De mooiste

Marath(on)gezond

02 april 2019 12:44 Aangepast: 05 april 2019 10:54
Beeld © GettyImages

Deze zondag is de marathon in Rotterdam, ook wel bekend als de mooiste marathon van Nederland. Maar liefst 17.000 hardlopers zullen de beruchte 42 kilometer en 195 meter proberen te bedwingen. Maar is dat eigenlijk wel gezond?

Het zou maar slecht zijn voor knieën, dat rennen. En je hoort toch weleens dat iemand last kreeg van z'n hart? Sommige mensen grijpen dat zelfs aan als excuus om überhaupt niet met hardlopen te beginnen, en dan zéker niet zo lang. Maar is die angst wel gegrond?  

Langer leven

Om te beginnen: dat hardlopen in het algemeen gewoon goed voor je is, schrijft dokterdokter.nl, is al uit veel onderzoeken gebleken. Wie regelmatig z'n renschoenen aantrekt, leeft gemiddeld langer, loopt minder risico op gezondheidsproblemen en zit ook psychisch lekkerder in z'n vel. 

Maar geldt dat ook als je je lijf voor zo'n extreme uitdaging stelt als een marathon? Ook van de sporten die getraind aan de start verschijnen, loopt één op de vijf een blessure op tijdens de wedstrijd. Veel genoemde klachten tijdens de training en de wedstrijd zijn maag-darmproblemen, blessures aan de enkels of knieën en zelfs hartfalen

Het is dus niet zo gek dat sommigen zeggen dat mensen nou eenmaal niet gebouwd zijn op het lopen van een marathon. Ons skelet zou dat urenlange gedreun simpelweg niet kunnen verdragen. Bij iedere landing worden de knie en enkel van het voorste been belast met wel met vier tot vijf keer het lichaamsgewicht - en reken maar eens uit hoe veel passen er in die enorme afstand van een marathon gaan... Kort en goed: hoe langer en sneller iemand loopt, hoe groter de kans op een blessure. 

Ongezond imago

En toch kan je niet zeggen dat het ongezond is om een marathon te lopen. Dat beeld wordt vooral veroorzaakt door hardlopers die zich niet genoeg of niet goed hebben voorbereid. Een vertekend beeld dus, want volgens sportartsen kan een marathon rennen zeker geen kwaad voor wie op de juiste manier traint. 

Tot die o zo belangrijke voorbereiding hoort bijvoorbeeld goed eten en drinken, ook tíjdens het lopen. Een marathon is voor een mens eigenlijk zeven kilometer te lang. Na de 35e kilometer zijn de koolhydraten in je lijf op, ongeacht hoeveel borden pasta en havermout je van te voren hebt gegeten. Als je lijf het niet gewend is, schakelt het niet probleemloos over op vetverbranding en moet je in de weer met gels en sportdrankjes. En als je dat niet al tijdens de training mee hebt geoefend, kan dat tot maag- en darmproblemen leiden: die kunnen die extra suikers en koolhydraten tijdens het rennen niet zomaar verwerken. 

Op controle

Ook is het geen slecht idee om een algemene check te laten doen bij de huisarts voordat je de uitdaging aangaat. Dat heeft vooral met het hart te maken. Je kent vast de verhalen over mensen die hartproblemen krijgen in voorbereiding op of tijdens de wedstrijd. Italiaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat ongeveer 80% van de sporters die tijdens het hardlopen werden getroffen door een infarct, al eerder signalen kregen die wezen op hartfalen, maar die negeerden. Een controle kan dus geen kwaad.

En bovendien is het geen bewijs dat rennen ongezond voor je zou zijn. "Zonder sport zouden er veel meer gevallen van hartfalen voorkomen", zegt sportarts M. van der Werve tegen dokterdokter.nl. Regelmatig sporten en bewegen is volgens de arts juist een goede bescherming tegen het krijgen van hart en vaatziektes. De kans op plotselinge dood tijdens inspanning is bij getrainde sporters meer dan tien keer zo klein. Een totaal gebrek aan beweging is volgens Van der Werve net zo'n gevaarlijke risicofactor als bijvoorbeeld roken. 

Kortom: breng een bezoekje aan de huisarts, download een gedegen trainingsschema (waar je je aan houdt) en oefen goed met voldoende eten en drinken. Ook leuk: ga op les bij een renclub. Daar kunnen ze je looptechniek onder de loep nemen en verfijnen zodat je de kans op blessures verkleint - en het is nog gezellig ook. Dan kan ook jij volgend jaar op een veilige en gezonde manier meerennen in Rotterdam.

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over sport en beweging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore