcerosa

Als de diagnose colitis ulcerosa is gesteld, kan begonnen worden met de behandeling. Er zijn twee behandelmethoden mogelijk: medicijnen of een operatie. Er bestaat geen bewijs dat specifieke voeding of een specifiek dieet invloed hebben op colitis ulcerosa. Het is natuurlijk wel belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. 

Medicijnen

Een behandeling met medicijnen kan colitis ulcerosa niet genezen. Er wordt naar gestreefd om de symptomen te verminderen en de ontstekingen te remmen. Hierdoor kun je klachtenvrij worden. Medicijnen die gebruikt kunnen worden zijn:

 • Diarreeremmers. Deze medicijnen remmen je diarree. Ze helpen verder niet tegen de ontstekingen.
 • Ontstekingsremmers. Deze medicijnen remmen de ontstekingen in de darmen.
 • Antibiotica. Als je een bacteriële infectie hebt die de symptomen van colitis ulcerosa verergert, dan kan dit worden tegengegaan met antibiotica.
 • TNF-blokkers. Deze medicijnen remmen TNF, een stof die belangrijk is bij het ontstaan van een ontsteking.
 • Immunosupressiva. Deze medicijnen onderdrukken het afweersysteem, waardoor er minder ontstekingsreacties ontstaan.

Operatie 

Als medicijnen niet genoeg helpen dan kan je arts een operatie voorstellen. Hierbij kan het ontstoken deel van de darm verwijderd worden. Dit heeft grote gevolgen voor je leven. Als een deel van de darm verwijderd wordt, dan kan er tijdelijk een stoma aangelegd worden om je darmen rust te geven. Na enige tijd mag je eigen darm alle taken weer overnemen. Als je dikke darm volledig verwijderd is, dan kun je een permanent stoma krijgen. Soms kan er van het einde van je dunne darm een pouch gemaakt worden. Een pouch is een kunstmatige endeldarm. Als je een pouch krijgt, hoeft er geen stoma aangelegd te worden en kan de ontlasting via de natuurlijke weg het lichaam verlaten.

Voor dit artikel werkten we samen met gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over aandoeningen, symptomen en behandelingen, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore