Als je jezelf wilt dwingen iets vol te houden, bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, dan kun je dat het beste doen door ervoor te zorgen dat je het in je portemonnee voelt als je het niet volhoudt.
Je kent het wel, vol enthousiasme besluit je om meer aan je conditie te doen. Je neemt een abonnement op de sportschool of je koopt een paar hardloopschoenen en spreekt met jezelf af om twee keer per week te gaan hardlopen.
Maar dan komt de realiteit: je bent moe na een dag werken of een vriend wil een biertje drinken in de stad. Het sporten schiet er dan al snel bij in, met de smoesje 'ik haal het morgen wel in'. Je gaat gewoon veel minder vaak dan je had ingeschat.
Hoe voorkom je dat goede voornemens al snel vervagen?
Geld
Heel eenvoudig. Zorg ervoor dat er veel geld mee gemoeid is, blijkt uit een studie die in de American Economic Journal is gepubliceerd. In een proef kregen werknemers van grote ondernemingen geld als ze een maand lang naar de sportschool gingen (stilzittende werknemers kosten immers miljarden) . Daarna moesten ze contributie betalen, maar die zouden ze terugkrijgen als ze regelmatig kwamen.
Zo'n 30 procent van degenen die akkoord gingen met die afspraak gingen daadwerkelijk geregeld naar de sportschool. Van de sporters die geen financiële afspraak maakten, ging maar 20 procent geregeld. Jammer genoeg was de omvang van de proef te klein om met zekerheid iets te zeggen over de uitkomst van de test.
Stok achter de deur
Net zoals heel veel andere mensen hebben sporters gewoon een stok achter de deur nodig om te gaan. Als je buurman voor het raam staat te zwaaien ('kom op, we gaan lopen'), dan is het veel lastiger om op de bank te blijven hangen.
En als je een duur abonnement hebt op een sportschool, dan is het moeilijker om tegen jezelf te zeggen: 'ik sla wel een keertje over'.
Meer rtlz.nl: