Ga naar de inhoud
Gezondheid

Nederlandse startup maakt super studiepil, werkt dat?

In Amerika zijn ze al langer populair, maar in Nederland zijn ze nog niet echt doorgebroken: pillen om de concentratie te bevorderen. Ook wel "super studiepillen" genoemd op buitenlandse campussen. Een Nederlands bedrijf heeft een eigen versie ontwikkeld.

Wimme Klaver, één van de bedenkers van Study Buddy, kwam op het idee tijdens zijn eigen studie. Een pil ontwikkelen is niet het gemakkelijkste project, maar dat weerhield de (destijds) student Sociale- en organisatiepsychologie​ niet.

"We zijn met mensen gaan praten die verstand hebben van voedingsmiddelensupplementen en farmacie. Via een producent waar we mee in gesprek waren, kwamen we uiteindelijk in contact met een farmaceut die ons kon helpen met de ontwikkeling van de pil", vertelt hij. Veel beroepsgroepen staan niet bepaald te springen als iemand 'met een goed idee' komt. "We hebben ook veel 'nee' gehoord", vertelt hij. "Maar we merkten wel dat het hielp dat we studenten waren en iets cools wilden doen."

'Ik haalde een tien voor mijn examen'

Het resultaat: Study Buddy. Een pil die er naar eigen zeggen voor zorgt dat je concentratie verhoogd wordt en je minder moe wordt. Het product bevat volgens de website alleen natuurlijke ingrediënten. "Wij hebben daar als afnemer geen vergunning voor nodig, maar onze producent wel. Die moet aantonen dat er met kwalitatief goede producten en onder de juiste omstandigheden gewerkt wordt", zegt hij.

In mei steeg de omzet van de verbeterde formule "met een paar honderd procent". Hoeveel hij er precies heeft verkocht, wil Klaver niet zeggen. "De aantallen gingen van een aantal honderd naar een aantal duizend." De feedback van klanten is positief, zegt hij. Voor het eind van het jaar wil hij ook met een pil voor werkenden op de markt komen. "En ik heb zelf vorig jaar een aantal stoffen gebruikt uit Study Buddy om mijn laatste tentamen te maken. Daar haalde ik een tien voor."

'We moeten onze klanten onderwijzen'

Op internet zijn de reacties wisselend. De redacteuren van de Nationale Onderwijsgids merkte weinig tot geen verschil. Ook Klaver merkt terughoudendheid. "We zijn een soort van voorloper op dit gebied. We merken ook dat onze klanten daardoor moeten onderwijzen. Veel mensen denken aan medicijnen of drugs. Terwijl het gewoon een voedingssuplement is. We horen veel dingen voorbij komen. We zeggen tegen de meeste mensen: probeer het maar gewoon. Dat is de beste manier om er zelf een mening over te vormen."

De pil bestaat vooral uit aminozuren, vitaminen en cafeïne. Op de website met de ingrediëntenlijst staan linkjes naar onderzoeken met een relatief kleine respondentgroepen. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit was eerder tegen Editie NL sceptisch over de werking: "De meeste middelen die het concentratievermogen kunnen verhogen bestaan vooral uit milde ingrediënten zodat ze mogen worden aangeboden. Dat betekent ook dat ze nauwelijks effect hebben. Er zitten stoffen in die op lange termijn eventueel helpen, maar niet een half uur voor je tentamen."

Voedingscentrum: 'Pas op'

Het Voedingscentrum sluit zich daarbij aan. "De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf heb je geen extra vitamines nodig. Choline, vitamine B12 en B6 komen in gewone voedingsmiddelen voor, bijvoorbeeld in melk, eieren en vlees", schrijft voorlichter Patricia Schutte.

De stof cafeïne kan de concentratie en prestatie verbeteren en verdrijft vermoeidheid, maar zit van nature ook in bijvoorbeeld koffie of thee. Een ander ingrediënt, tyrosine, kan het lichaam zelf aanmaken, zegt Schutte. "De 'Studdy Buddy' bevat van sommige vitaminen meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voornamelijk een teveel vitamine B6 kan gezondheidsklachten geven", laat ze weten.

Daarnaast adviseert ze om eerst met een arts te overleggen voordat je het product gebruikt. "Dat het gemaakt is van natuurlijke ingrediënten, is geen garantie voor de veiligheid. Kruidenpreparaten met Ginkgo biloba of groene thee-extract kunnen bijvoorbeeld gezondheidsrisico's veroorzaken in combinatie met medicijnen. Neem uit voorzorg ook geen kruidenpreparaten als je zwanger bent."

Meer op rtlz.nl: