Gezondheid

Als je maar niet afvalt

20 februari 2019 11:31 Aangepast: 22 februari 2019 11:02
Beeld © GettyImages

Met mooi weer in aantocht, ben je misschien wel meer dan normaal op je lijn aan het letten. Net wat vaker naar de sportschool, toch dat koekje laten staan... Maar wat als je desondanks niet afvalt?

Je doet zo je best: lekker veel bewegen, niet meer eten dan je nodig hebt. En toch blijft de weegschaal hangen bij die paar kilo teveel - of blijk je zelfs te zijn aangekomen. Daar sta je dan met je goeie gedrag. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen, en gelukkig heb je op de meeste ook zelf invloed. 

Slaaptekort

Als je te weinig slaapt, kan je biochemische huishouding in de war raken. Daardoor krijgen hormonen die je eetlust beïnvloeden de overhand. Gevolg: je hebt 's ochtends meer honger. En deze hormonen zorgen er ook voor dat je je minder voldaan kunt voelen na het eten, zodat de verleiding groot is om nog eens op te scheppen terwijl je eigenlijk al voldoende hebt gegeten. Daarnaast maakt slaapgebrek je gevoeliger voor emotie-eten en kan je jezelf zomaar in het donker voor de koelkast terugvinden voor een midnight snack - ook niet bevorderlijk voor de slanke lijn.

Stress

Als je langere tijd veel spanning ervaart, kan je lijf in een overlevingsstand schieten. Het gaat dan zuiniger met energie om. Heel praktisch, maar als je hetzelfde blijft eten als altijd, terwijl je lichaam minder nodig heeft, kom je aan. Op die manier kan stress ervoor zorgen dat je aankomt. Bovendien maak je in zo'n periode meer cortisol aan, het stresshormoon, en dat vergroot de eetlust. Plus dat je de neiging kan hebben om jezelf te troosten of even een verzetje te gunnen met van die heerlijke dikmakers als koekjes of borrelhapjes. Wel lekker, maar het helpt natuurlijk niet.

Medicijnen

Een aantal medicijnen tegen bijvoorbeeld astmadiabetesdepressieepilepsie, ontstekingen, psychose en migraine kan aankomen in de hand werken. Zo komt ongeveer een kwart van de patiënten die langdurig antidepressiva slikken daardoor aan. Dat kan overigens ook te maken hebben met meer levenslust, en dus meer eetlust. Mocht je het vermoeden hebben dat je medicijnen van invloed zijn op je gewicht, bespreek dat dan met je huisarts en ga niet zelf de dosering aanpassen of zelfs stoppen zonder overleg. 

Levenservaring opdoen

Of nou ja... dat is natuurlijk een eufemisme voor ouder worden. Al die levenservaring weegt gelukkig niets, maar ergens tussen je 40ste en 50ste jaar begint meestal wel je stofwisseling langzamer te worden. Je verbrandt dan minder calorieën. Dat is op zichzelf niet erg, maar als je hetzelfde blijft eten als altijd, kan je makkelijk wat extra kilootjes vergaren. Wil je dat voorkomen? Dan is het belangrijk om rond die leeftijd goed in de gaten te houden wat je lichaam nodig heeft en je eet- en beweegpatroon daarop aan te passen.

Schildklierproblemen

Schildklierhormonen zorgen voor een verhoging van het celmetabolisme (de stofwisseling). Als je schildklier niet hard genoeg meer werkt, heet dat hypothyroïdie. Er wordt dan te weinig van het hormoon thyroxine geproduceerd, waardoor de stofwisseling vertraagt. Je kan je dan extreem moe voelen, zal het vaak koud hebben en gemakkelijk aankomen. Gelukkig zijn er medicijnen waarmee je de ziekte goed kan behandelen en die dus ook de bijbehorende gewichtstoename afremmen. 

Zo blijf je op gewicht

Het is belangrijk om goed te onderzoeken hoe het komt dat je weegschaal steeds een hoger getal aangeeft. De oorzaken die hierboven genoemd staan, kunnen er zeker mee te maken hebben, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Bovendien onderschatten veel mensen hoeveel kilocalorieën ze zo door de dag heen binnenkrijgen - en hebben ze zelf dus ook niet door dat het eigenlijk iets te veel is. 

Maar ook als stress of een probleem met je schildklier verantwoordelijk zijn voor je extra kilo's, blijft het belangrijk om goed op te letten dat je gezond en niet overmatig veel eet en genoeg in beweging komt.

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl. Daar vind je talloze tips over hoe je op een overzichtelijke en gezonde manier weer wat af kunt vallen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore