Bacterie in de longen

300 mensen onderzocht op tbc na besmetting in Hengelo

06 februari 2019 07:28 Aangepast: 06 februari 2019 08:05

Bij een student van het ROC van Twente is besmettelijke longtuberculose vastgesteld. Ongeveer 300 mensen uit de regio Hengelo worden daarom getest op tuberculose (tbc).

De student uit Hengelo is in behandeling en niet meer besmettelijk voor zijn of haar omgeving, aldus GGD Twente.

In de afgelopen periode is onderzocht met wie de student allemaal contact heeft gehad. Ongeveer 150 mensen uit de directe omgeving van de student zijn al getest. Deze maand worden nog eens 140 tot 150 mensen onderzocht. De mensen bij wie een tuberculose-besmetting is gevonden, kunnen deze besmetting niet doorgeven aan anderen, meldt de GGD.

Hoesten en gebrek aan eetlust

Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie in de longen. Een patiënt besmet anderen door hoesten en niezen. Iemand kan al heel lang besmet zijn zonder ziek te worden en in die tijd anderen ook besmetten. Wie ziek wordt moet veel hoesten, is vermoeid, heeft koorts en gebrek aan eetlust. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer achthonderd mensen tbc.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciaal getrainde rat kan binnen paar tellen tbc ruiken

Niet iedereen wordt ziek na een besmetting. Vaak bestrijdt je afweersysteem de tbc-bacterie. Je draagt de bacterie dan nog wel bij je, maar merkt daar niets van en je kan de bacterie niet overdragen. Dit noem je een latente tuberculoseinfectie. 1 op de 10 mensen die besmet raakt, krijgt wél de ziekte tuberculose.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore