Eten & drinken

Ja of nee: heet eten in de koelkast

08 februari 2019 12:07 Aangepast: 08 februari 2019 12:29
Beeld © GettyImages

Je hebt gekookt, maar houdt nog wat over. Een lekker kliekje voor morgen! Maar hoe lang moet je wachten tot het de koelkast in kan? Zo snel mogelijk zodat het niet bederft? Of zorgt je hete hap dat je koelkast (en alles wat daarin staat!) te veel opwarmt?

De meningen zijn erover verdeeld: moet je eten wel of niet eerst laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet? En hoe lang moet je het dan laten afkoelen? Eigen Huis & Tuin zocht het uit.

Het antwoord

Volgens Deidre Schlunegger, CEO van Stop Foodborne Illness, duurt het twee uur totdat er bacteriën groeien op het voedsel buiten de koelkast. Het is dus niet zo dat het per se direct de koelkast in moet. Maar ze adviseert toch om je eten gelijk in de koelkast te doen zodat het langer vers blijft. Zo hebben bacteriën minder kans om zich te verspreiden.

Warm eten in je koelkast?

Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.

Nog meer eten bewaren?

Met deze tips ga je voedselverspilling tegen.

Eigen Huis & Tuin / Julia van Rijn
`