Gezondheid

Make-up op of make-up af?

20 maart 2019 14:21 Aangepast: 22 maart 2019 12:05
Beeld © GettyImages

Lekker tutten, experimenteren met de meest mooie kleuren en nieuwe technieken of gewoon een snel mascaraatje: voor veel vrouwen is een make-upsessie een onmisbaar onderdeel van de ochtend of voor het uitgaan. Maar is dat eigenlijk wel goed voor je huid?

Afgelopen maandag kon Roxeanne Hazes op veel lof rekenen op Instagram. Ze plaatste een foto van zichzelf zonder make-up en dat vonden veel van haar volgers prachtig. En waar het voor Roxeanne een no makeup Monday was, zijn er ook sterren die tegenwoordig nagenoeg altijd make-uploos door het leven gaan. Zangeres Alicia Keys bijvoorbeeld, die al sinds 2016 voor au naturel kiest, ook op de rode loper.

Alicia Keys bij de Grammy awards, afgelopen februari Alicia Keys bij de Grammy awards, afgelopen februari

Voor de zangeres draait het leven zonder make-up er vooral om dat ze niet aan de verwachtingen van anderen wil moeten voldoen. En ook Roxeanne kijkt visagie-vrij vol trots de camera in. Maar vaak speelt er ook een andere reden om af en toe een tijdje onbeschilderd door het leven te gaan: het zou goed zijn voor je huid. Is dat ook echt zo? Dokterdokter.nl zocht het voor je uit.

Is make-up gebruiken ongezond?

Nee hoor. De controle op make-up is in Europa heel streng. In een speciale cosmeticaverordening liggen alle eisen en regels om make-up en andere cosmeticaproducten op de markt te brengen, vastgelegd. En die regels worden ook streng gecontroleerd. 

Toch kan het weleens gebeuren dat er toch schadelijke stoffen worden gevonden in make-up. In 2007 bijvoorbeeld vond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit lood in lipsticks die bij ons in de schappen lagen. Gelukkig niet in zo'n concentratie dat het ongezond zou kunnen zijn. En: het kan gebeuren. Kleine hoeveelheden toxische stoffen kunnen in de grondstoffen zitten waar de cosmetica van gemaakt wordt, en dat valt eigenlijk niet te voorkomen - en op dit niveau kan het eigenlijk ook geen kwaad. Maar ze mogen dus niet bewust aan het product worden toegevoegd.

Schadelijke gewoonten

Het gebruik van make-up op zich is misschien niet schadelijk, maar je kan het je huid wel degelijk lastig maken als je er verkeerd mee omgaat. Slechte gewoonten die je maar beter zo snel mogelijk kan afleren zijn bijvoorbeeld:

Make-up lenen

Het is zo gezellig, lekker samen voor de spiegel. En dan kan je toch best even de mascara of rouge van je beste vriendin lenen? Nou, doe maar niet. De kans is groot dat daar enorm veel bacterieën op zitten opgehoopt. Zo loop je snel bijvoorbeeld een ooginfectie op, wat makkelijk te voorkomen was geweest.

Make-up niet goed opbergen

Er zitten allerlei conserveringsmiddelen in make-up, maar die kunnen afbreken als ze te lang aan licht en warmte worden blootgesteld. Neem na het opmaken dus even de moeite om alles netjes op te bergen, dan krijgen bacteriën minder kans. 

Toch gebruiken na...

Ook make-up-producten hebben een houdbaarheidsdatum. Je bent misschien geneigd daar niet op te letten, maar je loopt wel degelijk een risico: de conserveringsmiddelen raken langzaamaan uitgewerkt, bacteriën kunnen hun gang gaan en tot infecties en uitslag leiden. 

Hello sunshine

Het is sowieso oppassen in de zon en helemaal als je make-up draagt. De glans ervan werkt als het ware als een vergrootglas. Neem bijvoorbeeld transparante lipgloss: op een zonnige dag trekt dat schadelijke uv-stralen naar je lippen, die daardoor flink kunnen verbranden. Pijnlijk en niet zo charmant op je duckfaceselfie. 

Opgemaakt naar bed

De dag is op, je energie ook en je wil maar een ding: lekker je bed induiken. Dan kan het best een opgave lijken om nog uitgebreid je gezicht te poetsen. Maar doe dat toch maar. Haal op z'n minst je mascara en eyeliner eraf: dat kan in je ogen terecht komen en daar de boel flink irriteren. En oude foundation en poeders en dergelijke kunnen, als je niet even je gezicht schoonmaakt, op je kussen ophopen. Geen fris idee en niet fijn voor je huid.

Make-up op maat

Kijk daarnaast bij het kiezen van cosmetica goed naar je eigen huid. Ben je heel gevoelig en heb je snel last van allergische reacties? Laat je dan goed adviseren door een schoonheidsspecialiste of een dermatoloog. Die kunnen kijken wat jouw huidtype is of op welke stoffen jouw huid slecht reageert. Let op: het is niet zo dat je met hypoallergene make-up een allergische reactie helemaal kan vermijden. Wel is de kans daarop wel een stuk kleiner.

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer tips over uiterlijke verzorging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore