Statisch haar

Coupe Einstein? Zo voorkom je dat

04 februari 2019 11:23 Aangepast: 08 februari 2019 12:30
Beeld © iStock

Draag jij ook graag een warme wollen muts buiten, dan ken je het probleem vast: haar dat wel weg lijkt te willen vliegen en alle kanten op piekt. Hoe komt dat en wat kan je daaraan doen?

Heb je net je haar in model, moet je naar buiten met je wollen coltrui, sjaal en muts. Reuze comfortabel, maar bepaald geen feestje voor je lokken. Als het koud is buiten, lijkt je haar sowieso al maar wat graag z'n eigen gang te gaan. Maar je kan er gelukkig iets tegen doen, weten ze bij dokterdokter.nl.

Hoe komt het eigenlijk?

In de zomer is de luchtvochtigheid hoger dan in de winter. En het water in de lucht ligt dan in een heel dun laagje over je haar en huid. Dat is een goede geleider voor de statische elektriciteit in de lucht. Maar in de winter heb je daar minder baat van en dan blijft de elektriciteit dus eerder aan je haar 'plakken'. 

Die statische elektriciteit is elektriciteit zonder stroom. Als twee stoffen langs elkaar wrijven waarvan de een gemakkelijk elektronen afgeeft en de ander ze gemakkelijk opneemt, ontstaat er lading. Bij wol dus, maar wrijf voor de lol ook maar eens met een ballon over je haar. Let op: als je kleren of schoenen draagt die niet goed geleiden, kan je dan een schokje krijgen. 

Zo voorkom je statisch haar

Is je haar droog of fijn, dan heb je vaker last van die wegvliegende pieken. En dus kan je maar beter je haar niet te vaak wassen, of toch in ieder geval zorgen dat je een conditioner gebruikt. Dan droogt je haar minder snel uit. Ook föhnen en stylen kan een droge bos opleveren, dus pas ook daarmee op. 

Bij het kiezen van je winteroutfits, kan je erop letten dat je geen wollen, synthetische of nylon kleding aantrekt. Je kent vast wel dat knetterende geluid als je je wollen trui over je hoofd trekt... Probeer ook niet al te vaak te borstelen - wat tenslotte ook wrijving is - en zeker niet als je kam of borstel van plastic is. Een van hout of hoorn werkt dan beter. Spuit er dan voor je aan de slag gaat een beetje haarlak op, dat zorgt voor een isolerend laagje op je haar.

Toch een muts?

Ja, kom op zeg, je wil toch gewoon een lekker warm hoofd? Gelukkig biedt haarspray ook hier uitkomst: spuit er een beetje van in je muts of hoed, voordat je die op je hoofd zet. Een beetje water kan ook helpen, maar daar heb je waarschijnlijk weinig trek in als het koud is en waait. Bovendien helpt het maar even, want als de boel weer opdroogt, heb je hetzelfde probleem. 

Maar als je eenmaal bent waar je moet zijn, en je je muts een tijdje af kan laten, heb je wel weer wat aan dat water. Maak je haar een beetje nat en je coupe zit weer enigszins normaal. Of smeer je handen in met handcrème, laat het intrekken en haal dan je handen door je haar. Onconventioneel, maar wel effectief: een droogtrommeldoekje over je kapsel halen. Je collega's kijken je misschien vreemd aan, maar de statische elektriciteit is wel weg! 

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl: informatie, tips en advies om gezond te leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore