Transplantatie

Nina (35) is eerste hiv-patiënt ooit die nier doneert aan andere hiv-patiënt

29 maart 2019 09:14 Aangepast: 29 maart 2019 09:24
Nina Martinez (35) is de eerste hiv-patiënt ooit die een nier doneert aan een ander hiv-patiënt. Beeld © AFP

Een uniek momentje in de gezondheidszorg: voor het eerst heeft een hiv-patiënt in Amerika een nier gedoneerd aan een andere patiënt die óók hiv heeft. Nina Martinez werd geïnspireerd door een aflevering van Grey's Anatomy en wist: ik wil de eerste hiv-patiënt zijn die een orgaan doneert.

Nina Martinez, 35, keek de doktersserie Grey's Anatomy en kwam zo op het idee om een nier te doneren. Ze besefte dat dat moeilijk zou zijn – of misschien wel onmogelijk – omdat ze hiv had, en het alom bekend was dat een orgaan doneren met hiv, een groot risico met zich meebrengt voor de donor.

Artsen gingen er tot nu toe vanuit dat een hiv-besmetting de kans op nierziekten vergrootte. Maar Nina stapte naar het John Hopkins-ziekenhuis in Baltimore en liet zich onderzoeken, schrijft de BBC

Primeur

De uitslag: Nina kon, ondanks haar hiv-besmetting, een nier doneren dankzij nieuwe medicijnen die ze na de operatie zou krijgen. Het gaat om zogenoemde nieuwe antiretrovirale middelen, ook wel aidsremmers genoemd. "Ik wilde meedoen aan deze primeur", vertelt ze aan de BBC. "Ik wist dat ik degene was waar ze op wachtten."

"Het is de eerste keer ter wereld dat een hiv-patiënt toestemming heeft gekregen om een nier te doneren", zegt dokter Dorry Segev van het John Hopkins ziekenhuis, die de operatie uitvoerde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eerste baby geboren uit baarmoeder van overleden donor: 'Belangrijke ontwikkeling'

'Heel dankbaar' 

De ontvanger van de nier wenst anoniem te blijven, maar zegt 'ongelooflijk dankbaar' te zijn. Met zowel de ontvanger als met Nina gaat het goed. "Ik vond het heel spannend", zegt Nina. "Maar iedereen die overweegt om hetzelfde te gaan doen als ik, wil ik zeggen: het is te doen. Ik ben benieuwd wie de eerstvolgende donor met hiv zal zijn."

Nina Martinez met de artsen die haar opereerden. Nina Martinez met de artsen die haar opereerden.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore