Zeldzame ziektes

UMC Amsterdam gaat meer 'dure' medicijnen namaken

11 februari 2019 10:35 Aangepast: 11 februari 2019 10:42
Archieffoto

Slecht nieuws voor farmaceuten en goed nieuws voor de patiënt die lijdt aan een zeldzame ziekte: het ziekenhuis Amsterdam UMC gaat de komende jaren nog meer medicijnen in de eigen apotheek bereiden, zodat ze sneller én goedkoper worden dan de medicijnen die door de farmaceuten worden aangeboden.

Het Amsterdam UMC gaat een gift van 5 miljoen euro van de Vrienenloterij gebruiken om 'weesgeneesmiddelen' te maken: dit zijn medicijnen voor ziektes met weinig patiënten. Het geld wordt ook besteed aan onderzoek naar wet- en regelgeving over weesgeneesmiddelen. Verder wil het ziekenhuis ook andere apothekers helpen met het bereiden van goedkopere geneesmiddelen.

Enorm hoge prijs

Het academische ziekenhuis, dat is ontstaan uit een fusie tussen het AMC en de VUmc, is al langer bezig met het zelf bereiden van geneesmiddelen. Vorig jaar maakte het ziekenhuis een medicijn tegen een erfelijke stofwisselingsziekte, CTX, nadat de farmaceut de prijs verhoogde van 30.000 naar 150.000 euro. De farmaceut had een maas in de wet ontdekt: door het medicijn op een bepaalde wijze te registreren kon er ineens de enorm hoge prijs voor worden gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Farmaceut verzesvoudigt prijs kankermedicijn: 'Het mag, maar deugt niet'

Het gevolg was dat zorgverzekeraars het middel niet langer wilden betalen. Ongeveer zestig Nederlanders met CTX, onder hen nog jonge kinderen, konden het medicijn niet meer krijgen. UMC bood het vervolgens aan voor een bedrag van 20.000 euro.

"Het is nu echt tijd dat de praktijk van buitenproportionele medicijnprijzen doorbroken wordt", meldt het UMC in een persbericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse farmaceuten: Nederlands prijsbeleid medicijnen gaat veel te ver

Het ziekenhuis laat wel weten dat ze niet op de stoel willen gaan zitten van de farmaceutische industrie. Het doel is, zo schrijft het ziekenhuis: stimuleren dat patiënten met zeldzame ziekten een 'effectieve en veilige behandeling krijgen voor een maatschappelijk aanvaardbare prijs'. "Een van de belangrijkste doelen is om samen met apothekers en ziekenhuizen alle mogelijkheden in kaart te brengen om zelf geneesmiddelen te bereiden."

Brandbrief farmaceuten

Het namaken van medicijnen door apothekers is een doorn in het oog van grote Amerikaanse farmaceuten. In een brandbrief lieten zij vorige week weten zich zorgen te maken om het Nederlandse medicijnbeleid. Zij stellen het hierdoor lastiger wordt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Minister Bruins liet hierop weten dat 'zolang er farmaceuten zijn die prijzen van geneesmiddelen zomaar vervijfvoudigen of zomaar tonnen vragen voor een levensreddende behandeling, zal ik me blijven verzetten'. "De waarde van een mensenleven is oneindig, maar ons zorgbudget is dat niet", aldus de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore