Recept van de week

Aspergetijd!

02 april 2019 21:00 Aangepast: 05 april 2019 10:55

Met asperges kun je eindeloos variëren, maar laten we het seizoen beginnen door het ‘witte goud’ op klassieke wijze te bereiden met beenham, ei en notenboter.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 4 eieren
  • 1 kg witte asperges, schoongemaakt
  • 1 tl suiker
  • 250 g roomboter
  • 2 stukjes foelie en mespuntje geraspte foelie (mag ook nootmuskaat zijn)
  • zout
  • 2 kropslaharten, in vieren, houd de grotere bladeren van de slakroppen apart
  • 300 g gerookte beenham (van goede kwaliteit), in dikkere plakjes
  • 4 el geknipte tuinkers
  • 300 g krieltjes in schil, nieuwe oogst

Ook nodig: aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen.

Zo maak je het:

Kook de eieren in 8 minuten hard. Schep ze over in een kom met koud water zodat ze niet verder doorgaren. Pel de eieren en zet opzij.

Zet de schoongemaakte asperges met de toppen omhoog in het mandje van de aspergepan en zet het mandje terug in de pan. Schenk er zo veel water bij, dat alleen de toppen nog boven het water uitsteken. Voeg 1 theelepel suiker, 50 gram roomboter, 2 stukjes foelie (of nootmuskaat) en een snuf zout toe. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook en kook de asperges 3 tot 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur uit en laat de asperges met het deksel op de pan10 tot 15 minuten staan. De precieze tijd hangt af van de dikte van de asperges. Haal het mandje uit de pan en laat de asperges goed uitlekken.

Smelt 200 gram boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Schep de eiwitten die naar boven komen drijven van het oppervlak. Haal, zodra de boter nootachtig gaat ruiken, de pan van het vuur. Zeef de boter door een koffiefilter of een hele fijne zeef boven een schone pan en houd warm tot gebruik.

Leg de uitgelekte asperges op een schaal. Lepel er 2 tot 3 eetlepels notenboter over. Breng op smaak met zout en een mespuntje geraspte foelie (of nootmuskaat).

Roerbak de kropslaharten 2 minuten in een hapjespan tot ze aan de buitenkant iets slinken, maar van binnen nog hard en knapperig zijn. Verdeel de kropslaharten over 4 borden en schep er de slabladeren, ham en asperges bij. Snijd de eieren met een eiersnijder in dunne plakjes en leg ze bij het aspergegerecht. Garneer met de tuinkers en druppel er nog een klein beetje notenboter over. Serveer eventueel met gebakken krieltjes in schil.

Asperges
Dé voorjaarsgroente bij uitstek is de asperge. Ieder jaar kijken mensen reikhalzend uit naar ‘het witte goud’, verkrijgbaar in de periode van begin april tot en met 24 juni. Daarnaast kennen we ook de groene en paarse asperges, die gedurende het hele jaar verkrijgbaar zijn. Het boek Asperges van Jessica Lek geeft je 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Klassiek gekookt met beenham, ei en notenboter of gegrild op de barbecue. Van romige soep tot hartige aspergequiche, verwerkt in een risotto met venkel of lasagne met palmkool.

`