Ga naar de inhoud
Kwaliteit niet gegarandeerd

Zelf medicijnen bestellen fluitje van een cent: 'Gevaarlijk en volstrekt ongewenst'

Beeld © ANP XTRA

Het is niet moeilijk om zware, soms verslavende medicijnen te bestellen op internet. De Consumentenbond waarschuwt ertegen: de kwaliteit is niet gegarandeerd. Sommige pillen zijn nep of verkeerd gedoseerd, andere medicijnen bevatten onzuiverheden.

Mensen die medicijnen op internet bestellen, hebben bijvoorbeeld aandoeningen waarvoor ze zich schamen, zegt woordvoerster Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Denk aan soa's, erectieproblemen of depressies. Anderen zijn verslaafd, maar er zijn ook mensen die niet weten dat je voor bepaalde medicijnen een recept nodig hebt."

Steekproef

De medicijnen komen vaak via een omweg bij de patiënt terecht. "Je vult een online vragenlijst in. Een buitenlandse arts schrijft de medicijnen voor en stuurt het recept naar een buitenlandse apotheek. Die stuurt de medicijnen dan naar een adres in Nederland." Zo ontving de Consumentenbond bij een steekproef een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië.

Medicijnen
Lees ook:
Medicijnen steeds vaker niet leverbaar: 'Het is dweilen met de kraan open'

In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Een gediplomeerde arts kan beoordelen of een geneesmiddel wel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen.

Sommige van de webwinkels die werden onderzocht door de Consumentenbond zijn duidelijk illegaal. Anderen zien er heel legaal uit.

Volstrekt ongewenst

Het ministerie van Volksgezondheid noemt de praktijken 'volstrekt ongewenst'. Toch staat Nederland waarschijnlijk machteloos tegen deze sites. "In principe kan er niet veel tegen deze sites gedaan worden. Ze zoeken de mazen in de Nederlandse wet op", zegt Van der Staak.

De Consumentenbond wil dat het ministerie beter waarschuwt tegen de markt. "Op het moment dat een site er schimmig uitziet, begin je al te twijfelen. Deze aanbieders ogen steeds professioneler. Dat is ook het gevaar."

Waarom sommige medicijnen peperduur zijn

02:51
Ze komen regelmatig in het nieuws. Medicijnen, vaak voor zeldzame ziektes, die zo goed als onbetaalbaar zijn. Maar hoe komt dat? En kan dat misschien ook een tandje minder?