Ga naar de inhoud
Beauty

Glad & glanzend: scrubben is goed voor je

Beeld © GettyImages

Een stralende huid, dat willen we allemaal wel. Scrubben kan daarbij helpen, zowel voor je lijf als voor je gezicht. Maar niet elke scrub is geschikt voor elk lichaamsdeel. En hoe vaak mag je het eigenlijk doen?

Waarom zou je?

Waarom zou je eigenlijk scrubben? Eigenlijk is je huid zich continu aan het vernieuwen. Jonge mensen hebben ongeveer iedere 25 dagen een geheel nieuwe huid, maar dat gaat langzamer naarmate je ouder wordt. Van al die dode huidcellen verlies je er een boel, maar er blijven er ook veel achter. Dat toont dof en schilferig, dus mooi als je die met een goede scrub-beurt kan lossen - en dan daaronder een glanzende, gladde huid tevoorschijn tovert.

Daarnaast kan je met scrubben pukkeltjes en puistjes verminderen, ingegroeide haartjes losmaken, en littekens laten vervagen. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van je huid vertraagt. 

Scrubben of peelen?

Scrubben en peelen wordt nog weleens door elkaar gehaald en ze hebben ook wel wat met elkaar gemeen. Maar het zijn toch echt verschillende behandelingen. Als je met een korrelig product - zout bijvoorbeeld, of suiker - over je huid wrijft of laat wrijven en zo de dode huidcellen 'afschuurt', heet dat scrubben. 

Bij een peeling komen geen (of héle fijne) korreltjes kijken. In plaats daarvan worden de overtollige huidcellen losgeweekt met fruitenzymen of fruitzuren. Voor die eerste - enzymatische peelings - zijn vruchten als bijvoorbeeld papaja, pompoen, cranberry en ananas geschikt. In het tweede geval gaat het om chemische peelings, voornamelijk met glycolzuur en salicylzuur, waarmee de dode huid verwijdert wordt.  

Wat past het best bij jou?

Een schoonheidsspecialiste kan je adviseren wat er het best bij jouw specifieke huid past. Maar in het algemeen geldt het volgende:

Scrub away

Voor je gezicht moet je wel een beetje uitkijken met scrubben. Je huid is daar een stuk dunner en gevoeliger dan van de rest van je lichaam. Daarom moet je een product gebruiken met een zo fijn mogelijk korreltje en daarna je gezicht goed insmeren met een masker of een voedende crème. Let op: rond je ogen kan je zelfs beter helemaal niet scrubben. Je lippen krijg je weer zacht en glad door met alleen een beetje water en een zachte tandenborstel over je lippen te 'poetsen'. Als je last hebt van een gevoelige huid, of acne, kan je het scrubben beter helemaal overslaan, omdat je huid dan snel beschadigt. 

Gelukkig kan de rest van je lichaam meer hebben, vooral als je een normale, gecombineerde of vette huid hebt. Onder de douche kan je je dode huidcellen te lijf gaan door bijvoorbeeld met scrubzout of een speciale handschoen zachtjes rondjes te draaien over je huid. Waar je huid ruw aanvoelt, kan je het wat steviger aanpakken. Na het afdrogen is een vochtinbrengende lotion geen overbodige luxe. 

Peel away

Je gezicht kan je, als je een gevoelige huid hebt, het beste exfoliëren met een enzymatische peeling. Omdat je niet aan het 'schuren' bent, heeft je huid er minder onder te lijden. En zo'n peeling werkt ook nog eens tegen schadelijke bacterieën. Dit werkt ook goed bij huidaandoeningen als rosacea of acne. Heb je een vette huid? Dan heb je meer baat bij een chemische peeling met salicylzuur. Tegen beginnende rimpeltjes en pigmentvlekken kan behandeling met glycolzuur helpen. 

Zo pak je het aan

  • Scrub vooral niet te vaak. Voor een normale of vette huid is een of twee keer per week voldoende en als je een gevoelige huid hebt, kan je het maar beter beperken tot eens in de veertien dagen.   
  • Ga niet al te grondig te werk. Als je oude huidcellen verwijderd zijn, komt daaronder je nieuwe poezielige huidje tevoorschijn en die wil je natuurlijk niet beschadigen. Pak het voorzichtig aan dus, anders moet je het met huidirritatie of wondjes bekopen - precies het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.   
  • Verleidelijk, maar niet aan te raden: scrubben wanneer je verbrand bent, eczeem hebt of je huid op een andere manier geïrriteerd is. Dat werkt het genezingsproces juist tegen. 

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer tips voor een goede verzorging van je huid.